Οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές κι ας έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από το φονικό πρωινό της 11ης Ιουλίου όταν το Μαρί έγινε πύρινη κόλαση για 13 ήρωες.
Η έκρηξη στα 98 εμπορευματοκιβώτια που τοποθετήθηκαν στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης άφησε πίσω της νεκρούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε πυροσβέστες. Παράλληλα, άνοιξε μια μεγάλη τρύπα στην οικονομία, προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς και την οργή των πολιτών προς το Κράτος.
Άγνωστη παραμένει μέχρι και σήμερα η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια.
Το ιστορικό
Όλα άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2009 οπότε και μετά από σύσταση των Αμερικανών κατασχέθηκε το πλοίο Monchegorsk ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία που τα μετέφερε πολεμοφόδια από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.
Με απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, το υλικό που κατασχέθηκε φυλάχτηκε έξω από τη ναυτική βάση στο Μαρί, στοιβάζοντας το ένα εμπορευματοκιβώτιο πάνω στο άλλο.
Μια βδομάδα πριν, στις 4 Ιουλίου, υπήρξε η πρώτη έκρηξη με ένα από τα εμπορευματοκιβώτια να παρουσιάζει αλλοίωση σημαίνοντας συναγερμό στο Υπουργείο Άμυνας. Όπως έγινε αργότερα γνωστό είχε δοθεί οδηγία να τα «ραντίζουν» για να κρατούν τη θερμοκρασία τους χαμηλή.
Στις 11 Ιουλίου 2011, από τα χαράματα, γύρω στις 4 το πρωί, άρχισαν οι πρώτες εκρήξεις και λάμψεις ενώ γύρω στις 4:30 ακολούθησε φωτιά σε κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια.
Ναύτες καλέστηκαν να επιχειρήσουν την κατάσβεσή της, ενώ δύο πυροσβεστικά οχήματα αναχώρησαν από την ΕΜΑΚ Κοφίνου.
Στις 5:50 σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη προκαλώντας ωστικό κύμα με 12 ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό τέλος ενώ πάνω από 60 τραυματιστήκαν. Μετά από λίγες μέρες κατέληξε ένας από τους τραυματίες ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 13.
Το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι 3 χιλιόμετρα μακριά προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και υποστατικά στα γύρω χωριά ενώ ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά αφήνοντας την Κύπρο στο σκοτάδι.
Οι 13 ήρωες
Η Πολιτεία ανακήρυξε τους 13 πεσόντες σε ήρωες, ως «ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανεπάρκειας» όπως είχε σημειώσει σε επιμνημόσυνο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αισθανόμαστε ότι πράττουμε το ελάχιστο για εσάς και τους αγαπημένους ανθρώπους που έχετε χάσει, έχοντας συνάμα πλήρη συνείδηση πως καμία τιμή, καμία στήριξη από το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία των αγαπημένων σας.
Ας είναι όμως παρηγοριά για σας η εκτίμηση ενός ολόκληρου λαού στη θυσία τους».
Κατά την έκρηξη, έχασαν την ζωή τους άνθρωποι που προσπαθούσαν ματαίως να την αποτρέψουν:
· Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού
· Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
· Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης
· Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης
· Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης
· Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης
· Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος
· Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
· Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής
· Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
· Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
· Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου
· Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις