ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση: Ποια τρόφιμα βοηθούν τις γυναίκες - Τι πρέπει να αποφύγουν

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση: Ποια τρόφιμα βοηθούν τις γυναίκες - Τι πρέπει να αποφύγουν

Το γρήγορο φαγητό είναι βολικό, αλλά καταστροφικό για τον οργανισμό και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και τις βλάβες στον οργανισμό να μεταδίδονται ακόμη και στα μωρά.

Ποια τρόφιμα βοηθούν τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη αλλά και την εμμηνόπαυση;

Είμαστε ό,τι τρώμε και η συχνή κατανάλωση του «γρήγορου φαγητού» προκαλεί καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό μας. Δύο μελέτες, η μία από την Κίνα και η άλλη από τις ΗΠΑ, αναφέρονται στις βλάβες που προκαλεί αυτή η επιλογή του τρόπου ζωής στο σώμα μας κατά τη διάρκεια των ετών.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μητρικό γάλα της νέας μητέρας και την υγεία του μωρού της –ακόμα και πριν τη σύλληψη του παιδιού– σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Πώς το ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Η νέα μελέτη με τη χρήση ποντικών εργαστηρίου διαπίστωσε ότι ακόμη και η σχετικά βραχυπρόθεσμη κατανάλωση μιας διατροφής γρήγορου φαγητού επηρεάζει την υγεία των γυναικών, μειώνοντας την ικανότητά τους να παράγουν θρεπτικό μητρικό γάλα μετά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευημερία του νεογέννητου τους, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο η μητέρα όσο και το παιδί να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη στο διάβα της ζωής τους.

Ακόμη και οι μητέρες που επιλέγουν να τρώνε γρήγορο φαγητό και φαίνεται να έχουν φυσιολογικό βάρος μπορεί να υποφέρουν από επιπλοκές όπως ένα λιπώδες ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε προχωρημένες ουλές (κίρρωση) και ηπατική ανεπάρκεια.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Physiologica η συν-επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια Amanda Sferruzzi-Perri αναφέρει: «Οι γυναίκες που τρώνε τρόφιμα που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους, ειδικά αν δεν υπάρχει προφανής αλλαγή στο σωματικό τους βάρος».

Συμπληρώνοντας είπε για τις γυναίκες που κάνουν κακές διατροφικές επιλογές: «Μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι ένας προγνωστικός παράγοντας πολλών προβλημάτων υγείας». «Αυτό μπορεί να μην επηρεάσει την ικανότητά τους να μείνουν έγκυες, αλλά θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη του μωρού πριν από τη γέννηση και την υγεία και την ευημερία του μωρού μετά τη γέννηση. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ένας προγνωστικός παράγοντας πολλών προβλημάτων υγείας».

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα ποντικών κατανάλωσε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα για μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό. Αυτή η δίαιτα σχεδιάστηκε για να μιμηθεί το θρεπτικό περιεχόμενο ενός προπαρασκευασμένου μπιφτεκιού, τηγανιτών πατατών και ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη επηρέασε την επιβίωση των νεογνών ποντικών στην πρώιμη περίοδο μετά τη γέννηση, με αυξημένη απώλεια κατά τη διάρκεια του χρόνου που η μητέρα τάιζε τους απογόνους της. Οι πρωτεΐνες γάλακτος είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των νεογέννητων, αλλά η ποιότητα βρέθηκε να είναι κακή σε μητέρες ποντικών που καταναλώνουν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Όταν μια γυναίκα με περιττά κιλά είναι έγκυος, οι γιατροί συχνά ανησυχούν για την εμφάνιση διαβήτη και την ανώμαλη ανάπτυξη του μωρού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις αδύνατες γυναίκες που ωστόσο δεν διατρέφονται σωστά αλλά σε πρώτη ανάγνωση ο σωματότυπός τους δεν δημιουργεί ερωτηματικά.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin στην Κίνα με βάση τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών, τσιπς, μπισκότων, αλμυρών σνακ, λουκάνικων, τηγανιτού κοτόπουλου, γλυκών δημητριακών και παγωτού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που τρώνε μικρότερες ποσότητες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν άνοια, δείχνει μια συσχέτιση.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στοχεύουν στο να είναι ιδιαίτερα γευστικά, αλλά μειώνουν την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Huiping Li, PhD, του Ιατρικού Πανεπιστημίου Tianjin στην Κίνα και συνέχισε λέγοντας «Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων που έχει αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και τις δεξιότητες μνήμης».

5-6 δαμάσκηνα την ημέρα

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μόλις πέντε ή έξι αποξηραμένων δαμάσκηνων διατηρεί την οστική πυκνότητα του ισχίου (BMD) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τις προστατεύει από τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν μια 12μηνη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή για να ελέγξουν τις επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης 50 γραμμαρίων δαμάσκηνων (πέντε ή έξι) και 100 γραμμαρίων (10 έως 12) στην οστική πυκνότητα σε περισσότερες από 200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τις συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα και βρέθηκαν να χάνουν σημαντική οστική μάζα στο ισχίο.

«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν τη χρήση δαμάσκηνων για την προστασία του ισχίου από την οστική απώλεια μετά την εμμηνόπαυση. Πράγματι, αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν φαρμακολογική θεραπεία για την καταπολέμηση της οστικής απώλειας και χρειάζονται μια εναλλακτική μέθοδο», δήλωσε η ερευνήτρια Mary Jane De Souza.

Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες τείνουν να χάνουν την οστική πυκνότητα γρήγορα και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν οστεοπόρωση από τους άνδρες. Οι γυναίκες βιώνουν επίσης τα τρία τέταρτα όλων των καταγμάτων ισχίου, συνήθως από πτώση, και πέφτουν πιο συχνά από τους άνδρες. Τα κατάγματα του ισχίου είναι δύσκολο να ανακάμψουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα ζωής, στρες και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν και η χρηματοδότηση προήλθε από το California Prune Board, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα ήταν αντικειμενική και δεν επηρεάστηκε από εξωτερικά συμφέροντα.

Πηγή: onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top