ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στον Χριστοδουλίδη και από ΕΔΕΚ-Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Στήριξη στον Χριστοδουλίδη και από ΕΔΕΚ-Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Με το συντριπτικό 91% των εκπροσώπων που πήραν μέρος στο έκτακτο συνέδριο, η ΕΔΕΚ γίνεται το δεύτερο κόμμα μετά το ΔΗΚΟ που στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί εδώ και μήνες υπήρχε μια σαφής τάση υπέρ του τέως ΥΠΕΞ, είναι συμβατή με τη δυναμική που καταγράφει η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδημεταξύ των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και των ερευνών που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων και των επιτελείων των υποψηφίων. Μετά και τη στήριξη Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ ουσιαστικά η επιλογή της ΕΔΕΚ ήταν μονόδρομος.

Κυπριακό και ΓεΣΥ

Η αποκήρυξη της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας από την ΕΔΕΚ και η στάση του Μαρίνου Σιζόπουλου έναντι του Γενικού Συστήματος Υγείας, αποτελούν δύο κορυφαία σημεία διαφωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα οποία σίγουρα θα βρουν μπροστά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Στις συναντήσεις που είχαν οι δύο πλευρές ο υποψήφιος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τις θέσεις του και για τα δύο ζητήματα, κάτι το οποίο η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται και κατανοεί. «Είναι λογικό ότι στο πλαίσιο μιας συνεργασίας δεν είναι δυνατόν να επιβάλεις το σύνολο των θέσεών σου, αλλά ούτε και να αποδεχθείς το σύνολο των θέσεων των συνεργατών σου. Να μην αυτοαναιρείσαι, αλλά και να μην τους αναιρείς. Πρέπει να καταγραφούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο κυβερνητικής πολιτικής, να γίνει ορθολογική αξιολόγηση και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε με νόημα ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο, παρουσιάζοντας την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. «Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υποχρέωση προς την πατρίδα και το λαό μας. Αποδείξαμε ότι οι θέσεις μας είναι ρεαλιστικές, αξιόπιστες και εάν κάποιες από αυτές υιοθετούντο, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, η κατάσταση για την πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη τόσο πολιτικά, όσο οικονομικά και κοινωνικά», πρόσθεσε.

Ο πρώτος λόγος

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη αναγνωρίζουν την πρόκληση που καλούνται να διαχειριστούν ως προς τις διαφωνίες που υπάρχουν όχι μόνο με την ΕΔΕΚ αλλά και με το ΔΗΚΟ σε μια σειρά από ζητήματα. Ξεκαθαρίζουν ότι η υποψηφιότητα παραμένει ανεξάρτητη και υποδεικνύουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εμπλουτίσει το προεκλογικό του πρόγραμμα με θέσεις από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικές δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συμβατές με τις δικές του θέσεις, χωρίς να αναιρείται, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα ζητήματα. Η επαφή με το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο με τις δύο πλευρές να λειτουργούν αυτόνομα αλλά να έχουν ανοικτό κανάλι επικοινωνίας για θέματα συντονισμού. Το επόμενο διάστημα οι επαφές θα αποκτήσουν πιο δομημένο χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά το οργανωτικό μέρος, με την κάθε πλευρά ωστόσο, να διατηρεί την ανεξαρτησία της. Στο επικοινωνιακό κομμάτι επίσης θα υπάρξει αυτονομία του επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την εκπροσώπησή του, ενώ σε παρεμβάσεις με καλεσμένους κομματικά στελέχη, η επιλογή θα γίνεται από το ΔΗΚΟ. Στελέχη του επιτελείου και του ΔΗΚΟ σίγουρα θα έχουν συντονισμό για πρακτικά ζητήματα της καθημερινής διαχείρισης θεμάτων πολιτικής και επικοινωνίας, ενώ σε μείζονα ζητήματα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον υποψήφιο σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και με την ΕΔΕΚ και τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη επικρατεί η αισιοδοξία ότι πολλά στελέχη που αποχώρησαν από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και διαφωνούν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού.

Τον περιμένουν στη γωνία

Η στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη από την ΕΔΕΚ θα πυροδοτήσει την αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις κυρίως στο Κυπριακό για να αποδομήσει την πολιτική του τέως ΥΠΕΞ, όπως έγινε και στην περίπτωση της στήριξης που έλαβε από το ΔΗΚΟ. Το κυβερνών κόμμα και το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου θα συντηρήσουν την κατηγορία ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει φανεί να του κάνει ζημιά, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την υποστήριξη που εξασφάλισε από το ΔΗΚΟ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top