Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε χθες 20/4 τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη Ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς».
Tους παραπάνω ισχυρισμούς διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ. «Η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στην Ουκρανία: H χαλυβουργία Αζοφστάλ θα πέσει σήμερα στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων υπόσχεται ο Καντίροφ
Τις κατηγορίες εξαπέλυσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.
«Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
«Έχει περάσει ένας μήνες που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», συνέχισε η κυρία Ντενισόβα.
«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο του ουκρανικού βραχίονα του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο έγραψα 120 επιστολές για το θέμα της αναζήτησης των πολιτών μας. Δεν έλαβα καμιά απάντηση», πρόσθεσε.
Πάνω από 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στη Ρωσία
Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.
«Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Δεν προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν» στη Ρωσία, επέμεινε.
Η κυρία Ντενισόβα τόνισε ακόμη πως ζήτησε από τη ρωσίδα ομόλογό της Τατιάνα Μασκαλκόβα να της στείλει καταλόγους με τα ονόματα των ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία, προκειμένου το Κίεβο να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για τον επαναπατρισμό τους: «Ουδεμία απάντηση από την πλευρά της και από την πλευρά της ΔΕΕΣ».
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις της ουκρανής αξιωματούχου από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη».
«Η διεξαγωγή διαλόγου με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητη, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας», τόνισε η ΔΕΕΣ.
Η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι χθες είχε «θετική και εποικοδομητική» συνάντηση με την ουκρανή αξιωματούχο και ότι έδωσε στην κυρία Ντενισόβα «απαντήσεις στις ανησυχίες των αρχών για τα ζητήματα αυτά διμερώς και εμπιστευτικά».
Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν συχνά τον ρωσικό στρατό πως οδηγεί διά της βίας, παρά τη θέλησή τους, άμαχους στη Ρωσία.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις