ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Υπέρ της κινητοποίησης διεθνώς για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Ομήρου: Υπέρ της κινητοποίησης διεθνώς για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ, για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού”.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε στην Αθήνα η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων, προσθέτοντας ότι “η μορφή λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009” και θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ομήρου είπε ότι επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

Η παταγώδης αποτυχία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, “της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-  Ισραήλ-Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική”.

“Ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο”.

Αναφέροντας ότι “η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό Έθνος”, ο κ. Ομήρου είπε ότι “εκείνο που τώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση όλου του Ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση”.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία και πρόσθεσε ότι “για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία”.

Είπε ακόμη ότι η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τις γνωστές διαχρονικές θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις που έχουν επαναρχίσει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία.

Ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την επιβαλλόμενη ορθή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι η οικονομική κρίση θα ήταν δυνατό να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις”.

Εξέφρασε την ανάγκη “να εργαστούμε για την ανόρθωση και το ξαναζωντάνεμα της κυπριακής οικονομίας” και “να αξιοποιήσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας”, όπως μετά την τραγωδία του 1974, με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, που μπορέσαμε μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια να οδηγήσουμε σε αναγέννηση την οικονομία, έτσι και σήμερα.

“Άλλωστε η οικονομία μαζί με την άμυνα και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αποτελούν κορυφαίες παραμέτρους και θεμελιακούς πυλώνες της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για την επιτυχία του αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”, επισήμανε.

“Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες των κακόπιστων τρίτων να την πλήξουν και να τη διαλύσουν”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στην ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στη νότια περιοχή, ο κ. Ομήρου είπε ότι “η Κύπρος διεκδίκησε και κατοχύρωσε τα συγκεκριμένα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Παρά τις έκνομες αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διεθνείς προσφοροδοτήσεις δικαιωμάτων διερεύνησης και εκμετάλλευσης και πρόσφατα σε κήρυξη ως εμπορεύσιμων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της η γεωγραφική θέση της Κύπρου από επαχθές βάρος μπορεί να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα”.

Αναφερόμενος στη μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές, ο κ. Ομήρου εξέφρασε αλληλεγγύη για μια επιτυχή κατάληξη και πρόσθεσε ότι η “ήλθε η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει κατεύθυνση, να εγκαταλείψει τις πολιτικές της λιτότητας που οδήγησαν στη βαθιά ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας, να περάσει σε πολιτικές επενδύσεων, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής” και να ενισχύεται ακόμα η υγιής επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

“Να πάει ξανά το μήνυμα παντού ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της Ευρώπης και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι μια ιστορικά ανέκκλητη πραγματικότητα. Όχι μόνο ως ισότιμος οικονομικός εταίρος, αλλά και ως θεμελιακός παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας”, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top