Δεν έδωσαν τελεσίγραφο στον ΟΗΕ για την συμφωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι δική τους οριοθέτηση ο ένας μήνας, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, λέγοντας ότι συζήτησε το θέμα προχθές με τον Κόλιν Στιούαρτ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης (TRT) ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί και δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ίσα κράτη στο νησί, εάν ο ΟΗΕ μας σέβεται, θα πρέπει να συνάψει αυτή τη συμφωνία μαζί μας».
«Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν μπορεί να επιχειρεί στο έδαφος της τδβκ με την έγκριση που δίνουν οι Ελληνοκύπριοι ως η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι τόσο ξεκάθαρο και απλό», ισχυρίστηκε.
Ανέφερε ότι στην έκθεση Μπραχίμι γίνεται αναφορά στο ότι η τ/κ πλευρά ζητεί συνεχώς να έχει λόγο στην επιμήκυνση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία εγκρίνεται κάθε 6 μήνες. Η έκθεση Μπραχίμι προβλέπει ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ πρέπει να είναι σε αρμονία και συμφωνία με όλα τα μέρη, ώστε να είναι επιτυχείς στις χώρες που βρίσκονται, πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτό συνεχώς παραβλέπεται και η τ/κ πλευρά «δείχνοντας καλή πρόθεση φιλοξενεί την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην τδβκ για να ασκεί τα καθήκοντά της», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
Αφού υιοθέτησαν την πολιτική των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, συνέχισε, θεώρησαν ότι η διατήρηση της ανοχής και της φιλοξενίας που επιδεικνύονταν για χρόνια θα ήταν ασυνεπής με αυτή την νέα πολιτική που ακολουθούν και υπέβαλαν ένα σχέδιο συμφωνίας στον ΟΗΕ.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι είπαν στον ΟΗΕ πως σε περίπτωση που δεν υπογράψουν την συμφωνία, θα θέσουν θέμα για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της θέσης ότι «θα πρέπει να φύγετε από την την επικράτεια της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έδωσαν χρονικό όριο γι’ αυτό στον ΟΗΕ, ως «αντιπροσωπεία» της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, όρισαν αυτοί το χρονικό όριο του ενός μηνός.
Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι είχε προχθές συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και την ομάδα του. «Αν κρίνουμε από τα όσα είπε, βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης. Θα καθορίσουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και θα επικοινωνήσουν μαζί μας».
Ανέφερε επίσης ότι μπορεί ο κόσμος να μην έχει δώσει τόσο μεγάλη σημασία στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου από την ΓΣ του ΟΗΕ για την αναγνώριση του ψευδοκράτος, όμως «το επόμενο διάστημα θα δουν εκ του αποτελέσματος πόσο σημαντική ήταν αυτή η έκκληση και πόσο νόημα είχε αυτή η κίνηση».
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι το εμπόδιο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους λέγοντας πως η Τουρκία είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει την «τδβκ», αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ακούσει να έχει ο ΟΗΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία γι’ αυτό.
«Επειδή δεν πρέπει να ξεχνούμε κι αυτό: Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάγονται στο κεφάλαιο 6 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Όταν είναι κάτω από το κεφάλαιο 7 γίνεται δεσμευτικό και όσοι δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να τιμωρηθούν».
Όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, όσο αρνητικά και αν είναι για τους Τ/κ, συνέχισε, δεν είναι εντολές του Αλλάχ και κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να τα παρακούσει. «Η Τουρκίας δεν συμμορφώνεται, δεν αντιμετωπίζει καμία κυρώσεις», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις