ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νουρής για Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Μπήκαμε σε τροχιά μετάβασης για υλοποίησή της»

Νουρής για Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Μπήκαμε σε τροχιά μετάβασης για υλοποίησή της»

Μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην περιφερειακή συνάντηση της επαρχίας Λεμεσού, κατά την οποία ενημερώθηκαν εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, τεχνοκράτες και εμπλεκόμενοι φορείς της επαρχίας για τις βασικές διατάξεις των νέων νόμων, καθώς και για τον οδικό χάρτη των ενεργειών της επόμενης διετίας.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών για ορθή προετοιμασία και επιτυχημένη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως τον Ιούνιο του 2024, μετά τις επόμενες τοπικές εκλογές. Παράλληλα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επαρχιακών συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Νουρής είπε ότι στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε για υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, μόνο προβλήματα θα ανακύψουν. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει την τροχοδρόμηση και την εφαρμογή».

«Ήδη μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή» συνέχισε, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο με την υιοθέτηση αυτών που η νέα νομοθεσία, που έχει ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο, επιτάσσει. «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον στη διάθεση όλων μας» είπε, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα ογκωδέστατο νομοθέτημα »το οποίο θέλουμε να γίνει βίωμα και κτήμα μας για να μπορέσουμε ακριβώς να το κάνουμε πράξη προχωρώντας στην εφαρμοστική διαδικασία».

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «είμαστε μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση».

Όπως είπε, είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι θα υπάρχουν, πέραν από τα ερωτήματα και κάποιες αντιδράσεις, καθώς «κάθε νέο προκαλεί αντίδραση». Είπε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διέπεται από ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα και ότι ενώ στα αρχικά στάδια θεωρείτο πως η μεταβατική περίοδος θα ήταν περίπου τριετής ή τετραετής, με τις καθυστερήσεις που είχαμε στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ουσιαστικά μας έχουν απομείνει δυο χρόνια. Δεν έχουμε επιλογή».

Στους επόμενους 24 μήνες, συνέχισε ο κ. Νουρής, «θα πρέπει να τρέξουμε και να εφαρμόσουμε όλα όσα διαλαμβάνει η νομοθεσία για να μπορέσουμε τον Μάιο του 2024, ενώπιον των πολιτών, να έχουμε το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλα τα προβλήματα λυμένα».

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ μας για την οποία δεν αμφιβάλλω ποσώς, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «μέσα στην εναπομείνασα περίοδο, θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή διαφόρων άλλων προνοιών».

Ανέφερε εξάλλου ότι «έχουμε ανοίξει τους ορίζοντες μας και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας βοήθεια και στήριξη», κυρίως προς την πλευρά της εμπειρογνωμοσύνης και τεχνοκρατικής προσέγγισης.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι μέσα σε αυτή την προσπάθεια, έχουν επισκεφθεί με τους συνεργάτες του το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα, μετά από μια σειρά από επαφές που προηγήθηκαν και επισφράγησαν τη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κύπρου στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θα υπογραφεί μέσα τις επόμενες λίγες μέρες μια μεταξύ μας διακρατική συμφωνία για την ανάθεση στον κύριο Γιάννη Καραγιάννη, τον Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ως συντονιστή για τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση» είπε.

Σημείωσε ότι ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, προσωπικού και θέματα οικονομικής φύσεως. Αυτή, είπε, ήταν μια προσφορά του Υπουργείου Εσωτερικών και ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι η ώρα των έργων και όχι η ώρα των λόγων. «Προσδοκώ ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από όλους, στα πλαίσια πάντοτε μιας υγειούς συνεργασίας και αλληλοκατανόησης» είπε.

Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο έχει καταγραφεί, που εκ των πραγμάτων παραμένει ως εκκρεμότητα εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος της διαίρεσης της Κύπρου, αφορά στην περίπτωση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. «Ενώ στις υπόλοιπες των επαρχιών, το θέμα για το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο θεωρείτο αυτονόητο- ότι θα ήταν οι ούτω καλούμενοι μητροπολιτικοί Δήμοι- στην περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου ο μητροπολιτικός δήμος είναι κατεχόμενος- είναι ο Δήμος Αμμόχωστου», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Νουρής, η λογική λέει ότι θα έπρεπε να ήταν ο μεγαλύτερος Δήμος, ο Δήμος του Παραλιμνίου.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εξάντλησε τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές στην Αμμόχωστο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για αυτή την περίοδο των δυο ετών. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να προωθήσουμε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο το Υπουργείο εισηγείται το αυτονόητο. Εισηγούμαστε σε αυτή τη διετή περίοδο, η έδρα να είναι στο Παραλίμνι και να προεδρεύει του προσωρινού σώματος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου».

«Θέλω να ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί και αυτή η μοναδική εκκρεμότητα που παρουσιάστηκε αυτό το διάστημα για να προχωρήσουμε παρακάτω», κατέληξε.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων , Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, στο δικό του χαιρετισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ένωση Δήμων από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ότι έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, αλλά η κοινωνία έχει μεταβληθεί, προχωρά μπροστά, αλλάζει όπως ένα κύτταρο μεταλλάσσεται, έτσι και η ανάγκη να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση ήταν πλέον επάναγκες.

Έκανε λόγο για «μια νέα νομοθεσία για την οποία είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα μπορεί να προσφέρει αρκετά από αυτά τα οποία δεν μας έδινε η υφιστάμενη νομοθεσία». Σίγουρα, είπε, δεν επιλύει όλα τα προβλήματα και θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, όμως «είναι γεγονός ότι γίνεται σημαντικό βήμα προς τα μπροστά». Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, μεθοδικά, για να είμαστε έτοιμοι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο χρόνων να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε, συμπλήρωσε.

«Εμείς ως Ένωση Δήμων είμαστε δεσμευμένοι και θα συνεχίσουμε θετικά να εργαστούμε μαζί με τον Υπουργό, το Υπουργείο και όλα τα αρμόδια όργανα για να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να πετύχει» είπε.

Ακολούθησε, από τον Έπαρχο Κερύνειας και Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντώνη Οικονομίδη, η παρουσίαση για τις βασικές διατάξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμένα του περί Δήμων Νόμου του 2022 και του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022, για τη συγκρότηση και αρμοδιότητες των οργάνων που προβλέπονται από τις νομοθεσίες, κατά τη μεταβατική περίοδο και για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, για θέματα που άπτονται της μεταβατικής περιόδου και της εφαρμοστικότητας των προνοιών της Νομοθεσίας.

Η Περιφερειακή συνάντηση έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση για τεχνοκρατικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή του περί Δήμων Νόμου του 2022, καθώς και για τεχνοκρατικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης τηςΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top