Το περιεχόμενο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που προτείνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ.
Το πακέτο, το οποίο σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν είναι το όγδοο κατά σειρά πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, έρχεται ως απάντηση στα παράνομα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, και περιλαμβάνει διεύρυνση των απαγορεύσεων εξαγωγής ειδών τεχνολογίας στη Ρωσία, περαιτέρω απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών σε Ρώσους, απαγόρευση σε Ευρωπαίους να συμμετέχουν στη διοίκηση Ρωσικών κρατικών εταιριών και την κατάρτιση της νομικής πράξης για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή πετρελαίου για πώληση σε τρίτες χώρες η οποία είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο G7.
Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην προσθήκη στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων σε άτομα που διευκολύνουν την παράκαμψη κυρώσεων, και άτομα που εμπλέκονται στα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και άτομα που εμπλέκονται στον εξοπλισμό του Ρωσικού στρατού.
Όπως ενημερώνεται το ΚΥΠΕ, οι προτάσεις της Κομισιόν θα τεθούν ενώπιον των κρατών μελών σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στην COREPER την Παρασκευή, και θα προωθηθούν για συζήτηση και έγκριση το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις της η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως η ΕΕ δεν αποδέχεται τα «ψεύτικα δημοψηφίσματα ή την όποιου είδους προσάρτηση στην Ουκρανία» και πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή τη νέα κλιμάκωση», η οποία όπως εξήγησε περιλαμβάνει την στρατιωτική κινητοποίηση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.
Όσον αφορά τους νέους περιορισμούς στο εμπόριο, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως στόχος είναι να αποτρέψει την είσοδο Ρωσικών προϊόντων στην ΕΕ και να τη στερήσει από 7 δισ. ευρώ σε έσοδα.
Επίσης, ο κατάλογος των προϊόντων που δεν θα μπορούν να εξαχθούν στην Ρωσία είναι «επιπρόσθετα αντικείμενα στις αερομεταφορές, ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες», χωρίς τα οποία αναμένεται να αποδυναμωθεί η οικονομική βάση και οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού της Ρωσίας.
«Θα προτείνουμε επίσης επιπρόσθετες απαγορεύσεις στην παροχή Ευρωπαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία, και απαγόρευση σε πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση επιχειρήσεων ιδιοκτησίας του Ρωσικού κράτους» πρόσθεσε.
Σε σχέση με το Ρωσικό πετρέλαιο, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι από τις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου μέσω θάλασσας στην ΕΕ. Ωστόσο καθώς, όπως είπε, αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες ακόμα χρειάζονται πετρέλαιο από τη Ρωσία σε χαμηλές τιμές, οι G7 συμφώνησαν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες, μέτρο που όπως είπε θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας ενώ θα κρατήσει σταθερή την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν, πρόσθεσε, περιέχει τη νομική βάση για την επιβολή αυτού του πλαφόν από την πλευρά της ΕΕ.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης ειδικά στην συμπερίληψη όσων βοηθούν Ρώσους να προσπεράσουν τις κυρώσεις, στον κατάλογο των κυρώσεων. «Αν για παράδειγμα, αγοράσουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φέρουν σε τρίτες χώρες και μετά στη Ρωσία, αυτό θα αποτελεί παράκαμψη των κυρώσεων μας, και αυτά τα άτομα μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο των κυρώσεων» ,εξήγησε.
Από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ παρέθεσε τις κατηγορίες των φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία προτείνει η Κομισιόν για προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων, και τα οποία όπως είπε περιλαμβάνουν λήπτες αποφάσεων, ολιγάρχες, στρατιωτικούς αξιωματούχους και προπαγανδιστές.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όσους εμπλέκονται στην κατοχή και παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα τις εγκάθετες αρχές στο Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια και όσους εμπλέκονται στην διοργάνωση των δημοψηφισμάτων.
Δεύτερον, για το ρόλο τους στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, η Κομισιόν προτείνει να προστεθούν στις κυρώσεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και όσοι στηρίζουν τον Ρωσικό στρατό παρέχοντας εξοπλισμό, πυραύλους και αεροσκάφη, ή συμμετέχουν στην στρατολόγηση 300 χιλιάδων ατόμων που ανακοίνωσε ο Πούτιν.
Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται όσοι διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες και παραπληροφόρηση για τον πόλεμο και συνεισφέρουν οικονομικά στη διαχείριση των κατεχόμενων περιοχών.
Επίσης, στην κατηγορία της οικονομικής εμπλοκής, προτείνεται η προσθήκη όσων συμμετέχουν στην παράκαμψη των κυρώσεων.
Τέλος, προτείνεται η επέκταση του γεωγραφικού χώρου που καλύπτουν οι κυρώσεις για να συμπεριλάβει πέρα από ενέργειες στην Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, και ενέργειες σε όλες τις μη ελεγχόμενες από την Ουκρανική κυβέρνηση περιοχές της χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις