Με τη φράση «την Κυριακή θα διεξαχθεί Δημοψήφισμα και ο Πρωθυπουργός θα ψηφίσει “όχι”», απαντούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σε πρόταση που λέγεται ότι μετέφερε τηλεφωνικά προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια ύστατη προσπάθεια να επανέλθει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί τυχόν χρεοκοπία της χώρας καθώς σήμερα, Τρίτη, τυπικά η Ελλάδα βγαίνει από την προστατευτική ασπίδα του προγράμματος στήριξης των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το πέρας της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, περασμένα μεσάνυχτα χθες, ο πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος φέρεται να τον κάλεσε να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών και να συμφωνήσει ότι θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σε αντάλλαγμα, κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θα έπαιρνε μια αλλαγή στην πρόταση, χωρίς να διευκρινιζόταν τι και ποια, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters η πρόταση εμπεριείχε και αναφορά στο χρέος στα πρότυπα της αντίστοιχης δέσμευσης του 2012.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητήσει άμεση σύγκληση του Eurogroup με αντικείμενο την παράταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει σήμερα το βράδυ.
Η απάντηση που λέγεται ότι δόθηκε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ήταν ότι ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει την Κυριακή στο δημοψήφισμα και θα ψηφίσει «όχι».
Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το «αδιαμφισβήτητο όχι» που αναμένει «από τον περήφανο ελληνικό λαό», θα οπλίσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του με τη δύναμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διεκδικήσει μία καλύτερη συμφωνία «προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».
Εάν όμως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για αυτόν και ο ελληνικός λαός υποστηρίξει το «ναι», είπε ότι θα σεβαστεί την απόφασή του, αλλά «προφανώς την πρόταση των θεσμών δεν μπορώ να την υποστηρίξω», και τότε "θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας", δηλαδή θα υποβάλει την παραίτησή του και θα ζητήσει προκήρυξη εκλογών.
Κατά άλλες εκδοχές όμως, η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν οδηγεί αναγκαστικά στις κάλπες εφ’ όσον μπορέσει η τρέχουσα Βουλή να συστήσει, μέσω σύμπραξης κομμάτων, μια νέα πλειοψηφία. Για να γίνει όμως αυτό, και δεδομένου ότι οι κοινές ψήφοι Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ (εάν συνεργαστούν) δεν φτάνουν, για να προκύψει νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα χρειαστεί οπωσδήποτε και στήριξη και από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμπράξουν.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι 5 μέρες πριν από το δημοψήφισμα αρχίζουν και συζητούνται στην Αθήνα και τέτοια σενάρια «της επόμενης μέρας», όπως λέγεται.
Η κρισιμότητα των εξελίξεων και η συνεχής μεταβλητότητα της κατάστασης ίσως και να αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα αναβλήθηκε, δίχως εξήγηση, η καθημερινή ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Επίσης, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού».
Κοινωνικοί εταίροι είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδα, ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνο Μίχαλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις