Συγκλονιστικό και συνάμα στενάχωρο, το πρωτοποριακό χορόδραμα «20 συν ΜΙΑ», αποτελεί ωδή προς τις γυναίκες - θύματα κάθε μορφής βίας και γροθιά στο στομάχι της κυπριακής κοινωνίας, την οποίαν προσδοκεί ν’ αφυπνίσει γύρω από ένα ζήτημα που αφορά όλους.
Στη διάρκειας μιας ώρας παράσταση, που δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, πρωταγωνίστριες είναι τα ίδια τα θύματα, 20 συν μια γυναίκες, οι οποίες βρήκαν το θάρρος και τη δύναμη ν’ αποτελέσουν μέρος του οράματος του χορογράφου Γιώργου Δημόπουλου και να βγουν στη σκηνή, με τη βοήθεια της χοροθεραπεύτριας Μαρίας Χαραλάμπους.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, ο Γιώργος Δημόπουλος ανέφερε πως το θέμα της βίας κατά των γυναικών υπήρχε πάντα στο μυαλό του και άρχισε να υλοποιείται πριν από 2,5 χρόνια, με αφορμή το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo.
«Όταν, εν καιρώ πανδημίας, ξεκίνησαν οι γυναίκες να λένε χωρίς φόβο και ενοχή τα προσωπικά τους βιώματα, θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσω ένα έργο το οποίο θα δώσει βήμα στις ίδιες τις γυναίκες να βγουν στη σκηνή, χωρίς λόγια και μόνο με την έκφραση τους, τα συναισθήματα τους και με χορογραφικά μοτίβα να εκφράσουν αυτά τα βιώματα», είπε.
Για τον ίδιο, όπως δηλώνει, η προετοιμασία και ο εντοπισμός των γυναικών που θα αποδέχονταν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ενώ χρειάστηκε έρευνα και μελέτη δημοσιογραφικών άρθρων για ιστορίες βίας κατά των γυναικών που σημειώθηκαν στον τόπο μας.
«Στην πορεία άρχισα να βρίσκω αυτές τις γυναίκες και να τους εκφράζω την ιδέα μου και τις είδα πόσο ήθελαν να είναι πάνω στη σκηνή και έτσι ήρθε μετά το δημιουργικό κομμάτι και φτάσαμε στο σήμερα», συμπλήρωσε.
Ο Γιώργος Δημόπουλος σημείωσε πως «αυτές οι γυναίκες που είναι πάνω στη σκηνή, αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη μερίδα γυναικών της κοινωνίας μας που έχουν βιώματα με θέμα τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η παράσταση στέλνει το μήνυμα πως σπάει η αλυσίδας της σιωπής, καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και τα θύματα βίας δεν πρέπει πλέον να σιωπούν.
Οι πρωταγωνίστριες, γυναίκες όλων των ηλικιών, από 18 μέχρι 65, επαγγελματίες χορεύτριες και ερασιτέχνες, ντυμένες σε γήινες αποχρώσεις και με μια αλυσίδα στη μέση, έχουν ως βάση τους τον σύγχρονο χορό, για να στείλουν ένα εκκωφαντικό μήνυμα μέσα από την ίδια τη σιωπηρή ερμηνεία τους.
Οι χορευτικές κινήσεις και οι κραυγές αποκαλύπτουν στον θεατή τη μορφή της βίας που η κάθε μια έχει υποστεί, με ένα «γιατί;» να ζητά απαντήσεις από τους θύτες και την ίδια την κοινωνία, ενώ η εξιλέωση έρχεται εν τη ενώσει, με τις γυναίκες να σπάζουν τις αλυσίδες που φέρουν και να γίνονται ένα σε μια αγκαλιά.
Κατά την έναρξη της παράστασης, έγινε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην Κύπρο, σύμφωνα με τα οποία, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από το σύντροφο τους και 36% σεξουαλική παρενόχληση.
Το 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρθηκε, είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 57,5% των γυναικών που έχει υποστεί βία δεν έχουν προβεί σε κάποια δήλωση ή αναφορά του περιστατικού και το 43% των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφο τους δεν είχαν συμπαράσταση από οποιονδήποτε.
Επίσης, το 22% των γυναικών στην Κύπρο έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 ετών, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών στον τόπο μας.
Η χθεσινοβραδινή παράσταση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή, 17 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (20:00) και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις