ΔΙΕΘΝΗ

Εμπλοκή Τουρκίας στα σιτηρά - Βλέπει Ζελένσκι σήμερα ο Ερντογάν - Συνάντηση και με Γκουτέρες

Εμπλοκή Τουρκίας στα σιτηρά - Βλέπει Ζελένσκι σήμερα ο Ερντογάν - Συνάντηση και με Γκουτέρες

Την ουκρανική πόλη Λβιβ επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη 18/8 ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει, αρχικά, με τον Ζελένσκι όλες τις πτυχές της σχέσης Τουρκίας-Ουκρανίας σε επίπεδο στρατηγικής.

Μετά τις διμερείς συνομιλίες θα ακολουθήσει τριμερής σύνοδος κορυφής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ερντογάν, ο Ζελένσκι και ο Γκουτέρες θα συζητήσουν τα βήματα που μπορούν να κάνουν για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας με διπλωματικά μέσα, αυξάνοντας τις δραστηριότητες του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Θυμίζεται πως στις 22 Ιουλίου, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την επαναλειτουργία τριών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που έχουν «κολλήσει» λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος διανύει τον έκτο μήνα του.

Για την επίβλεψη της διαδικασίας, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε επίσημα στις 27 Ιουλίου, αποτελούμενο από εκπροσώπους των τριών χωρών και του ΟΗΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων με εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Γκουτέρες έχει επίσης προγραμματίσει να επισκεφθεί την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό για να ελέγξει τη διαδικασία διακίνησης των σιτηρών μετά την τριμερή συνάντηση.

Ο Γκουτέρες θα μεταβεί το Σάββατο στην Τουρκία και θα επισκεφθεί το Κοινό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: prototthema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top