ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις από Υπ. Δικαιοσύνης για το δίκαιο της ανάγκης στην μεταρρύθμιση, αναμένει η Βουλή

Απαντήσεις από Υπ. Δικαιοσύνης για το δίκαιο της ανάγκης στην μεταρρύθμιση, αναμένει η Βουλή

Ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σχέση με το δίκαιο της ανάγκης και κατά πόσο αυτό επηρεάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, αναμένουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι Βουλευτές της Επιτροπής Νομικών.

Την Τετάρτη στην συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία της Υπουργού Στέφης Δράκου, άρχισε η κατ΄ άρθρον συζήτηση επί των τριών τροποποιημένων νομοσχεδίων. Όλοι οι Βουλευτές συμφωνούν ότι είναι αδήριτη ανάγκη η μεταρρύθμιση και ότι ο τομέας της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ωστόσο, στη συζήτηση τέθηκε θέμα για το δίκαιο της ανάγκης από το ΑΚΕΛ και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την μεταρρύθμιση ενώ αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα του εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου και η χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση είπε ότι υπάρχει παραδοχή από όλους ότι η δικαιοσύνη είναι μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης. Ανέφερε ότι σήμερα ηγέρθησαν θέματα που δεν είχαν εγερθεί ούτε στην σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ούτε και στην Επιτροπή Νομικών. Αυτά τα ζητήματα, είπε, χρήζουν απαντήσεων και αναμένονται οι τοποθετήσεις της Κυβέρνησης. Ο κ. Τορναρίτης απηύθυνε έκκληση σε όσους φορείς είναι εμπλεκόμενοι, να παραστούν στην συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης γιατί είπε, δεν είναι δυνατό να απουσιάζουν από την συζήτηση αυτοί που λένε ότι καταρρέει η δικαιοσύνη.

Για το θέμα του εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου ο κ. Τορναρίτης είπε ότι υπάρχουν προβληματισμοί από Βουλευτές για το θέμα της αγγλικής γλώσσας, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν αντιρρήσεις πρέπει να τις επανεξετάσουν γιατί η Κύπρος, η εικόνα και το κύρος της ως διεθνές εμπορικό κέντρο θα ενισχυθούν με την λειτουργία αυτών των δικαστηρίων.

Για το δίκαιο της ανάγκης ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αυτό έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η Υπουργός θα έρθει με ολοκληρωμένες εισηγήσεις για το θέμα αυτό. Ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει να εγείρεται θέμα για την βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, όπως σημείωσε, οφείλει η Υπουργός να δώσει απαντήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Υπουργός ανέλαβε δέσμευση για να εξετάσει τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις για το ζήτημα του δικαίου της ανάγκης. Εξήγησε ότι μέσα από την επίκληση του δικαίου της ανάγκης από το 1964 αναγνωρίστηκε η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι αναμένεται νομική τοποθέτηση, τεκμηριωμένα και επιστημονικά, γιατί όταν αποχώρησαν οι Τ/κ από το κράτος η ΚΔ επικαλέστηκε αυτό το δίκαιο για αναγνώρισή της και ότι με την πρόταση σήμερα για σύσταση δύο ανώτατων δικαστηρίων, του Ανώτατου Συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, επανερχόμαστε στο καθεστώς του 1960. Ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ λεπτά ζητήματα και αναμένεται συνταγματική εξέταση και τοποθέτηση γιατί δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω ο τρόπος λειτουργίας του Ανωτάτου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αντικριστεί, χωρίς επιφανειακή προσέγγιση. Είπε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί εμπλέκονται πολλά ζητήματα.

Για το ζήτημα του εμπορικού δικαστηρίου και τη χρήση της αγγλικής είπε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το σύνταγμα που αναφέρεται στις επίσημες γλώσσες (ελληνική και τουρκική) και εξέφρασε τη θέση ότι η τροποποίηση για προσθήκη της αγγλικής πρέπει να γίνει με νόμο και όχι με τροποποίηση του συντάγματος.

Σε ότι αφορά το δίκαιο της ανάγκης ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι η μεταρρύθμιση δεν καταργεί το δίκαιο της ανάγκης, ότι αυτό είναι το μέσο για τις συνταγματικές αρχές και ότι λειτουργεί συμπληρωματικά. Αρά για εμάς, είπε, δεν υφίσταται κίνδυνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top