Την πεποίθηση ότι με την καλή βούληση όλων μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να υπερβούμε το πικρό συναίσθημα και ενωμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των καιρών για μια συμβιβαστική μεν λύση, αλλά οπωσδήποτε λειτουργική και βιώσιμη, ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.
Ο κ. Φωτίου μιλούσε την Κυριακή σε εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Ποτάμι Γεώργιο Κτωρή και Χριστόφορο Χριστοφόρου, οι οποίοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, καθώς και του αγνοούμενου της κοινότητας Γεώργιο Στυλιανού Αλλαγιώτη.
Η επιλογή μας είναι μόνο μία, είπε, «να εργαστούμε υπεύθυνα και με καλή βούληση και θέληση επιμένοντας στη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος και μιας νέας και πολλά υποσχόμενης εποχής».
«Πρέπει να καταφέρουμε να υπερβούμε τα εμπόδια και να καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ενωμένης Κύπρου, όπου το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι πανανθρώπινες αξίες θα ισχύουν από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες». Πιστεύουμε, ωστόσο, είπε, «πως με την καλή βούληση και θέληση όλων μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και να διαμορφώσουμε ένα μέλλον που να δίνει προοπτική και ελπίδα σε όλους».
«Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ενθαρρυμένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί από τους δυο ηγέτες, καθώς και από το κλίμα των μεταξύ τους σχέσεων», ανέφερε.
Έχει ανοίξει, πρόσθεσε, «όντως ένα παράθυρο ελπίδας που αναμένουμε με τη συνεργασία και της Τουρκίας να ανοίξει ακόμα περισσότερο».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορεί η Τουρκία να παραγνωρίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της για την επίλυση του Κυπριακού».
Θα πρέπει, είπε ο κ. Φωτίου, «να ακούσει τις φωνές που πολλαπλασιάστηκαν υπέρ της επίτευξης μιας λύσης και να συγκατανεύσει στην αποδοχή από μέρους της όσων επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα». «Ούτε στρατός κατοχής, ούτε εγγυήσεις, ούτε έποικοι. Και ασφαλώς ούτε άλλες παρεμβάσεις για εξυπηρέτηση συμφερόντων που είναι εις βάρος της Κύπρου και του λαού της», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά εμάς, ανέφερε, «σαράντα και πλέον χρόνια μετά την προδοσία και τη σταύρωση της Κύπρου, οφείλουμε να υπερβούμε το πικρό συναίσθημα και ενωμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση των καιρών για μια συμβιβαστική μεν λύση, αλλά οπωσδήποτε λειτουργική και βιώσιμη, ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις