ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νατάσα Πηλείδου: Στόχος να γίνει η χειροτεχνία μία οικονομική δραστηριότητα με προοπτικές

Νατάσα Πηλείδου: Στόχος να γίνει η χειροτεχνία μία οικονομική δραστηριότητα με προοπτικές

«Η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας γεννήθηκε μέσα από την αγωνία μας να διασώσουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, να την αναβιώσουμε, να την αναδείξουμε και να την εξελίξουμε ως ένα χώρο οικονομικής δραστηριότητας με προοπτικές», ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας κατά τα έτη 2020 – 2022.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας Χειροτεχνίας κατά την τελευταία διετία, λίγες εβδομάδες πριν η Υπηρεσία μεταφερθεί στο νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Πολιτισμού. Ακολούθησε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και της ΑνΑΔ, για παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ανέργους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη χειροτεχνία.

Στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και σημείωσε ότι ο επανασχεδιασμός της στρατηγικής για τον σκοπό αυτό «δεν έχει να κάνει μόνο με το τι είναι η χειροτεχνία και πως παράγονται τα χειροτεχνήματα, αλλά και με το πως αναδεικνύονται καλύτερα, όπως επίσης και με το πως εμπνέουμε τους νέους να εμπλακούν περισσότερο με τον τομέα της χειροτεχνίας, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως πελάτες, είτε ως περήφανοι Κύπριοι που αντιλαμβάνονται την αξία της κυπριακής χειροτεχνίας».

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε δράσεις που σχεδιάστηκαν σε έξι πυλώνες, για την περίοδο 2020-2026. Τόνισε, δε, ότι στο επίκεντρο των δράσεων βρίσκονται οι ίδιοι οι χειροτέχνες, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιληφθήκαμε ήταν ότι θα πέθαινε η χειροτεχνία, λόγω της μη ύπαρξης συνεχιστών, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με το λευκαρίτικο κέντημα». Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα κεντητικής στα Λεύκαρα και υφαντικής στο Γούρι, που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στα οποία συμμετείχαν και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται 14 νέες κεντήτριες, ενώ παράγουν αντικείμενα που προωθεί η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι μετά την ανανέωση της εταιρικής ταυτότητας της Υπηρεσίας, με τη δημιουργία του νέου λογότυπου με έμπνευση από παραδοσιακά κεντήματα, παίρνει σειρά η περαιτέρω αναβάθμιση του καταστήματος της Υπηρεσίας στη Λευκωσία, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, και σημείωσε ότι με το πέρασμα της Υπηρεσίας στην ευθύνη του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χώρος, κατάλληλος και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ανέφερε, ακόμα, ότι στα πλάνα είναι και η δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας και E- shop.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, η Υπουργός αναφέρθηκε σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις, όπως την ένταξης της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στον διεθνή οργανισμό World Craft Council Europe και εκπροσώπησή της στα εγκαίνια της έκθεσης Homo Faber στην Βενετία του Michelangelo Foundation με αριστοτέχνες της Κύπρου. Αναφέρθηκε, ακόμα, στη συμμετοχή έργων πέντε Κύπριων καλλιτεχνών στην 5η Μπιενάλε Revelations στο Grand Palais Ephemere στο «Le Banquet» στο Παρίσι και σε συνέργειες μεταξύ Εικαστικών, Σχεδιαστών και Αρχιτεκτόνων, όπως με τους επιμελητές της Κυπριακής συμμετοχής στην 17η διεθνή έκθεση Μπιενάλε αρχιτεκτονικής που έλαβε χώρα στη Βενετία.

Σημείωσε, επίσης, ότι για την ανάδειξη των έργων, γίνονται κινήσεις με προσφορά δημιουργιών Κύπριων Δημιουργών και Αριστοτεχνών ως δώρα σε επίσημους επισκέπτες στην Κύπρο, ενώ αντικείμενα τοποθετούνται και σε περίοπτα σημεία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Κύπρου ή διατίθενται αντικείμενα για τον συνεδριακό τουρισμό. Σημείωσε, δε, ότι χειροποίητες Λευκαρίτικες ζώνες κατασκευάστηκαν από τις αριστοτέχνισσες Λευκαρίτικου κεντήματος και προσφέρθηκαν δωρεάν, για να διανθίσουν την επίσημη ενδυμασία των νεαρών μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρα Νέων, ενώ χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια χρησιμοποιήθηκαν για την διακόσμηση των αεροδρομίων.

Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι είναι σε εξέλιξη η συγγραφή νέου σχεδίου χορηγιών για χειροτέχνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, «για να μπορούν τα άτομα που ασχολούνται με την χειροτεχνία να επιδοτούνται και να εξασκούν την τέχνη τους ως επάγγελμα, αυτό θα ανοίξει προοπτικές, γιατί οι νέοι θα μπορούν να καταπιάνονται με την χειροτεχνία για να κερδίζουν τα προς το ζην».

Τέλος, τόνισε ότι οι αριστοτέχνες, σε συνεργασία με σχεδιαστές και εικαστικούς, μπορούν να απογειώσουν το κυπριακό προϊόν, ώστε να αναδειχθεί ως μέσο οικονομικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στο Υφυπουργείο Πολιτισμού οι άνθρωποι της Υπηρεσίας θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. «Πιστεύουμε ότι θα παραδώσουμε μια Υπηρεσία πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει τον ρόλο της» είπε η Υπουργός, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να έχει πάντα η χειροτεχνία μία διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο και την εμπορική πτυχή.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, όπως είπε, συμβάλλει και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και της ΑνΑΔ, για την παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση, παραδοσιακές τεχνικές, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική. Πρόκειται, όπως τόνισε η κ. Πηλείδου, για ένα καθοριστικό βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια για διάσωση αφενός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας κι αφετέρου για προώθηση της χειροτεχνίας ως χώρου επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα απευθύνονται σε ανέργους, μετανάστες και σε άτομα που βρίσκονται σε κλειστές δομές, όπως π.χ. οι φυλακές, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο και θα επιχορηγούνται από την ΑνΑΔ. Τα προγράμματα κατάρτισης, εξήγησε η Υπουργός, σχεδιάστηκαν σε επιστημονική βάση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2021. Παράλληλα, η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας έχει εγκριθεί από την ΑνΑΔ ως Κέντρο και Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει με την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δημήτρης Κιττένης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΑνΑΔ, επεσήμανε τον καίριο ρόλο της έναρξης της συνεργασίας με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, για τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου και συνεχάρη την Υπουργό για τον εντοπισμό του κενού και την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής, για διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου. Επεσήμανε, δε, ότι «η διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων αλλά ταυτόχρονα και η ένταξη ανέργων στην απασχόληση απαιτούν συλλογική προσπάθεια, η οποία επισφραγίζεται με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΑνΑΔ και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας».

Σκοπός, όπως είπε ο κ. Κιττένης, είναι το δυναμικό της Κύπρου «να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών». Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου, θα υλοποιηθούν τρία προγράμματα κατάρτισης στις τέχνες της κεντητικής, της υφαντικής και της κεραμικής, ενώ εξήγηση ότι, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, η ΑνΑΔ είναι πρόθυμη να υλοποιήσει και περισσότερα προγράμματα με το ίδιο ή και διαφορετικό αντικείμενο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, Μαρία Αναξαγόρου, η οποία επεσήμανε ότι, πέρα από τη διατήρηση της μνήμης, «σημερινός στόχος είναι η καλύτερη προβολή και ανάδειξη της Κυπριακής Χειροτεχνίας και των ατόμων που κρύβονται πίσω από κάθε δημιουργία» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «πολλοί είναι αυτοί που στηρίζουν και θέλουν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας και να αποτελέσουν μέρος συνεργειών μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησε ο διεθνής επιμελητής μόδας, συγγραφέας και editor at large της Vogue Greece, Filep Motwary, οι οποίες παρουσιάζουν την εξέλιξη τριών παραδοσιακών τεχνών, της κεντητικής, της κεραμικής και της υφαντικής.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εντοπίστηκαν ναρκωτικά στην κατοχή κρατούμενου - Φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα του Τμήματος Φυλακών

• Στην Ολομέλεια οι προτάσεις νόμου για εξώδικα και φωτοεπισήμανση

• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό

• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu

• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του

• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου



Τατάρ για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ - «Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»

Τατάρ για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ - «Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»

Πρέπει να υπολογιστεί καλά η στρατιωτική συνεργασία της «ε/κ διοίκησης» - όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία - με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και υποστήριξε ότι «ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top