Πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από τον αριθμό των επισκέψεων των δικαιούχων του ΓεΣΥ αλλά και τις εξαιρέσεις. Διευκρινίσεις δίνει ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ThemaOnline, τόσο για τα ερωτήματα αυτά όσο και για τις επερχόμενες αλλαγές.
Ο αριθμός των επισκέψεων για κάθε δικαιούχο στο ΓεΣΥ είναι διαφορετικός ανάλογα με την ηλικία του.
Συγκεκριμένα, στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται αναλυτικά οι επισκέψεις ανά ηλικία:
Σε περίπτωση που κάποιος υπερβεί τον πιο πάνω αριθμό επισκέψεων, θα καταβάλλει €15 ευρώ ανά επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό.
«Ο λόγος που βάλαμε το ανώτατο όριο επισκέψεων είναι λόγω ανησυχίας των προσωπικών γιατρών ότι οι ασθενείς θα το παρακάμουν», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Παπακωνσταντίνου.
Από την καταβολή του ποσού αυτού εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τα παιδιά τους.
«Είναι δύσκολο όμως να καθορίσουμε εμείς ποιος εξαιρείται και ποιος όχι για χρόνιους ασθενείς, οπότε το αφήνουμε στην κρίση του γιατρού και αποφασίζει αυτός ποιος απαλλάσσεται από το ανώτατο όριο επισκέψεων», ανέφερε.
«Προς το παρόν οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ που είναι ιδιώτες δεν το εφάρμοσαν. Ελάχιστοι εως και καθόλου το εφαρμόζουν μόνο αν υποψιαστούν ότι κάποιος το εκμεταλλεύεται θα το εφαρμόσουν», τόνισε.
Όσο αφορά το σύστημα, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, μέχρι στιγμής δεν καταχωρεί τις επισκέψεις, άρα ένας ιατρός για να ξέρει ότι ένας ασθενής ξεπέρασε τις επισκέψεις που δικαιούται, πρέπει να κρατά ο ίδιος αρχεία.
«Είναι μέσα στις αλλαγές που θα κάνουμε. Θα μπορεί τόσο ο ιατρός όσο και ο ασθενής να βλέπει πόσες επισκέψεις μένουν αλλά και ποια παραπεμπτικά έχει ακόμα ανοιχτά. Αναμένεται να γίνει μέσα στο Φθινόπωρο», σημείωσε ο κύριος Παπακωνσταντίνου
«Στους προσωπικούς γιατρούς επόκατσε λίγο το κύμα που θέλαν όλοι να πάνε, υπάρχει όμως η πίεση οι προσωπικοί γιατροί να κάνουν τα χαττίρκα σε κάποιους ασθενείς», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Διευθυντής του ΟΑΥ αποκάλυψε ακόμη μια αλλαγή που θα συζητηθεί, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή εντός των ημερών όπως μας ενημέρωσε.
«Αναμένεται να αλλάξει το διάστημα που μπορεί ένας ασθενής να πάει σε άλλο προσωπικό γιατρό και από τους 6 μήνες θα μπορεί να αλλάξει γιατρό στους 12», είπε.
«Οι γιατροί από πλευράς τους θα πρέπει να δικαιολογούν τα παραπεμπτικά διότι ένα μέρος της αμοιβής τους, ένα 20%, θα έχει να κάνει με τη συμπεριφορά τους στα παραπεμπτικά που θα βγάζουν για άλλους γιατρούς. Αν κάνουν κατάχρηση θα έχει αντίκτυπο στο μηνιαίο τους εισόδημα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις