ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί οι αξιωματούχοι και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα δεν υπέβαλαν Πόθεν Έσχες – Τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο – Πόσα θα πληρώσουν

Αυτοί οι αξιωματούχοι και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα δεν υπέβαλαν Πόθεν Έσχες – Τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο – Πόσα θα πληρώσουν

Τα ονόματα όσων αξιωματούχων του κράτους, καθώς και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, δεν συμμορφώθηκαν με την κείμενη νομοθεσία και δεν υπέβαλαν δήλωση πόθεν έσχες, ανακοίνωσε σήμερα (10/11).

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά, περιλαμβάνονται Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Διευθυντές Τμημάτων, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Προέδροι, Μέλη και Γενικοί Διευθυντές Ημικρατκών Οργανισμών, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Τριμελές Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του προχώρησε με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα πρόσωπα που δεν έχουν συμμορφωθεί.

Πάντως, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου, ανάμεσα στα πρόσωπα που έπρεπε να προχωρήσουν σε δήλωση πόθεν έσχες και δεν το έπραξαν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
• Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου
• Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Λιάνα Χαραλάμπους
• Διευθυντής Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χρίστος Τρίαρος
• Διευθυντής Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Σταύρος Σταυριανός
• Γενικός Διευθυντής ΡΙΚ, Αθανάσιος Τσώκος
• Γενικός Διευθυντής ΑΤΗΚ, Ανδρέας Νεοκλέους
• Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης
• Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου
• Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας, Αντώνης Χρίστου
• Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Κώστας Μαυρίδης
• Αντιδήμαρχος Έγκωμης, Γιάννης Ιωάννου
• Αντιδήμαρχος Ύψωνα, Κλεάνθης Καραμανίδης
• Αντιδήμαρχος Λευκάρων, Αντρέας Δουκανάρης
• Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου, Αβραάμ Μουλαζίμης
• Αντιδήμαρχος Σωτήρας, Αντώνης Κουμή
• Αντιδήμαρχος Πάφου, Χρήστος Μακαρίου
• Κοινοτάρχης Ακακίου, Γιάννης Χατζηγιάννης
• Κοινοτάρχης Άλωνας, Νικηφόρος Διονυσίου
• Κοινοτάρχης Γουρρίου, Κυριάκος Ρόζου
• Κοινοτάρχης Καλού Χωριού Ορεινής, Παναγιώτης Λάμπρου

Αναλυτικά τα ονόματα των προσώπων ΕΔΩ.

Τι λέει η νομοθεσία

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, κάθε αξιωματούχος και δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο έχει υποχρέωση να καταθέτει μέσα σε τρεις μήνες από την απόκτηση της ιδιότητας ή του αξιώματός του ή την ανάληψη των καθηκόντων του, και ανά τριετία από το χρόνο που ανέλαβε και καθ’ όσο χρόνο κατέχει την ιδιότητα ή το αξίωμά του, δήλωση πόθεν έσχες στο Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα από την πιο πάνω υποχρέωση, κάθε αξιωματούχος και δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο υποχρεούται μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη της θητείας του ή από την παραίτησή του από το αξίωμα ή τη θέση του ή από την ημερομηνία απώλειας της ιδιότητας ή του αξιώματος ή της θέσης του για οποιοδήποτε άλλο λόγο, να υποβάλει δήλωση στο Συμβούλιο.

Νοείται ότι το Συμβούλιο μπορεί να δώσει παράταση στις πιο πάνω προθεσμίες αν αυτό επιβάλλεται για σοβαρούς λόγους υγείας του αξιωματούχου ή του δημόσια εκτεθειμένου Προσώπου. Νοείται περαιτέρω ότι δήλωση που υποβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο αυτό καταστρέφεται από το Συμβούλιο μετά την παρέλευση τριών χρόνων από την ημερομηνία απώλειας της ιδιότητας ή του αξιώματος ή της θέσης ή από τη λήξη της θητείας του ή από την ημερομηνία παραίτησης του αξιωματούχου ή του δημόσια εκτεθειμένου προσώπου από το αξίωμα ή τη θέση, εκτός εάν για αυτόν έχει αρχίσει έρευνα η οποία δεν έχει περατωθεί, οπότε η δήλωσή του καταστρέφεται αμέσως μετά την περάτωση της έρευνας.

Οι ποινές

Σε περίπτωση που αξιωματούχος ή δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο παραλείπει να υποβάλει δήλωση εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στη νομοθεσία, το Συμβούλιο του επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο ύψους μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) και μέχρι εκατόν ευρώ €100 για κάθε ημέρα συνέχισης της παράλειψης.

Νοείται ότι οποιαδήποτε ποσά, πληρωτέα δυνάμει του παρόντος εδαφίου, δύναται να εισπραχθούν ως χρηματική ποινή, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top