ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιοδότηση Κυπρίων που εργάστηκαν στο εξωτερικό - Εκκρεμεί 7 χρόνια μετά η εξέταση αιτήσεων

Συνταξιοδότηση Κυπρίων που εργάστηκαν στο εξωτερικό - Εκκρεμεί 7 χρόνια μετά η εξέταση αιτήσεων

Εκκρεμεί επτά χρόνια, μετά την υποβολή τους, η εξέταση αιτήσεων για θεσμοθετημένη κοινωνική σύνταξη Κυπρίων, που εργάστηκαν στο εξωτερικό, όπως διαπιστώθηκε την Τρίτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, τα μέλη της οποίας εξέτασαν την ταλαιπωρία που υφίσταται σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών, αλλά και Κυπρίων, που εργάστηκαν στο εξωτερικό, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν θεσμοθετημένη κοινωνική σύνταξη ή επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς εξέφρασε λύπη σε σχέση με την ενημέρωση που έχουν λάβει τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι ακόμα εκκρεμεί η εξέταση αιτήσεων, που υποβλήθηκαν από το 2015 είτε για θεσμοθετημένη σύνταξη, είτε για κοινωνική σύνταξη, είτε για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο και αφορούν Κύπριους που εργάστηκαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει», ενώ τόνισε πως «το τίμημα των καθυστερήσεων δεν μπορεί να το πληρώνουν οι συνταξιούχοι, που μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα».

Όπως είπε ο βασικός λόγος αυτών των καθυστερήσεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση των ελληνικών αρχών, αναφορικά στα στοιχεία που πρέπει να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «έχουμε τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το τίμημα των όποιων καθυστερήσεων, που μπορεί να συνδέονται με όποια προβλήματα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά και με άλλα ζητήματα που αφορούν στους κανονισμούς που ρυθμίζουν το ζήτημα».

Ο κ. Καυκαλιάς είπε πως τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής έχουν συμφωνήσει πως θα επανέλθουν στην εξέταση του ζητήματος σε ένα διάστημα δύο – τριών μηνών, ώστε να δουν την πρόοδο που θα επιτευχθεί και τις ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν για επίλυση του προβλήματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, ανέφερε πως υπάρχει μια καθυστέρηση από τα αρμόδια τμήματα της Ελλάδας να αποστείλουν συγκεκριμένες πληροφορίες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, ώστε να υπολογιστεί η σύνταξη που δικαιούνται να λαμβάνουν από την Κύπρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου οι προτάσεις των μελών της Επιτροπής Εργασίας έχουν δύο κατευθύνσεις, εκ των οποίων η μία αφορά σε ένα διάβημα που πρέπει να γίνει μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, έτσι ώστε να ζητηθεί η συντόμευση αυτής της διαδικασίας.

«Θα πρέπει να δούμε πως λύνεται το θέμα άμεσα», ανέφερε.

Επίσης, είπε πως έχουν κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, που αφορά στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το σχέδιο στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, για να προσθέσει πως έχουν ζητήσει όπως μεταφερθούν οι προτάσεις τους στην Υφυπουργό και στη συνάντηση που θα έχει η αρμόδια Επιτροπή μαζί της στις 7 Ιουνίου να εξεταστεί αν μπορεί να τροποποιηθεί το σχέδιο, έτσι ώστε να ξεκινήσουν να λαμβάνουν αυτά τα άτομα κάποιο ποσό από το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για έγκριση της σύνταξης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top