Το σύστημα φωτοεπισήμανσης ήρθε για να μείνει, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, μετά το τέλος σχετικής σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα Τετάρτη.
Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως ο σκοπός της σημερινής σύσκεψης ήταν να γίνει μια ανάλυση του συστήματος, των προβλημάτων που έχουν προκύψει και των στατιστικών, αλλά και να παρθούν κάποιες αποφάσεις για το πώς προχωρά η υλοποίηση της σύμβασης.
«Θέλω να τονίσω ότι μέχρι σήμερα έχουμε συνολικό επιβεβαιωμένο αριθμό παραβιάσεων 62,752, εκ των οποίων οι 47,192 είτε έχουν ταχυδρομηθεί είτε θα ταχυδρομηθούν τις επόμενες μέρες (περίπου 10,000 από τις παραβιάσεις) και είναι σε εκκρεμότητα ακόμα 15,560 παραβιάσεις που θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, για τα οποία έχουμε προτείνει κάποιες λύσεις, ούτως ώστε να μηδενιστεί ή να μειωθεί ο αριθμός και να σταλούν οι παραβάσεις», δήλωσε ο κ. Υπουργός.
Όπως ανέφερε, περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε και τελειώνει η περίοδος της επέκτασης της πιλοτικής φάσης, θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως «η εταιρεία θα λάβει μια προειδοποιητική επιστολή για το τι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρήσει ακριβώς τους όρους της σύμβασής της, ούτως ώστε να επεξεργάζονται όλα τα εξώδικα και όλες τις καταγγελίες στον χρόνο και τις προθεσμίες που προβλέπεται από τη σύμβαση, αλλά και άλλα αρκετά θέματα που εκκρεμούν. Θα γίνουν και κάποιες άλλες συναντήσεις μεταξύ των Υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης και της εταιρείας για να δοθούν κάποιες λύσεις για αυτά τα εξώδικα που εκκρεμεί η επεξεργασία τους και μέχρι τέλος του μήνα, ελπίζω και εύχομαι να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, διότι αν δεν επιλυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην φωτοεπισήμανση, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της α’ φάσης».
Αναφερόμενος στα 11,000 εξώδικα τα οποία έχουν διαρρεύσει στον Τύπο ότι δεν μπορούν να σταλούν και έχουν διαγραφεί, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διευκρίνισε ότι αυτά δεν αφορούν εξώδικα, αλλά καταγραφές και στις καταγραφές περιλαμβάνονται τις φωτογραφίες κάνει ως δοκιμή η εταιρεία με τις κινητές κάμερες πριν τις θέσει σε λειτουργία. «Αρκετές από τις 11,000 είναι από τις δοκιμές, υπάρχουν άλλες για τα ασθενοφόρα, υπάρχουν φωτογραφίσεις που δεν αφορούν οχήματα αλλά ποδήλατα, σκούτερ, ή οχήματα που δεν έχουν αριθμούς εγγραφής και επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει η καταγγελία. Επομένως, αυτές οι 11,000 είναι καταγραφές και δεν είναι εξώδικα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να διακοπεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ο κ. Καρούσος είπε πως «εάν σε μια σύμβαση ένα από τα δύο μέρη δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης, τότε αυτή διακόπτεται. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση. Αρχίσαμε από πολύ χαμηλές επεξεργασίες, έχουμε φτάσει σήμερα περίπου το 70% των εξωδίκων να έχουν αποσταλεί, το υπόλοιπο 30% των εξωδίκων υπάρχουν κάποια θέματα, για τα οποία εμείς απαντήσαμε στην εταιρεία για τον τρόπο που θέλουμε να το χειριστεί και πλέον είναι στα χέρια της εταιρείας να το χειριστεί και να επεξεργαστεί αυτά τα εξώδικα». Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Αγγλίας και της Ουαλίας, όπου περίπου το 1/6 των παραβάσεων από τη φωτοεπισήμανση ακυρώνονται για διάφορους λόγους. Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό εκεί που υπάρχει φωτοεπισήμανση, που τα εξώδικα δεν μπορούν αν τύχουν επεξεργασίας.
