Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ από τη Νέα Υόρκη όπου διεξάγεται η 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μιλώντας στο στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθύμισε επίσης δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι οι απευθείας πτήσεις θα φέρουν ικανοποίηση και στα δύο μέρη (ψευδοκράτος-Ρωσία), καθώς η Ρωσία έχει μεγάλο τουριστικό δυναμικό και η τουριστική υποδομή του ψευδοκράτους βρίσκεται σε ανεπτυγμένο σημείο.
Προσθέτοντας ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες ιδιωτικών εταιρειών για το θέμα, ο Τατάρ είπε ότι οι πτήσεις θα μπορούσαν να διεξάγονται μέσω Τουρκίας, δεν ήταν όμως σε θέση να πει περισσότερα για το θέμα.
Ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και σε διάφορες συναντήσεις στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη με την ομάδα του.
Αναφέροντας ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος Εργκούν Ολγκιούν συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους διαφόρων χωρών, ο Τατάρ είπε ότι η «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, έκκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα, παρουσία των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγνώριση του ψευδοκράτους έδωσε τον τόνο των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη.
Σχολιάζοντας την ομιλία του Ερντογάν, είπε ότι είχε αντίκτυπο σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και στη Νέα Υόρκη, και πρόσθεσε ότι μετέφεραν στη διεθνή κοινότητα τη θέση ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την επιβεβαίωση του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Προσέθεσε ότι ο Ερντογάν έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι ο Ερντογάν επεσήμανε στην ομιλία του ότι ο ΟΗΕ πρέπει να απαλλαγεί από την αντίφαση στο εσωτερικό του. «Ο ΟΗΕ είναι ένας θεσμός που σέβεται σημαντικές οικουμενικές έννοιες και σύγχρονους κανονισμούς, όπως η αυτοδιάθεση κάθε λαού. Το άδικο εμπάργκο που εφαρμόζεται στους Τουρκοκύπριους πρέπει να τερματιστεί» είπε.
Σημειώνοντας ότι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα στοχεύουν να καταστήσουν την Κύπρο «ελληνικό νησί» και ότι θέλουν να κόψουν τους δεσμούς με την Ανατολία, αποκλείοντας την Τουρκία.
Εξηγώντας ότι στη συνάντησή τους με τον Ερντογάν αξιολόγησαν το θέμα του «αθλητικού εμπάργκο», ο Τατάρ τόνισε τη σημασία να ανοίξει ο δρόμος για τους νέους και να εργαστούν για το θέμα αυτό.
Ο Τατάρ επανέλαβε ότι συνεχίζουν να διαμηνύουν στη διεθνή κοινότητα ότι η συνέχιση του «εμπάργκο» κατά των Τουρκοκυπρίων είναι «απάνθρωπη».
«Υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο, υπάρχουν δύο κράτη. Αυτό είναι γεγονός. Εάν πρόκειται να οικοδομηθεί ένα μέλλον, τα θεμέλια του μέλλοντος πρέπει να εξαρτώνται από αυτά τα γεγονότα», είπε.
Ο Τατάρ δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα μεταφέρει ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν έχει αλλάξει, όπως διαμηνύθηκε στη Γενεύη πέρυσι.
«Επιζητούμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε με όλη μας τη δύναμη ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο με τη βούληση της Τουρκικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Τατάρ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις