ΥΓΕΙΑ

Έχεις δύσκολο ύπνο τους κρύους μήνες; Τι φταίει σύμφωνα με νέα έρευνα - Τι να κάνεις για να κοιμηθείς άνετα

Έχεις δύσκολο ύπνο τους κρύους μήνες; Τι φταίει σύμφωνα με νέα έρευνα - Τι να κάνεις για να κοιμηθείς άνετα

Ισως επειδή το κρύο και οι σκοτεινές μέρες μπορεί να μας στέλνουν πιο νωρίς στο κρεβάτι, ίσως επειδή τα πρωινά του Σαββατοκύριακου φαίνονται ακόμα πιο ελκυστικά όταν ακούγεται η βροχή και ίσως επειδή πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και η πεζοπορία, αντικαθίστανται με πράγματα που κάνουμε πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους.

Είναι μάλλον λογικό, λοιπόν, ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε και η διάρκεια του ύπνου μας να αλλάζει τους πιο κρύους μήνες.

Έρευνες κατέληξαν ότι είναι πιο πιθανό να πάμε για ύπνο νωρίτερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τη μελέτη οι συμμετέχοντες αφιέρωναν 25 λεπτά περισσότερο χρόνο στον ύπνο τους το χειμώνα σε σύγκριση με την άνοιξη.

Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται φυσικά από το σώμα μας και συνδέεται με τον ύπνο. Η παραγωγή μελατονίνης συνδέεται με την έκθεση στο φως και την αυξημένη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι οι σκοτεινές μέρες του χειμώνα θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη διάθεση για ύπνο.

Οι εποχιακές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική θερμοκρασία του σώματος, η οποία είναι σημαντική για τον ύπνο, αφού η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα φυσικό σινιάλο για το σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.

Το ρολόι του ανθρώπινου σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ώρας του ύπνου, εξαρτάται από την κανονικότητα των εξωτερικών ρολογιών και προγραμμάτων, όπως η ώρα που επιλέγουμε να τρώμε, να εργαζόμαστε, να ασκούμαστε κι από τις ώρες που βρισκόμαστε στο φως της μέρας. Όταν το πρόγραμμα και οι ώρες αλλάζουν, αλλάζουν και οι συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ωστόσο, ο ύπνος μπορεί να είναι πιο σημαντικός από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς τα εποχιακά κρυολογήματα και οι ιώσεις είναι πιο συνηθισμένα. Έρευνες δείχνουν ο ύπνος ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.

Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 160 υγιείς άνδρες και γυναίκες, όσοι συνήθιζαν να κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες είχαν σχεδόν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινό κρυολόγημα.

Πειραματίσου με την έκθεση στο φως

Αν δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις όσο κρυώνει ο καιρός θυμίσου ότι το τεχνητό μπλε φως μπορεί να βοηθήσει καθώς σταματά την παραγωγή μελατονίνης (την ορμόνη του ύπνου) και ενεργοποιεί την απελευθέρωση κορτιζόλης (την ορμόνη της εγρήγορσης), κάνοντάς μας να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια.

Κάποιοι επενδύουν σε ειδικές λάμπες ανατολής και κάποιοι αφήνουν ανοιχτές τις κουρτίνες ώστε να μπαίνει σταδιακά το φως της ημέρας όσο ξημερώνει.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στόχευσε να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στο φως βγαίνοντας έξω για βόλτες, ιδανικά το πρωί όταν το φως είναι πιο έντονο και απόφυγε να φοράς γυαλιά ηλίου. Αν δουλεύεις σε εσωτερικό χώρο κάθισε κοντά σε ένα παράθυρο ή κάνε μία βόλτα έξω στο διάλειμμά σου.

Ρύθμισε σοφά τη θερμοκρασία

Ένα ζεστό δωμάτιο μπορεί να είναι δελεαστικό τις νύχτες του χειμώνα, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ύπνος σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας.

Κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον, με την ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο να βρίσκεται στους 16-17ºC λένε οι ειδικοί.

Πήγαινε στο κρεβάτι και σήκω την ίδια ώρα

Το καλοκαίρι, η ρουτίνα του ύπνου μας επηρεάζεται από περισσότερα ξενύχτια, διακοπές, ζέστη, πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο διαφέρει σημαντικά από εκείνη του χειμώνα.

Ωστόσο, η προσπάθεια να βρεις μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης για τους χειμωνιάτικους μήνες είναι μια πολύ καλή ιδέα για να έχεις όλα τα οφέλη του ύπνου που όπως φαίνεται τα χρειάζεσαι περισσότερο τους κρύους μήνες.

Να παραμένεις δραστήριος/α

Το να παραλείψεις έναν περίπατο στο κρύο ή να ανταλλάξεις ένα τρέξιμο με μια προπόνηση στο σπίτι είναι ιδιαίτερα δελεαστικό τον χειμώνα. Και παρόλο που είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου και να ξεκουράζεσαι αρκετά, το να βγαίνεις έξω για να ασκηθείς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις τον ύπνο σου.

Το να είσαι δραστήριος έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας έστω και για μόλις 10 λεπτά, ενισχύοντας την έκθεση στο φυσικό φως και τα επίπεδα κούρασης, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Πηγή: savoirville.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top