Κληθείς να πει τι γίνεται στις περιπτώσεις που τα οχήματα δεν έχουν αριθμούς εγγραφής, δεδομένου ότι και αυτό αποτελεί παρανομία, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τυγχάνουν χειρισμού όπως γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οχημάτων χωρίς αριθμούς εγγραφής στους ελέγχους της Αστυνομίας. Σημείωσε ότι η διαφορά με τις παραβιάσεις που καταγράφουν οι κάμερες, είναι ότι δεν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας την ώρα που καταγράφεται η παρανομία.
Ερωτηθείς κατά πόσον προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι υπάρχουν τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στη νομοθεσία για την φωτοεπισήμανση, όπως για παράδειγμα η αποστολή ειδοποίησης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή μέσω κινητού στον παραβάτη ότι έχει καταγγελθεί, το οποίο θα βοηθήσει στην ενημέρωση και στην έγκαιρη πληρωμή των εξωδίκων. Επιπλέον, είπε, προωθείται μέσω του Υφυπουργείου Καινοτομίας η επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε να υπάρχουν τα σωστά δεδομένα των πολιτών. «Κάποιες δράσεις είναι μεσοπρόθεσμες και άλλες μακροπρόθεσμες. Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία είναι κάτι που θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά τώρα βλέπουμε στη σύμβαση σήμερα ως έχει, τα οποιαδήποτε θέματα έχουν δημιουργηθεί, επιλύονται. Το τονίζω και στέλνω ένα σημαντικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές πως εάν ως το τέλος του μήνα δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καταγράφονται ήδη προβλήματα στην πιλοτική φάση και σε ερώτηση εάν αυτά θα πολλαπλασιαστούν με την αύξηση των εξωδίκων λόγω της λειτουργίας περισσότερων καμερών, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι αυτός είναι ο σκοπός της πιλοτικής φάσης, «για να ελέγξεις το σύστημα, για να βεβαιωθούμε ότι οι προδιαγραφές που έχουμε θέσει στην προσφορά, τηρούνται και ότι λειτουργεί το σύστημα». Σε χώρες όπως η Αυστραλία, είπε, δεν υπολόγισαν τον αριθμό των καταγγελιών που υπήρχαν και αναγκάζονται να κλείσουν κάποιες κάμερες, επειδή δεν μπορούν να χειριστούν τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών. «Σίγουρα υπολογίσαμε λιγότερες καταγγελίες από όσες υπήρξαν, αλλά για μένα δεν είναι δικαιολογία η εταιρεία να μην χειρίζεται ή να επεξεργάζεται στον κατάλληλο χρόνο τις παραβιάσεις. Υπάρχουν δείκτες μέσα στην προσφορά που αναμένουμε να τους τηρεί η εταιρεία. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δώσει κάποιες λύσεις και απαντήσεις σε οποιαδήποτε θέματα υπάρχουν, ούτως ώστε να μειωθεί σημαντικά αυτός ο αριθμός των 15,000 εξωδίκων και να αποσταλεί -θεωρούμε ότι σημαντικός αριθμός θα αποσταλεί και θα μειωθεί ο αριθμός σημαντικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις της εταιρείας που μας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και θα πράξει αυτά που πρέπει», επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών.
Συνεχίζοντας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η φωτοεπισήμανση ήρθε για να μείνει. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο βοηθά να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, να μειώσουμε τα θανατηφόρα. Σύμφωνα με τα στατιστικά, σε όλο τον κόσμο μειώνονται οι οδικές συγκρούσεις τουλάχιστον κατά 50% στα σημεία όπου υπάρχει φωτοεπισήμανση και σε μια ακτίνα κάποιων μέτρων. Στην Κύπρο εκεί που δοκιμάστηκε το 2007, είχαμε μια μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 56%. Δηλαδή είναι αποτελεσματική η φωτοεπισήμανση στο θέμα οδικής ασφάλειας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο της σύμβασης να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν. Υπάρχει μια σημαντική βελτίωση, δεν είμαστε όμως πλήρως ικανοποιημένοι. Για το καλό της οδικής ασφάλειας, εύχομαι ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τη σύμβαση και θα επιλυθούν τα προβλήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».
Τέλος, ο κ. Καρούσος εξήγησε ότι οι περίπου 47,000 εξώδικα που έχουν σταλεί ξεκινούν με χρονολογική σειρά, δηλαδή από τον Ιανουάριο προς τον Μάιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις