ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γολγοθάς για το ΑΚΕΛ ο υποψήφιος, ακόμη ελπίζουν στο ΔΗΚΟ- Ονόματα με υπέρ και κατά

Γολγοθάς για το ΑΚΕΛ ο υποψήφιος, ακόμη ελπίζουν στο ΔΗΚΟ- Ονόματα με υπέρ και κατά

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται στο ΑΚΕΛ η επιλογή του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές και οι αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να αποδειχθούν καταλυτικές για τη συνέχεια. Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής φαίνεται να είναι τα τρία πρόσωπα που κερδίζουν προβάδισμα στο επίπεδο της ηγεσίας του κόμματος, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, με έντονη την προσδοκία από πλευράς αξιωματούχων της Εζεκία Παπαϊωάνννου, ότι τουλάχιστον οι δύο είναι επιλογές που μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ακόμη και με το ΔΗΚΟ, παρά το «πάγωμα» του μεταξύ τους διαλόγου.

Το shortlist με τα ονόματα των τριών, οριστικοποιήθηκε κατ᾽αρχήν στο Πολιτικό Γραφείο, που συνήλθε την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα ονόματα στην πορεία, περιλαμβανομένων των Τάσου Χριστοφίδη και της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή. Το λόγο θα πάρει σύντομα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία αναμένεται να απευθυνθεί με πρόταση στα μέλη του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία θέλει να πάρει τον παλμό του κόσμου του ΑΚΕΛ, προκειμένου η απόφαση να λαμβάνει υπόψη την «ετυμηγορία» των μελών.

Θετικά και αρνητικά

Στο ΑΚΕΛ μετρούν τα συν και τα πλην και των τριών προσώπων, αναμένοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα μετρήσεων της κοινής γνώμης ώστε να αντλήσουν πρόσθετα στοιχεία. Η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη θεωρείται μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για το ΑΚΕΛ, λόγω των συγκλίσεων στα μείζονα θέματα που αναδεικνύει η Εζεκία Παπαϊωάννου ως διακυβεύματα για τις εκλογές, όπως είναι η διαχείριση του Κυπριακού, η ανάγκη για πάταξη της διαφθοράς, το κοινωνικό και τίμιο κράτος και άλλα. Προβληματισμό προκαλεί στο ΑΚΕΛ το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Δημητριάδη δεν αγκαλιάζεται από την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως λόγω των θέσεων που εκφράζει στο Κυπριακό. Η οικονομία είναι ένα μεγάλο θέμα, στο οποίο ο Δημητριάδης δεν έχει δείγματα γραφής, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό. Σε αυτό το θέμα προκρίνεται ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το ΔΗΚΟ. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 στήριξε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ στο παρελθόν διεκδίκησε βουλευτική έδρα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Τα τελευταία χρόνια ασκεί έντονη κριτική στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, τόσο σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής όσο και για θέματα διαφθοράς. Τρίτο αλλά όχι έσχατο είναι το όνομα του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο επανήλθε στον κατάλογο του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα, ως μια περίπτωση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει ελκυστικά για άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ήταν διπλωμάτης καριέρας και καθηκόντως συνεργάστηκε με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ηταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάν, ενώ επί διακυβέρνησης Χριστόφια τέθηκε επικεφαλής της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012. Ο Α. Μαυρογιάννης ορίστηκε διαπραγματευτής της Εκ πλευράς από το 2013 επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει, λόγω ανυπαρξίας εξελίξεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, η απόφασή Μαυρογιάννη να αποχωρήσει από τη θέση του διαπραγματευτή, δεν πρέπει να συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές. Το ενδιαφέρον του για τις προεδρικές είναι υπαρκτό, αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως ο ίδιος δήλωσε πολλές φορές δημοσίως. Για το ΑΚΕΛ το όνομα Α.Μαυρογιάννη θα μπορούσε να είναι μια λύση εάν υποστηριχθεί και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξάλλου στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ακόμη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, αφήνοντας έξω από το κάδρο της κριτικής τον διαπραγματευτή, ο οποίος ακόμη και τώρα, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον πρόεδρο, επαναλαμβάνει τη θέση ότι η ευθύνη του ναυαγίου στο Κρανς Μοντάνα ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία.

Με Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν κάθε λόγο να θέλουν μαζί τους το ΔΗΚΟ και δεν κρύβουν την ανησυχία ότι για πιθανή συνεργασία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΔΗΚΟ βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων Χριστοδουλίδη ώστε να έχουν επίσημες επαφές μαζί του για μια εφ᾽όλης της ύλης συζήτηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά και το πλαίσιο μιας πιθανής συνεργασίας. Το ίδιο αναμένεται ότι θα πράξουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί κομματική στήριξη αλλά την ίδια ώρα θέλει να συντηρήσει την εικόνα ότι παραμένει ανεξάρτητος, μακριά από παζάρια και πάρε δώσε πίσω από κλειστές πόρτες. Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του τοποθετείται για το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top