ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία για το 1974: Ξυπνάει άσχημες μνήμες ο πόλεμος στην Ουκρανία - «Ο κόσμος αγνοεί την εισβολή στην Κύπρο»

Συγκλονιστική μαρτυρία για το 1974: Ξυπνάει άσχημες μνήμες ο πόλεμος στην Ουκρανία - «Ο κόσμος αγνοεί την εισβολή στην Κύπρο»

Η συνεχιζόμενη επίθεση από τη Ρωσία της φέρνει άσχημες αναμνήσεις στην Καρολίνα Μπλιθ, 55 ετών, που την παρομοιάζει με την απόδραση από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Όπως γράφει η «Παροικιακή», η Καρολίνα έγινε πρόσφυγας σε ηλικία μόλις επτά ετών αφού η οικογένειά της διέφυγε από την Αμμόχωστο όταν αποβιβάστηκαν οι τουρκικές δυνάμεις. Ένα μήνα αργότερα, τουρκικά αεροσκάφη θα βομβάρδιζαν την πόλη. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, τα Βαρώσια – ένα πρώην τουριστικό θέρετρο στην Αμμόχωστο παραμένει εγκαταλελειμμένο.

Φεύγοντας μέσα στη νύχτα

Σήμερα η Καρολίνα ζει στο Glenrothes στη Βρετανία. Ανακαλώντας στην μνήμη της την ημέρα που η οικογένειά της εγκατέλειψε το σπίτι της, είπε ότι οι σειρήνες τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου 1974 ώθησαν τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό να φύγει στα χωράφια.

Οι γονείς της άρπαξαν την ίδια και τις δύο μικρότερες αδερφές της, ηλικίας τριών και πέντε ετών τότε, και μπήκαν στο αυτοκίνητο ντυμένοι με τα νυχτικά τους.

«Αισθάνομαι να ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν 48 χρόνια μετά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολύ περισσότεροι Ουκρανοί από Κύπριους που προσπαθούν να διαφύγουν και να είναι ασφαλείς, αλλά παρόλα αυτά, είναι επίσης μια τραγωδία.

«Ήμουν απλώς ένα μικρό παιδί εκείνη την εποχή. Δεν καταλάβαινα πραγματικά τι συνέβαινε – μπορούσα να αισθανθώ μόνο το άγχος των γονιών μου, αλλά δεν καταλάβαινα τον λόγο πίσω από αυτό. Δεν μαζέψαμε πολλά πράγματα για να φορέσουμε ή να φάμε. Επιβιώσαμε με ό,τι ήταν διαθέσιμο στα χωράφια εκεί κοντά. Τα παιδιά κοιμόντουσαν στο αυτοκίνητο, ενώ οι γονείς τους κοιμόντουσαν στο γρασίδι», είπε συγκλονισμένη.

«Ήμασταν πρόσφυγες»

«Βλέποντας την απίστευτη αντίδραση όλων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με εντυπωσιάζει αλλά και με κάνει να αναρωτιέμαι», είπε η Καρολίνα. «Σαράντα οκτώ χρόνια αργότερα, ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί αυτή την εισβολή στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Μετά τη φυγή της, η οικογένεια της Καρολίνα ταξίδεψε στον Λίβανο για μερικούς μήνες, από όπου καταγόταν η μαμά της Καρολίνα, πριν επιστρέψει στην Κύπρο. Δεν μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν στα κατεχόμενα, και έτσι μετακινήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές.

«Νομίζω ότι την επόμενη μέρα της Πρωτοχρονιάς ήρθαμε στη Λεμεσό. Ήταν πολύ περίεργο γιατί πηγαίναμε σχολείο στη Λεμεσό όπου μας έδιναν μερίδες φαγητό, τυριά και εσώρουχα επειδή ήμασταν πρόσφυγες. Αυτό ήταν το περίεργο… Δεν ήξερα γιατί μου έδιναν σάντουιτς και εσώρουχα στο σχολείο», είπε ανακαλώντας μνήμες πριν από τόσα χρόνια.

Η ραγισμένη καρδιά του πατέρα

«Η οικογένειά μου είναι ακόμα στη Λεμεσό», σημείωσε. Οι γονείς της Καρολίνας μπόρεσαν σιγά - σιγά να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους όταν επέστρεφαν στην Κύπρο.

«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο ήταν για αυτούς και πόσο τυχεροί είμαστε που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση από την αρχή και κατάφεραν να γίνουν ξανά οικονομικά ανεξάρτητοι. Είναι μεγάλο επίτευγμα», είπε.

«Άνοιξαν τα σύνορα για να μπορέσεις να περάσεις στην άλλη άκρη της Κύπρου τώρα, αλλά ο πατέρας μου δεν θέλει να πάει, αν και έχει πολλούς Τουρκοκύπριους φίλους. Του ράγισε την καρδιά», ανέφερε.

Η Καρολίνα παντρεύτηκε τον Σκωτσέζο σύζυγό της το 2004 και τελικά το ζευγάρι μετακόμισε στο Glenrothes τον Δεκέμβριο του 2020 με τα δύο τους παιδιά.

Επισκέπτεται την Κύπρο περιστασιακά, αλλά λέει ότι πάντα νιώθει «περίεργα».

«Την πρώτη φορά που πήγα στην Αμμόχωστο ένιωσα απλώς ‘μουδιασμένη’, δεν ένιωσα τίποτα. Θυμάμαι μόνο την παραλία και την πλατεία που ήταν το σπίτι μου και την εκκλησία. Τα ονόματα των δρόμων είναι ακόμη στα ελληνικά. Είναι πολύ ανατριχιαστικό», κατέληξε.

Πηγή: parikiaki.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top