Ανησυχία προκαλούν στην Κυπριακή κοινωνία οι συνεχόμενες αυξήσεις σε καύσιμα, ενοίκια αλλά και διάφορα προϊόντα.
Η ζυγαριά του οικονομικού βάρους ξεκίνησε να γέρνει προς τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος υπάρχουν περιπτώσεις που οικογένειες πολυτέκνων αναγκάζονται να διακόψουν τόσο τις σπουδές των παιδιών τους όσο και τα ιδιαίτερα τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
«Τα επιδόματα έχουν χάσει την αγοραστική τους αξία. Ζητήσαμε επαναφορά του 9% που μας έκοψαν το 2014 στο επίδομα τέκνου, αλλά η Υπουργός αντιδρά», είπε συγκεκριμένα.
«Ο κόσμος σταμάτησε να κάνει γεννήσεις και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς. Οι νέοι μειώθηκαν από το 29% στο 16% και αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι είναι πιο πολλοί από τους νέους. Στο τέλος κάποιοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν ούτε συντάξεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κύριο Ολύμπιο, λόγω της αύξησης της βενζίνης αλλά και του ενοικίου οι πολύτεκνες οικογένειες αναγκάστηκαν να βάλουν προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να «κόβουν» όχι μόνο τα ιδιαίτερα των παιδιών τους αλλά και τις σπουδές τους.
«Σήμερα έστειλε κάποιος μήνυμα στην οργάνωση, ο οποίος έχει 8-9 παιδιά και είπε χαρακτηριστικά: «θα είμαι ευχαριστημένος αν έρθει να μου πει ένα παιδί μου, παπά δεν θέλω να σπουδάσω», σε έτσι σημείο φτάσαμε»
«Μία οικογένεια θέλει στήριξη, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης. Λαοί που δεν γεννούν είναι καταδικασμένοι να αφανιστούν», σημείωσε.
Εθνική Φρουρά
«Κάθε παιδί που γεννιέται θα προσφέρει στο κράτος μέχρι τη σύνταξη 2 εκατομμύρια ευρώ, σαν κράτος δεν έχει υποχρέωση προς αυτά;», διερωτήθηκε ο κύριος Ολύμπιος.
«Παλιά είχαμε 4,5 χιλιάδες στρατιώτες και τώρα πέσαμε στις 3,5 λόγω υπογεννητικότητας. Ο κόσμος δυσκολεύεται, δεν κάνει παιδιά και αυτό έχει αντίκτυπο και στην εθνική Φρουρά», συμλήρωσε.
Όσο αφορά λύσεις στο πρόβλημα αυτό, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ανέφερε στην εφημερίδα μας, πως εισηγήθηκε ήδη ορισμένες λύσεις, μεταξύ των οποίων είναι επιπλέον χρήματα σε μητέρες που έχουν δύο παιδιά και θα κάνουν τρίτο συν τα ωφελήματα πολυτέκνων. Άλλη εισήγηση για ώθηση σε μητέρες ώστε να κάνουν τέταρτο παιδί είναι να μην πληρώνουν φόρο, όπως εφάρμοσαν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία.
«Αν δεν δώσουν κίνητρα δεν θα υπάρξει αύξηση στον πληθυσμό μας, ο κόσμος θέληση έχει αλλά δεν μπορεί»
Καταλήγοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο λεγόμενο τιμητικό επίδομα μάνας το οποίο δίνεται κάθε Μάιο, απορρίπτοντας ωστόσο τον χαρακτηρισμό «τιμητικό», αφού όπως ανέφερε «τιμητικό» θα ήταν αν το έπαιρναν όλες οι μητέρες.
«Μια μάνα που είναι καθηγήτρια και ξεπερνά εκείνα τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά έκανε 7 παιδιά δεν το παίρνει, τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν σταματήσει τις γεννήσεις»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ιστορική νίκη για τον ΑΠΟΕΛ κόντρα στη Φιορεντίνα και... μπαίνει γερά στο κόλπο της πρόκρισης!
• Για καφέ πήγαν ΠτΔ και Ερντογάν – Η «μπερδεμένη» συνομιλία - Όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
• Έκλεψαν αρμόνιο μεγάλης αξίας από μουσικό σε μπαράκι - «Έκαψε» μαρτυρία 30χρονο
• Απιστία: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων απατούν τον σύντροφό τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις