Παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής η πρώτη μελέτη για δημιουργία προβλήτας στην Πάφο, που ανατέθηκε σε ιδιωτικό οίκο.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης είπε ότι φαίνεται ότι θα χρειαστεί ένα αρκετά ακριβό έργο και θα εξεταστεί η οικονομική βιωσιμότητά του. Αποφασίσαμε να βάλουμε επιπρόσθετα στοιχεία στη μελέτη και θα το ξανασυζητήσουμε μαζί με τους ενδιαφερόμενους, ανέφερε.
Οπως είπε, δεν υπάρχει μια τελική εκτίμηση κόστους, είναι προκαταρκτική και ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, συν ή πλην 30%.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέσσερις προτεινόμενες θέσεις που εξετάστηκαν στην περιοχή από τα Μπάνια μέχρι το Κάστρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός είπε ότι λόγω των πολλών ανέμων που υπάρχουν στην Πάφο, η προβλήτα θα επιτρέπει στα κρουαζιερόπλοια να δένουν προκειμένου να κατεβαίνουν οι επιβάτες. Θα είναι μεταλλική με πασσάλους που θα είναι σε κάποιο ύψος πάνω από το νερό.
Κρουαζιέρες
Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης, είπε, θα εξεταστεί το θέμα με τα κρουαζιερόπλοια και κατά πόσον είναι αρκετά για να υπάρχει οικονομικό νόημα να προχωρήσουν με την επένδυση.
Σε σχέση με τις κρουαζιέρες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με εκπροσώπους κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και είπε ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα.
Η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι ο τομέας των κρουαζιέρων στην Κύπρο ακολουθεί φθίνουσα πορεία και πρόσθεσε ότι το 2014 είχαμε μόνο 140.000 επιβάτες στο λιμάνι της Λεμεσού.
“Κάνουμε προσπάθειες σε συνεργασία και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ και ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα”, είπε, και σημείωσε ότι η φθίνουσα πορεία του τομέα αυτού οφείλεται κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “ίσως πριν τρία χρόνια να ήταν πάνω από 300,000 οι επιβάτες, άρα είναι πολύ μεγάλη η μείωση”.
Πρόεδρος Επιτροπής
Για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή, δεν υπάρχει προβλήτα για ασφαλή πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων και παρόλο που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από κρουαζιερόπλοια, λόγω της έλλειψης αυτής της υποδομής δεν επιλέγουν την Πάφο σαν ολιγόωρο σταθμό.
“Το όφελος για την Πάφο”, είπε, “θα είναι και για ολόκληρο τον τόπο θα είναι τεράστιο. Εκτιμούμε ότι η απόσβεση του κόστους θα γίνει πολύ σύντομα σε τρία τέσσερα χρόνια εξετάζοντας πολλαπλασιαστικά τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η περιοχή από τον τουρισμό”.
Σημείωσε πως “η Πάφος προσελκύει το 38% των τουριστών από αυτούς που επισκέπτονται την Κύπρο και υπάρχει μια δυναμική για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή”.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ακόμα πως “η Κύπρος και ιδιαίτερα η Πάφος έχει μια στρατηγική θέση, αφού πολλά κρουαζιερόπλοια διακινούνται στην περιοχή, λόγω των πυραμίδων, των Αγίων Τόπων, των παράλιων της Μικράς Ασίας, των ελληνικών νησιών και υπάρχει δυνατότητα να ελλιμενίζονται και στην Πάφο, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, που διαθέτει η Πάφος”.
“Επιβάλλεται να γίνει αυτή η προβλήτα. Έχουν παρουσιαστεί σήμερα οι προκαταρκτικές μελέτες με τις τέσσερις εναλλακτικές θέσεις που μπορεί να γίνει αυτή η προβλήτα. Επικρατέστερη είναι η θέση β` που γίνεται από την πλατεία ουσιαστικά του κάστρου και έχει μήκος 340 μέτρα. Το κόστος μπορεί να ανέλθει και μέχρι και 7 εκατομμύρια, το οποίο δεν θεωρούμε υπερβολικό λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη, που θα έχει αυτή η υποδομή”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις