ΔΙΕΘΝΗ

Τι αλλάζει στα ράφια των υπεραγορών διεθνώς - Από τα αβοκάντο στον καφέ - Έρχεται μείωση τιμών μετά τις εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία

Τι αλλάζει στα ράφια των υπεραγορών διεθνώς - Από τα αβοκάντο στον καφέ - Έρχεται μείωση τιμών μετά τις εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία

«Ανάσα» για τους καταναλωτές μετά από τα ιστορικά ρεκόρ της Άνοιξης. Τα στοιχεία της Tridge και του ΟΗΕ υποδεικνύουν περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών και της σύναψης συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στην Ουκρανία.

Mε τις τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές έχουν -τουλάχιστον- λίγη «λάσκα» σε ό,τι αφορά το μαγειρικό λάδι, τον καφέ και τα αβοκάντο.

Οι τιμές των αγαθών αυτών κατέγραψαν πτώση -αν και παραμένουν σχετικά υψηλά-, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που συνέλεξε το CNBC.

Στην ανατολική Ασία, οι τιμές του ινδικού ηλιέλαιου και φοινικέλαιου κατέγραψαν πτώση της τάξης του 7% και 12% αντίστοιχα την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων τροφίμων Tridge. Παράλληλη μείωση της τάξης του 25% κατέγραψε και η τιμή του φοινικέλαιου στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

Στο Βιετνάμ, οι τιμές χονδρικής του καφέ έχουν καταγράψει πτώση της τάξης του 5% τον Ιούλιο σε σχέση με τα δεδομένα Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην αντίπερα όχθη του Ειρηνικού, οι τιμές των αβοκάντο στο Μεξικό, το Περού και την Κολομβία έχουν επίσης καταγράψει μείωση, σύμφωνα με την Τridge. Oι τιμές χονδρικής των αβοκάντο στο Μεξικό κατέγραψαν πτώση της τάξης του 27% μεταξύ του Ιουνίου και Ιουλίου, ενώ οι αντίστοιχες στην Κολομβία κατέγραψαν πτώση της τάξης του 40%.

Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη αγορά δέχεται πιέσεις από την υπερπροσφορά των περουβιανών αβοκάντο.

Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στη μείωση αγορών αγαθών τα οποία δεν είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους, φοβούμενοι τη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης.

«Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά όπως η παγκόσμια ύφεση η οποία μειώνει την παγκόσμια ζήτηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Tridge, Minwoo Nam, προσθέτοντας πως «αφού οι τιμές σκαρφάλωσαν τόσο ψηλά, οι καταναλωτές ψάχνουν για φθηνότερες εναλλακτικές ή απλά προχώρησαν σε μείωση των αγορών τους».

Τόσο οι εταιρείες τροφίμων όσο και άλλοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές ανέφεραν στην Tridge πως τα hedge funds έχουν ξεκινήσει να ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους στον τομέα των εμπορευμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Nam τονίζει πως η αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών δε σηματοδοτεί το τέλος της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

«Οι φόβοι για την αύξηση των τιμών αυτών έχουν περιοριστεί μερικώς αλλά οι τιμές πολλών εκ των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε πολυετή υψηλά. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ανά τον πλανήτη έχει -προφανώς- επηρεάσει την αγορά, αλλά δεν έχει οδηγήσει σε υφεσιακού είδους παύση των αγορών εκ μέρους των καταναλωτών», τόνισε ο Nam.

«Υπάρχουν, ακόμα, προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά οι προαναφερθείσες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τις τιμές των τροφίμων, ενώ περιορίζουν την πιθανότητα περαιτέρω αύξησής τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Tridge.

Ο ανάλογος δείκτης τροφίμων του ΟΗΕ, αν και βρίσκεται ακόμα κοντά σε ιστορικά υψηλά, κατέγραψε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο. Ο δείκτης παρακολουθεί τη μηνιαία μεταβολή των τιμών συγκεκριμένoυ «καλαθιού» τροφίμων.

Η πτώση του δείκτη τον Ιούνιο οφείλεται σε μείωση των τιμών των μαγειρικών λαδιών, των δημητριακών και της ζάχαρης. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή των γαλακτοκομικών και του κρέατος αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τον δείκτη FAO Cereal Price Index, οι τιμές των σιτηρών κατέγραψαν μείωση τον Ιούνιο σε σχέση με το ιστορικό υψηλό Μαΐου, αν και κυμαίνονται 48,5% άνω των αντίστοιχων περσινών.

Τα καλά νέα ενδέχεται να συνεχιστούν αφού η Ουκρανία και η Ρωσία πρόσφατα συμφώνησαν για την ομαλή εξαγωγή δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά από πολύμηνο ναυτικό μπλόκο.

Σημειωτέον πως περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονταν μέχρι τώρα αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού. Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε την πόλη.

Σύμφωνα με τη Sonal Varma, αναλυτή της Nomura, οι τιμές των τροφίμων στην ανατολική Ασία δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ζενίθ τους, αφού η περιοχή συνήθως καθυστερεί σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Varma τονίζει πως χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη θα βιώσουν δραματική αύξηση των τιμών τροφίμων το β’ εξάμηνο του έτους.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top