ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουσταφά Σεντόπ: «Τουρκία και ψευδοκράτος ψάχνουν εδώ και 10 χρόνια δίκαιη λύση και στηρίζουν δύο κράτη»

Μουσταφά Σεντόπ: «Τουρκία και ψευδοκράτος ψάχνουν εδώ και 10 χρόνια δίκαιη λύση και στηρίζουν δύο κράτη»

Ως Τουρκία, μαζί με την «τδβκ», καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες εδώ και 10 χρόνια για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ που υποστήριξε την λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που προτείνει ο Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Σεντόπ μίλησε πρώτος πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και ξεκίνησε καταδικάζοντας την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι όσοι θέλουν να κάνουν ανάστατη την Τουρκία, είναι αυτοί που πραγματικά δεν θα βρουν ηρεμία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1960 «γκρεμίστηκε» από τους Ε/κ το 1963 με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ισχυρίστηκε, ενώ συνέχισε, λέγοντας πως οι Ε/κ «καταδίωξαν» τους Τ/κ για χρόνια και προσπάθησαν να σφετεριστούν τα κεκτημένα ίσα δικαιώματα τους. Υποστήριξε ότι υπήρξαν συστηματικές δολοφονίες γυναικών, παιδιών, νέων, ηλικιωμένων κι έγινε προσπάθεια να γίνουν οι Τ/κ μια μειονότητα στο νησί.

Με τις αποφάσεις του, συνέχισε, το ΣΑ του ΟΗΕ – που σήμερα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κατάσταση μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας – προέτρεψε τους Ε/κ να είναι αδιάλλακτοι κι αυτοί έχοντας κερδίσει από τις δεκαετίες της μη λύσης, εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα κι άρχισαν να παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν χρόνο.

Στο σημείο που έχουμε έρθει, συνέχισε, αναδεικνύεται καταρχάς ως θεμελιώδης βάση η αναγνώριση και καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τ/κ «λαού», που επιβεβαιώθηκε το 1960. «Μόνο έτσι θα μπορέσουν από δω και πέρα τα δύο κράτη να διαπραγματευτούν συνεργασία μεταξύ τους. Είναι σαφές ότι μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει στη συνεργασία όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε.

Ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι στηρίζει η Τουρκία την πρόταση που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2021 στην Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που 1,5 χρόνο μετά, οι συνομιλητές των Τ/κ δεν έχουν κάνει κάποιο βήμα για την «εκπροσώπηση των κεκτημένων δικαιωμάτων του τ/κ λαού». Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια προς τους Τ/κ, πρόσθεσε, δεν έχουν πραγματοποιηθεί

«Βαδίζουμε με ένα νέο παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Σεντόπ παραπέμποντας στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου από την ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Προς αυτή τη κατεύθυνση, συνέχισε, «δουλεύουμε μέρα νύχτα» όλοι οι τουρκικοί θεσμοί και οργανισμοί με επικεφαλής το τουρκικός ΥΠΕΞ «Υπερασπιζόμαστε τον δίκαιο σκοπό μας με όλες μας τις δυνάμεις. Σε κάθε κοινοβουλευτική πλατφόρμα, σε συντονισμό με τη Βουλή της Δημοκρατίας, μιλάμε για το Κυπριακό και τη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων χωρίς να τα παρατάμε και να κουραζόμαστε».

Αναφέρθηκε στο καθεστώς παρατηρητή που αποδόθηκε πρόσφατα στο ψευδοκράτος από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, το οποίο χαρακτήρισε «πρώτο βήμα». «Αυτή η απόφαση, αυτή η επιτυχία αποτελεί ορόσημο για τον τουρκικό κόσμο καθώς και για την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκρατος. Σημείωσε δε ότι για πρώτη φορά το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό με το «συνταγματικό του όνομα» σε έναν οργανισμό κι ευχήθηκε αυτό να είναι μια «καλή αρχή. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η τδβκ αργά ή γρήγορα θα αναγνωριστεί και ο τουρκοκυπριακός λαός θα έχει ένα ευημερούν μέλλον. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα σας. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αυτόν τον ιερό δρόμο με υπομονή και πίστη, με καθαρό κεφάλι».

Εξακολουθούν να λένε, ανέφερε, ότι η ανατολική Μεσόγειος πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ στη θαλάσσια περιοχή. Προτεραιότητά τους, είπε, ο διάλογος και η διπλωματία προσθέτοντας ότι είναι προϋπόθεση η ισότιμη κατανομή του φυσικού πλούτου. Επανέλαβε δε ότι οι προτάσεις του περασμένου Ιουλίου του Ερσίν Τατάρ για «εποικοδομητική συνεργασία» έχουν την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και αν εφαρμοστούν θ’ ανοίξουν τον δρόμο για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε επίσης την πρόταση του Τούρκου Προέδρου να γίνει μια περιφερειακή διάσκεψη για θέματα ενέργειας, που είχε κάνει το 2020 στην ΕΕ, αλλά «ακόμα δεν ήρθε καμία απάντηση». Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, συνέχισε, ότι κανένα βήμα που θα αποκλείει στα θέματα αυτά την Τουρκία και το ψευδοκράτος, δεν πρόκειται να είναι επιτυχημένο

Ο Πρόεδρος της τουρκική Βουλής μίλησε για το άνοιγμα του Βαρωσιού, ως «το βήμα που άλλαξε το παιχνίδι». Η απόφαση αυτή διατάραξε την ηρεμία της ε/κ πλευράς, η οποία νόμιζε ότι το ψευδοκράτος θα περίμενε με δεμένα τα χέρια. «Ωστόσο, δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη ότι αυτή η απόφαση θα ευχαριστούσε όλους όσους έχουν ακίνητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των E/κ ιδιοκτητών ακινήτων». Η Τουρκία, συνέχισε, στηρίζει αυτή την απόφαση. «Δεν έχουμε κάνει ούτε βήμα πίσω από την ισχυρή μας βούληση προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στη διεθνή κοινότητα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γίνονται σεβαστά».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για διπλοπροσωπία της ΕΕ. «Γίναμε μάρτυρες ότι ο νόμος, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή ο κόσμος, δεν μπορούν να αφεθούν στην υποκριτική πολιτική και το έλεος των διεθνών οργανισμών και των ευρωπαϊκών χωρών. Όχι άλλες δικαιολογίες για να ‘ονειρεύεσαι σε ένα σάπιο νήμα’. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συνδέουμε το παρόν και το μέλλον μας με τις άδειες πολιτικές αντιλήψεις που προβάλλονται ως μάσκες για να καλύψουν τις ιμπεριαλιστικές ορέξεις των δυτικών ωρών».

Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας στα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αδικίας που συμβαίνει μπροστά μας και ορίζεται ως ο αντίποδας του ανατολικού ισλαμικού κόσμου, της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, συνέχισε. Είμαστε, κατέληξε, υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την πατρίδα, το έθνος και τον λαό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top