ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα τιμολόγια και οι παρακολουθήσεις της ΚΥΠ – Ο εξοπλισμός που αγόρασε το κράτος επί προεδρίας Αναστασιάδη! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Τα τιμολόγια και οι παρακολουθήσεις της ΚΥΠ – Ο εξοπλισμός που αγόρασε το κράτος επί προεδρίας Αναστασιάδη! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Πολύπλευρες φαίνεται να είναι οι απώλειες οι οποίες προκύπτουν, όταν αναλύσουμε τα τιμολόγια που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωί της Δευτέρας, και φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με αγορά συσκευών και προγραμμάτων παρακολούθησης κινητών και όχι μόνον συσκευών και οποίες έγιναν μερικούς μήνες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, τιμολόγια συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία προσφέρει μηχανές, λογισμικά και υπηρεσίες εκπαίδευσης, για παροχές στην Κυπριακή Δημοκρατία.  

Πώς είδαν το φως της δημοσιότητας τα συγκεκριμένα τιμολόγια;

Ανώνυμοι Χάκερς – και όχι οι Anonymous - κατάφεραν να εισχωρήσουν ηλεκτρονικά στην Ιταλική  εταιρεία η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι υπηρεσίες αγοράζει η Κυπριακή Δημοκρατία;
Η δημοκρατία αγόρασε την Πλατφόρμα παρακολούθησης «Galileo» από την Ιταλική Εταιρεία Ηackingteam. Το βίντεο που ακολουθεί, εξηγεί ξεκάθαρα και με πάσα λεπτομέρεια, τις δυνατότητες της σιούτας κατά τη χρήση. 


Τι έχουν στα χέρια τους οι χάκερς που χάκαραν την Ιταλική εταιρεία; 
Οι χάκερς αυτή τη στιγμή έχουν στα χέρια τους το καθετί που υπήρχε στους υπολογιστές της Ιταλικής εταιρείας αποθηκευμένο. Πιο απλά, οι χάκερς κατέχουν όλα τα τιμολόγια για κάθε χώρα η οποία αγόρασε κάτι από κοντά τους, σε τι αγορές προέβη, την κάθε επικοινωνία που έγινε με τον κάθε πελάτη μέχρι και τα emails τα οποία αντάλλαξαν. Επιπλέον κατέχουν κώδικες προγραμμάτων, μεταξύ αυτών και τον κώδικα της σουίτας Galileo, την οποία αγόρασε η Κύπρος. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο καθένας μας έχει πρόσβαση να πουλήσει αυτό το πρόγραμμα, να γνωρίσει τον τρόπο που λειτουργεί κ.ο.κ.    

Πότε έγιναν οι αγορές; 
Σύμφωνα με τις ημερομηνίες οι οποίες αναγράφονται πάνω στα ανυπόγραφα τιμολόγια, οι αγορές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2013, μερικούς μήνες μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Τι συμβαίνει στο σήμερα και τι σημαίνει αυτή η διαρροή πληροφοριών
Το κράτος, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια, αγόρασε εξοπλισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, tablets, υπολογιστές κ.ο.κ) , συλλέγοντας από αυτές χρήσιμες πληροφορίες. 

Τι διέρρευσε και ποιο το κόστος;
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπολογιστών, Ντίνο Παστό, ζητώντας του να μας πει τι ακριβώς διέρρευσε και τι αυτό σημαίνει. 

Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, οι διαρροές που έγιναν, πέραν από τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος Gallileo και όσων άλλων προγραμμάτων δημιούργησε η Ιταλική εταιρεία, υπάρχουν πολλές διαρροές και σε ηχητικά ντοκουμέντα, ωστόσο το υλικό δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί. 

Η διαρροή, σύμφωνα με τα όσα βλέπει ο κ. Παστός, περιλαμβάνει επίσης όλα τα τιμολόγια τα οποία είχε εκδώσει η συγκεκριμένη εταιρεία, τις συμφωνίες συντήρησης (maintenance agreements) για όλες τις χώρες που η εταιρεία συνεργάστηκε, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, τα αρχεία των υπαλλήλων, οι επικοινωνίες μεταξύ πελατών και αγοραστών για ερωτήσεις και απορίες, όλα τα προγράμματα τα οποία δημιούργησε η εταιρεία με τους κωδικούς ενεργοποιήσεις τους ακόμη και οδηγοί χρήσης των προγραμμάτων βήμα – βήμα. 

Με λίγα λόγια από τη στιγμή που οδηγίες χρήσης και κωδικοί ενεργοποίησης είναι στη διάθεση όλων εμάς, ο καθένας σύμφωνα με τα όσα μας εξήγησε ο κ. Παστός, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στον οιονδήποτε.

Τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις πιο πάνω πληροφορίες, χρειάζεται να απαντήσουν οι αρμόδιοι και άμεσα εμπλεκόμενοι. 

Ερωτήσεις όπως ποιοι παρακολουθούνται, ποιοι πήραν την απόφαση, πόσο ασφαλή είναι τα αρχεία του Galileo από τη στιγμή που ο πηγαίος του κώδικας είναι διαθέσιμος πανεύκολα, χρήζουν άμεσα διευκρινήσεων και συγκεκριμένων απαντήσεων.  
    
Δήμος Κουγιούντας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top