ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έπραξα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρω μια αξιοπρεπή λύση»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Έπραξα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρω μια αξιοπρεπή λύση»

Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη ότι έπραξα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρω μια αξιοπρεπή λύση, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και το κράτος.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ έχει επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε σε δείπνο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, όπου σε σύντομο χαιρετισμό του είπε πως, ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει με έργα ότι επιθυμία της Ε/κ πλευράς είναι να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, με βάση κάποιες προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα, «που δεν τα θέτουμε ως ιδιοτροπία εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, αλλά τα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα υπαγορεύουν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υπαγορεύουν οι πανανθρώπινες, γενικότερα, αξίες».

Αυτό που ζητούμε, συνέχισε, είναι σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε πως, «ζητούμε να απεξαρτηθούμε από τις όποιες εγγυήσεις, να απαλλαγούμε από τα όποια στρατεύματα κατοχής, να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που να μην ελέγχεται από τρίτους, που να μην μετατρέπεται σε προτεκτοράτο μιας δύναμης που, μέσα από τις αξιώσεις που διεκδικεί, εν τη ουσία θέλει να ελέγχει και τον τρόπο λήψης ή και τις όποιες αποφάσεις θα παίρνει το κράτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος ή σε κανένα άλλο κράτος ανά το παγκόσμιο δεν ισχύουν ανάλογες αξιώσεις όπως αυτές που προβλήθηκαν, είτε στο Κραν Μοντανά, είτε και προγενέστερα».

Εξέφρασε δε τη χαρά του, «διότι κάποιοι οι οποίοι υιοθέτησαν αφηγήματα, όχι φίλων της Κύπρου, αλλά υπηρετών σκοπιμοτήτων, διαψεύστηκαν μέσα από τα πρακτικά των ΗΕ, που καταδεικνύουν, από τη μια την καλή πίστη της ελληνοκυπριακής πλευράς και από την άλλη βεβαίως, το απαράδεκτο των αξιώσεων της Τουρκίας να διατηρεί μονίμως στρατό στην Κύπρο και να είναι εγγυήτρια της Κύπρου». Είμαστε, συμπλήρωσε, μάρτυρες του τι συνέβη με αυτή τη Συνθήκη Εγγύησης το 1974.

Διερωτήθηκε ακόμη πως μπορεί να αποτελεί πολιτική ισότητα, όταν για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους απαιτείται θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων, «που κατά τους ίδιους αποτελεί πολιτική ισότητα».

«Μπορεί εύκολα να αντιληφθείτε πόσο πολιτική ανισότητα είναι, όταν η μικρότερη σε πληθυσμό κοινότητα θέλει εν τη ουσία να επιβάλλει τις αποφάσεις της, αφού αν δεν δώσει θετική ψήφο δεν θα λαμβάνεται απόφαση ή και πόσο θα ελέγχεται αυτή η κοινότητα, η οποία κατά πλειοψηφία σήμερα αποτελείται από Τούρκους έποικους», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι ο ίδιος έχει τη συνείδηση του ήσυχη ότι έπραξε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φέρει μια αξιοπρεπή λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι, μπροστά στα όσα παρακολουθούμε να καταγράφονται από τις συμπεριφορές της Τουρκίας, «αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υποχρέωση μας είναι τουλάχιστον να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να προστατεύσουμε το κράτος που με το αίμα τους οι αγωνιστές της ελευθερίας θεμελίωσαν, τόσο πολιτικά, μέσα από τις συμμαχίες που έχουμε συνάψει και καλλιεργούμε, όσο και αμυντικά».

Εξάλλου, αναφερόμενος στον τομέα της Άμυνας, ο ΠτΔ ανέφερε ότι «η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ έχει επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι σύγχρονων οπλικών συστημάτων».

« Πέραν τούτου δεν θέλω να προσθέσω τίποτα όσον αφορά τουλάχιστον τον αποτελεσματικό αποτρεπτικό ρόλο που θέλουμε να διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, για την προστασία των Ελλήνων, της Κύπρου γενικότερα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος μίλησε και για την αποχώρηση του από την πολιτική, λέγοντας ότι «έφτασε η ώρα να παραδώσουμε τα ηνία σε κάποιους άλλους» και πως «είναι φυσικό κάποια στιγμή, αντί να σου το πουν, να έχεις τη δύναμη να το αντιλαμβάνεσαι».

«Αυτό που θα μου μείνει οπωσδήποτε ως ένα αποτύπωμα ψυχής είναι η συνεργασία που είχα με τους Συνδέσμους Αγωνιστών, ιδιαίτερα τους εφέδρους αξιωματικούς Λεμεσού, γενικότερα όσους πιστεύουν σε αυτή την πατρίδα, όσους τάχθηκαν, όπως και οι προγενέστεροι, και έχουν στόχο ζωής την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

O Πρόεδρος συνεχάρη το ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού «για την πολυσχιδή δράση στη διατήρηση ακμαίου του φρονήματος, αλλά και της αυτογνωσίας όσον αφορά τις δυνατότητες του ελληνικού έθνους, τη διατήρηση του φρονήματος ότι μπορούμε ενωμένοι να δώσουμε αγώνες μέσω της διπλωματίας για να πετύχουμε αυτά που χρωστάμε στους προγόνους μας».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top