Την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα διαβλέπουν οι ακαδημαϊκοί στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης και Μάριος Ζαχαριάδης, οι οποίοι απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ εκτίμησαν πως πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά.
Και οι δύο θεωρούν ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα έχει επιπτώσεις στην Κύπρο, με τον Μάριο Ζαχαριάδη να κάνει λόγο για προσωρινή διακοπή εμπορίου με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το βασικό εμπορικό εταίρο της Κύπρου.
Περιορισμοί στις αναλήψεις και τραπεζικές αργίες
Σε ερώτηση ως προς το τι σημαίνει για την Ελλάδα το ενδεχόμενο μη επέκτασης του ELA, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι μια τέτοια απόφαση “θα περιορίσει τη δυνατότητα των τραπεζών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα πελατών τους για ανάληψη μετρητών και πιθανόν να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμούς ως προς την ποσότητα των λεφτών που θα μπορούν να αναληφθούν από τράπεζες».
Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τραπεζική αργία όπως έγινε στην Κύπρο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «νομίζω ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει τραπεζική αργία». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πιο πιθανό είναι η Κυβέρνηση να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτές για να περιορίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης διατύπωσε την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την παροχή του ELA άμεσα, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να τεθεί μια ανώτατη οροφή, η οποία αν είναι κάπως χαμηλή, λόγω του πανικού που επικρατεί στον κόσμο στην Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει το σύστημα και θα χρειαστούν περιορισμοί κεφαλαίων, αν όχι αύριο τις επόμενες μέρες.
Επεσήμανε όμως ότι «επειδή είναι πολύ δύσκολο να το εφαρμόσουν αυτό το πράγμα, αντί να επιβάλουν περιορισμούς κεφαλαίων, μια άλλη πιθανότητα είναι να επιβάλουν τραπεζικές αργίες, αν και είναι χειρότερο από τους περιορισμούς κεφαλαίων, διότι κλείνουν εντελώς οι τράπεζες. Αλλά από την άλλη είναι πιο εύκολο να το κάνεις».
Πιο κοντά στην έξοδο η Ελλάδα
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Κληρίδης απάντησε: «Νομίζω πως ναι».
Μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, σημείωσε, «υπάρχει μια σημαντική αλλαγή πορείας η οποία φέρνει το ενδεχόμενο της εξόδου πιο κοντά».
Και ο Μάριος Ζαχαριάδης εκτίμησε πως η πιθανότητα ενός Grexit έχει πλέον αυξηθεί.
«Υπάρχει πλέον μια σοβαρή πιθανότητα, η οποία στο μυαλό μου από 1% αυξήθηκε πέραν του 20%» και συμπλήρωσε: «Είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα και αυτό το σενάριο είναι ασύλληπτο να το φανταστεί κάποιος».
Οι συνέπειες για την ευρωζώνη
Ερωτηθείς τι σημαίνει πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την ευρωζώνη και για την Κύπρο, ο κ. Κληρίδης εκτίμησε ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα, νομίζω θα είναι αρνητικό για όλη την Ευρώπη και την ευρωζώνη για πολιτικούς περισσότερο λόγους». Θα είναι, πρόσθεσε, «ένα χτύπημα στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ, στην προσπάθεια ευρωπαϊκής ενοποίησης που ξεκίνησε πριν από εξήντα τόσα χρόνια».
Ωστόσο, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως οι συνέπειες για την ευρωζώνη διαχωρίζονται σε άμεσες και μακροπρόθεσμες.
Όπως είπε, οι τελευταίες αφορούν το προηγούμενο της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και εξέφρασε τη διαφωνία του με Γερμανούς οικονομολόγους που εκπέμπουν εφησυχασμό για το ενδεχόμενο αυτό.
«Αν βγει η Ελλάδα, μπορεί με την πρώτη μεγάλη δυσκολία να ακολουθήσει μια χώρα όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος και αυτό είναι το προηγούμενο σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.
Παράλληλα επεσήμανε και ένα άμεσο κίνδυνο, αυτόν της τεράστιας πίεσης που θα δεχθούν οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών κρατών.
«Θα υπάρξει τεράστια πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών κρατών, όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, την οποία τουλάχιστον τον πρώτο καιρό θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ, η οποία θα αγοράζει τα ομόλογα των κρατών αυτών τόσο για να συγκρατήσει τις αποδόσεις τους αλλά και για να ενισχύσει το ευρώ», είπε, προσθέτοντας πως αν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να αντιστρέψει αυτήν την τάση, τότε σημαίνει δημοσιονομικά προβλήματα για τις χώρες οι οποίες θα πληρώνουν πιο ψηλό επιτόκιο.
Κύπρος: Πολιτικές επιπτώσεις και εμπορικοί κίνδυνοι
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Σωφρόνης Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα είναι αρνητικό περισσότερο για πολιτικούς λόγους, πάλι διότι αποδυναμώνει την Ελλάδα που προφανώς είναι μια στενή σύμμαχος και φίλη χώρα και αφήνει κάπως την Κύπρο μόνη της σ` αυτή τη γωνιά της Ευρώπης που βρισκόμαστε”.
Σε ερώτηση αν δεν θα είναι αρνητική εξέλιξη για οικονομικούς λόγους, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «θα υπάρξει και κάποιος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά δεν θεωρώ ότι θα είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης επικεντρώθηκε σε μια ενδεχόμενη προσωρινή διακοπή εμπορίου (trade disruption), αφού η Ελλάδα παραμένει ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου.
«Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, διότι δεν είναι μόνο οι εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα, αλλά και οι εισαγωγές, οι οποίες αφορούν καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα, τα οποία έρχονται μέσω Ελλάδας. Αφορούν εξαγωγές και επανεξαγωγές της Ελλάδας προς Κύπρο», είπε.
Εξηγώντας ότι η Κύπρος είναι χώρα που βασίζεται σε εισαγωγές για παραγωγή βασικών προϊόντων, ο κ. Ζαχαριάδης είπε μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα βγάλει τη χώρα εκτός εμπορίου ίσως για έξι ή για περισσότερους μήνες, ενώ θα επιφέρει σοκ στο κυπριακό εμπόριο για μερικές βδομάδες.
«Οι εισαγωγείς θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να εισάγουν εμπορεύματα στην Κύπρο και αυτό θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί το εμπόριο στην Κύπρο», κατέληξε, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια προσωρινή διακοπή εμπορίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις