Οι τίτλοι ιδιοκτησίας στα Βαρώσια ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αντιπαράθεση, καθώς οι Ε/κ προσφεύγουν στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας" και ζητούν τις περιουσίες τους. Ισχυρίστηκε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι Ε/κ να πάρουν τα κτίρια που είναι στις περιουσίες, υπογράφοντας συμβόλαιο ενοικίασης με το ΕΒΚΑΦ.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. «Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε επίσης πολλά για το άνοιγμα του, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Υπήρχαν συνεχείς διαπραγματεύσεις για συμφωνία ομοσπονδίας. Δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα Βαρώσια ενώ γίνονταν συνομιλίες. Θα χαλούσε ο κόσμος. Με το άνοιγμα των Βαρωσίων, η τδβκ ανέβηκε. Περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν τα Βαρώσια. Οι παραλίες είναι ανοιχτές. Σιγά σιγά ανοίγουν και τα πάρκα. Οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι. Θα γίνουν πολύ καλύτερα πράγματα», υποστήριξε.
Ισχυρίστηκε περαιτέρω πως όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί το 1571, η πρώτη τους δουλειά ήταν του ΕΒΚΑΦ. «Εκείνη την εποχή κανείς δεν είχε περιουσία. Τότε ήρθαν ο Αμπντουλάχ Πασάς, ο Μουσταφά Πασάς και ο Μπιλάλ Αγά, αγόρασαν τα περισσότερα κτήματα και τα έδωσαν στα βακούφια. Όλο το νησί είναι σχεδόν περιουσία των βακουφιών. Οι Βρετανοί από την άλλη ήρθαν και μας κατέστρεψαν τα βακούφια. ΔώρισΑΝ και τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος. Αυτό συνέβη στο Μαράς. Αυτά τα κτίρια, αυτά τα ξενοδοχεία, είναι όλα σε ακίνητα βακουφιών. Τώρα υπάρχει αντιπαράθεση», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
Δήλωσε περαιτέρω ότι αργούν λίγο οι εργασίες, γιατί και εδώ υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Εκεί κάνουν αίτηση οι Έλληνες, είπε και πρόσθεσε ότι «τα δικαστήρια μας είναι επίσης διστακτικά. Η έκταση αυτή ανήκει ΕΒΚΑΦ. Τι θα κάνει; Πρέπει να συμβιβαστούν, αλλά δεν είναι εύκολο». Σύμφωνα με τον Τατάρ, «εκείνος που έχτισε τότε ένα ξενοδοχείο εκεί, ας κάνει συμβόλαιο με το ΕΒΚΑΦ και να γίνει ένοικος. Η νομοθεσία μας αυτό προβλέπει. Το ΕΔΑΔ λέει αυτό που ίσχυε το 1974, αυτό ισχύει».
Συνεχίζοντας είπε, «τι δηλαδή, επειδή τα άφησαν έτσι οι Ε/κ σημαίνει ότι έτσι είναι; Εμείς βρισκόμαστε σε αυτά τα εδάφη από το 1571 και υπάρχουν και έγγραφα για αυτό. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Αλλά εμείς ανοίξαμε τα Βαρώσια. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει εκεί. Εκεί, μπορούν να πάνε, αναλαμβάνοντας το κόστος των κτιρίων. Έτσι θα ανοίξουν, αυτή είναι η πολιτική μας».
Για την πρόταση της ε/κ πλευράς για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «μεταξύ των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν να δοθεί το Ερτζάν στα Ηνωμένα Έθνη, η Αμμόχωστος στην ΕΕ και τα Βαρώσια υπό την διοίκησή της». Οι απευθείας πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, θα γίνονταν με μία γραμμή FIR με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε. «Εάν ένα αεροπλάνο μας φτάσει σε μία μόνο γραμμή FIR, θα ερωτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, με την επικοινωνία μεταξύ του αεροδρομίου Ετζάν και της Άγκυρας, κάθε είδους αεροπλάνα της Τουρκίας, μπορούν να κάνουν κάθε είδους πτήσεις με ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Δεν θα κάνουμε βορά ποτέ το έντιμο παρελθόν μας εδώ για τα συμφέροντα των άλλων», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις