Εκρηξη πυραύλου σκότωσε δύο ανθρώπους χθες στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια ημέρα που η Ουκρανία δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό.
Έπειτα από ώρες αμφιβολιών και ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση του πυραύλου, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να ελλοχεύει, η Βαρσοβία εκτίμησε σήμερα το μεσημέρι ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Παγκόσμια ανησυχία για τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία - Όλες οι εξελίξεις
Τι ακριβώς συνέβη;
Ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Σεβόντοφ στη νοτιοανατολική Πολωνία, περίπου έξι χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, χθες το απόγευμα, σκοτώνοντας δύο άνδρες. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gazeta.pl ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας σε μια εγκατάσταση ξήρανσης σιτηρών, που βρίσκεται κοντά σε σχολείο.
Το πλήγμα συνέβη καθώς η Ρωσία πραγματοποιούσε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές, που άφησαν εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Λβιβ (δυτικά), κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Η Πολωνία -που συνορεύει με την Ουκρανία- είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.
Ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο;
Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κρίθηκε αμέσως ύποπτη. Ωστόσο, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, ο οποίος «πιθανότατα ήταν ρωσικής κατασκευής», μιλώντας για ένα «μεμονωμένο» συμβάν.
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι, ο Ντούντα τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό» το πλήγμα να προήλθε από την ουκρανική αντιπυραυλική άμυνα, ένα «θλιβερό ατύχημα» σύμφωνα με τον ίδιο. «Τίποτα δεν δείχνει ότι ήταν σκόπιμη επίθεση κατά της Πολωνίας», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
Ίδια εκτίμηση και από το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν έχει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί (Ινδονησία), είχε προηγουμένως θεωρήσει ότι είναι «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. «Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία - πάντως θα το δούμε».
Το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη «συγκρατημένη» αμερικανική αντίδραση.
Σήμερα το μεσημέρι ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως η Ουκρανία ζήτησε πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην Πολωνία.
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Η έκρηξη ήγειρε φόβους ότι το ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάχθηκε η Πολωνία το 1999, θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Πολωνία προστατεύεται από τη δέσμευση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που προβλέπεται από το Άρθρο 5 της ιδρυτικής του συνθήκης, αλλά η αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να βαθμονομηθεί σύμφωνα με την τυχαία -όπως αναφέρεται τώρα από τη Βαρσοβία- ή σκόπιμη φύση του συμβάντος.
Μια έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να γίνει απολογισμός της κατάστασης στην Πολωνία. Η τελευταία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την έκρηξη. Κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή για «άμεσες λεπτομερείς εξηγήσεις», προτού ο αρχηγός του πολωνικού κράτους μιλήσει για πύραυλο που πιθανότατα εκτοξεύτηκε από την ουκρανική άμυνα.
Ποιος είπε τι;
«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν φταίει η Ουκρανία», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ.
«Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο», είπε, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο στο «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» και την πλήρη αλληλεγγύη του με την Πολωνία.
Πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Ντούντα, ο Ουκρανός πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση «μήνυμα της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της G20» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ινδονησία.
Η Ρωσία είπε ότι δεν έχει «καμία σχέση» με το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε «αδιαμφισβήτητα» από ένα αμυντικό σύστημα S-300 των ουκρανικών δυνάμεων.
«Υψηλής ακρίβειας πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μόνο στην επικράτεια της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 35 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία «έχουν προσδιοριστεί κατηγορηματικά από Ρώσους ειδικούς (...) ως στοιχείο ενός αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.
Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η έκρηξη στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», «Οι έρευνες συνεχίζονται, προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση», πρόσθεσε η υπουργός.
Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση για το θέμα στο περιθώριο της G20. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την Πολωνία, αλλά ζήτησαν επίσης προσοχή εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.
Ζελένσκι: «Αναμφίβολα δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.
ΗΠΑ: Ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε πως προσπάθησε να αναχαιτίσει πυραυλική επίθεση κοντά στην Πολωνία
Ο ουκρανικός στρατός είπε στις ΗΠΑ και στους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ότι προσπάθησε να αναχαιτίσει έναν ρωσικό πύραυλο στο χρονικό διάστημα και κοντά στην τοποθεσία που κατεγράφη η πτώση πυραύλου στην Πολωνία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.
Δεν είναι σαφές ότι αυτός ο πύραυλος αεράμυνας είναι ο ίδιος πύραυλος που έπληξε την Πολωνία, ωστόσο οι πληροφορίες εντάσσονται στο πλαίσιο αξιολόγησης των ΗΠΑ για το χτύπημα.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου παρέπεμψε το CNN σε σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν χθες το βράδυ, ο οποίος τόνισε πως «είναι απίθανο, με βάση την τροχιά του, να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Αλλά θα το δούμε». Και σήμερα, όμως, ο Μπάιντεν ενημέρωσε G7 και ΝΑΤΟ πως ο πύραυλους που έπεσε στην Ποολωνία, προήλθε από τους Πολωνούς.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά» με την Πολωνία και άλλους συμμάχους για να «συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες» σχετικά με το χθεσινοβραδινό συμβάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν την Τετάρτη.
Ο Όστιν στάθηκε στα χτυπήματα της Ρωσίας σε όλη την Ουκρανία νωρίτερα την Τρίτη, προτού εμφανιστούν αναφορές για χτύπημα στην Πολωνία.
Η Ρωσία βάζει «τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές στο στόχαστρό της», δήλωσε ο Όστιν, προσθέτοντας πως οι συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις της «μόνο βαθαίνουν την αποφασιστικότητά μας και εντείνουν την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας».
«Το Κρεμλίνο μπορεί να ελπίζει ότι οι περισσότεροι βομβαρδισμοί θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού, αλλά οι απλοί Ουκρανοί πολίτες απάντησαν με τον τρόπο που όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον τόσο καλά», πρόσθεσε ο Όστιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις