ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ την Κυριακή, καθώς η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις της μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει το Κίεβο υποψήφιο για ένταξη στο μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η προμήθεια όπλων τελευταίας τεχνολογίας στα ουκρανικά στρατεύματα θα ενισχύσει την πιθανότητα απελευθέρωσης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς από τον ρωσικό έλεγχο, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας», φέρεται να είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Ακόμα κι αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο για στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την Παρασκευή, μίλησε επίσης για την ανάγκη προετοιμασίας για έναν μακρύ πόλεμο.

Αυτό σήμαινε να διασφαλιστεί ότι «η Ουκρανία λαμβάνει όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά και εκπαίδευση πιο γρήγορα από τον εισβολέα», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο γνώμης στους Sunday Times του Λονδίνου.

«Ο χρόνος είναι ο ζωτικός παράγοντας», έγραψε. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η Ουκρανία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά της να υπερασπίζεται το έδαφος της πιο γρήγορα από ό,τι η Ρωσία μπορεί να ανανεώσει την ικανότητά της να επιτεθεί».

Οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν στα πεδία των μαχών της Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να δηλώνει ότι η βιομηχανική πόλη Σεβεροντονέτσκ, πρωταρχικός στόχος στην επίθεση της Μόσχας για τον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ - μιας από τις δύο επαρχίες που αποτελούν το Ντονμπάς - αντιμετώπισε ξανά βαρύ πυροβολικό και ρουκέτες.

«Η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Σερχίι Γκαϊντάι, ο διορισμένος από την Ουκρανία κυβερνήτης του Λουχάνσκ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας drones για αεροπορική αναγνώριση, προσαρμόζουν γρήγορα τα πλήγματα ως απάντηση στις αμυντικές αλλαγές.

«Περιοχές κοντά στις γέφυρες βομβαρδίστηκαν ξανά», είπε ο Γκαϊντάι σε διαδικτυακή ανάρτηση την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το χημικό εργοστάσιο του Αζότ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει, χτυπήθηκε δύο φορές.

Στη δίδυμη πόλη του Σεβεροντονέτσκ, Λισιχάνσκ, απέναντι από το ποτάμι, βρέθηκαν τα πτώματα δύο αμάχων, είπε, προσθέτοντας, «η καταστροφή κατοικιών στην πόλη αυξάνεται σαν χιονοστιβάδα».

Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε ότι «ο εχθρός έχει μερική επιτυχία στο χωριό Μετόλκινε», ακριβώς νοτιοανατολικά του Σεβεροντονέτσκ.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι πολλοί Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στο Μετόλκινε, επικαλούμενο μια πηγή που εργάζεται για τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο αερίου στην περιοχή Ιζιούμ, βορειοδυτικά, και ρωσικοί πύραυλοι που πέφτουν βροχή σε ένα προάστιο του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, έπληξαν ένα δημοτικό κτίριο, προκάλεσαν πυρκαγιά, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Ανέφεραν βομβαρδισμούς δυτικότερα στην Πολτάβα και στο Ντνιπροπετρόβσκ, λέγοντας το Σάββατο ότι τρεις ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια αποθήκη καυσίμων στην πόλη Νοβομοσκόβσκ, τραυματίζοντας 11 άτομα.

Ο Πάβλο Κυριλένκο, κυβερνήτης του Ντόνετσκ, της άλλης επαρχίας στο Ντονμπάς, είπε ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς το Σάββατο.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα, σε μια αποστολή αναγνώρισης κοντά στην πόλη Κρασνοπίλια, υπέστησαν βαριές απώλειες το Σάββατο.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους λογαριασμούς στο πεδίο της μάχης.

Δύο ανώτατοι διοικητές μαχητικών που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για έρευνα, μετέδωσε το TASS.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι επισκέφτηκε στρατιώτες στο νότιο μέτωπο στην περιοχή Μικολάιβ, περίπου 550 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου.

«Μίλησα με τους υπερασπιστές μας - τον στρατό, την αστυνομία, την Εθνοφρουρά», είπε σε ένα βίντεο στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram την Κυριακή που φαινόταν να έχει καταγραφεί σε ένα τρένο που κινούνταν.

Είπε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τη νίκη τους. «Δεν θα δώσουμε το νότο σε κανέναν και ό,τι είναι δικό μας θα το πάρουμε πίσω», είπε.

Ένα άλλο βίντεο έδειξε τον Ζελένσκι με το σήμα κατατεθέν χακί μπλουζάκι του να μοιράζει μετάλλια και να ποζάρει για φωτογραφίες με στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι έμεινε ως επί το πλείστον στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας, αν και τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησε απροειδοποίητες επισκέψεις στο Χάρκοβο και σε δύο ανατολικές πόλεις κοντά σε μάχες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top