ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκατοντάδες προσκύνησαν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου - Στην Κύπρο κατέφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Εκατοντάδες προσκύνησαν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου - Στην Κύπρο κατέφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Εκατοντάδες κόσμου προσήλθαν και σήμερα από νωρίς το πρωί, για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, καθώς και για να προσκυνήσουν τη σορό του, η οποία εκτίθεται από εχθές σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο πρώην Yπουργός Ιωνάς Νικολάου, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβεις και Βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεκάδες μαθητών, εκπαιδευτικών και απλοί πολίτες, ήταν ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Εξάλλου, ουρές σχηματίστηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου απλοί άνθρωποι, εκπρόσωποι εκκλησιών, αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες έφθασαν και σήμερα για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου.

Μετά το τέλος της υπογραφής του βιβλίου συλλυπητηρίων, η σορός του Αρχιεπισκόπου θα παραμείνει στον ναό μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, για προσκύνημα από το κοινό. Όσον αφορά την τέλεση της κηδείας το Σάββατο, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται μόνο μέχρι τις 11:30 π.μ. Ζητά, επίσης , όπως δεν γίνει κατάθεση στεφάνων από το κοινό.

«Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου»

Το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου θέλησαν να εκφράσουν και ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος. Μεταξύ τους, ο Ιερομόναχος Αντύπας από τη Μονή Ιβήρων στις Καρυές Αγίου Όρους, την οποία είχε επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το 2018, ο οποίος μετέβη στην Κύπρο για να εκφράσει συλλυπητήρια και να παραστεί στην κηδεία που τελείται το Σάββατο.

Ανέφερε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε αφιερώσει ένα ασημένιο καντήλι στη Μονή, το οποίο βρίσκεται πάντα αναμμένο εκεί, μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου, για την ελευθερία της Κύπρου. «Διανυκτέρευσε στο κελί μαζί μας και αυτό ήταν πολύ τιμητικό», είπε, σημειώνοντας ότι είχε συμβάλει οικονομικά και στην αποπεράτωση εργασιών.

«Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου», σημείωσε, λέγοντας ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Αγιορείτες. «Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι αιωνία η μνήμη και να είναι άξιος όποιος τον διαδεχθεί, για να συνεχίσει το έργο της αποστολικής εκκλησίας της Κύπρου», κατέληξε.

Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Στην Κύπρο αφίχθη απόψε στις 19:00 από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ο οποίος θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας Γλαύκος Κληρίδης τον Αρχιεπίσκοπο Νικήτα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου. Παρών ήταν και ο σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα Παντελής Δημοσθένους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θυμάται από την τελευταία του συνάντηση ανέφερε πως «νομίζω μόνο μια λέξη περιγράφει τα πάντα. Η πατρική του αγάπη και η στοργή. Με αγκάλιασε όχι μόνο σαν παιδί του».

«Είχα πει ότι θυμήθηκα την παραβολή του Ασώτου. Όταν επέστρεψε ο γιος στο σπίτι και τον περίμενε ο πατέρας του και τον έντυσε με τα καλύτερα, του έβαλε και δαχτυλίδι, μου έβαλε Εγκόλπιο, Σταυρό, με έντυσε με τα πάντα, μα περισσότερο με την αγάπη του την πατρική, η οποία δεν περιγράφεται», πρόσθεσε.

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος», ανέφερε. «Όταν τον είδα μιλήσαμε και συζητήσαμε μόνοι μας. Μου είπε μερικά πράγματα και του έδωσα τον λόγο μου πως θα υποστηρίξω τα δικαιώματα και της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και του λαού της Κύπρου», πρόσθεσε.

Του είπα, σημείωσε, «εύχομαι την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ να λειτουργήσουμε σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, αλλά δυστυχώς ήρθα για άλλα. Είναι τιμή για μένα που επικοινώνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί μου να συνοδεύσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να είμαστε μαζί. Δυστυχώς όμως, στην ακολουθία την νεκρώσιμη για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο».

Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που κρατάει από τον άνθρωπο Χρυσόστομο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «πάλι την πατρική του αγάπη και το χαμόγελο που είχε. Αλλά μου μιλούσε σαν να ήμουν παιδί του. Αλλά το άλλο που μου άρεσε είναι πως ότι είχε να πει το έλεγε. Έτσι πρέπει να είναι οι άνθρωποι σωστοί. Και ήταν ένας σωστός τίμιος, αληθινός αλλά και ταπεινός Εθνάρχης αλλά δυστυχώς τον χάσαμε».

«Ο Θεός δεν θα αφήσει την Εκκλησία και δεν θα αφήσει τον λαό», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top