ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Κράτος μαφία, λαός σε αφασία

Κράτος μαφία, λαός σε αφασία

Τι να κάνουμε, εδώ που φτάσαμε, καταντήσαμε να μας αρκεί που βγαίνει στη φόρα η ουσία, ακόμα και με τις πιο αδέξιες αφορμές.

Έστειλε στο ξεκούδουνο ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης επιστολή στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, να του κάνει τη... χάρη να διερευνήσει τα όσα υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο τελευταίο βιβλίο του, «Κράτος Μαφία», “αναφορικά με τη σχέση, που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες, που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβησαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων”.

Κι αυτό, φίλες και φίλοι, είναι κάτι που οι Αμερικανοί αποκαλούν Hail Mary pass, όρος του αμερικανικού φούτμπολ που περιγράφει μια πάσα απελπισίας, που ρίχνει ένας παίκτης, γνωρίζοντας ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να βρει τον στόχο της. Και η απελπισία φαίνεται να έχει στρατοπεδεύσει τελευταία εκεί στη Γρίβα Διγενή. Αλλιώς δεν εξηγείται μια κίνηση που μοιάζει να γεννήθηκε στην ουρά δεκάωρου brainstorming του επιτελείου κι αφότου ο Μαυρογιάννης αναφώνησε εκνευρισμένος “με σκοτώνετε παιδιά, βρείτε μου επειγόντως κάτι μέχρι τα βραδινά δελτία”.  Έχω δει iaso kokla λιγότερο απελπισμένα απ’ αυτό.

Το «Κράτος μαφία» είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας της «Συμμορίας», των βιβλίων του Μακάριου Δρουσιώτη με τα worst of της δεκαετίας Αναστασιάδη, από το κούρεμα και το Κραν Μοντανά, μέχρι τα χρυσά διαβατήρια. Όταν βγήκαν τα πρώτα, η «Συμμορία» (Ιανουάριος ‘21) και το άμεσα συνδεδεμένο με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» (Δεκέμβριος ‘21), τα οποία επίσης περιλαμβάνουν σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Μαυρογιάννης ήταν απασχολημένος ως στενός συνεργάτης του τελευταίου για να αντιδράσει, έστω με ένα άρθρο-παρέμβαση ως ο “ανήσυχος ενεργός πολίτης” που μας παρουσιάζεται τους... τελευταίους έξι μήνες, στα όσα τέρατα καταγράφονται στους δύο τόμους. Αυτό που κάποιοι εμφανίζονται ως Μεσσίες, που θα λύσουν όλα τα προβλήματα που μέχρι πρότινος αγνοούσαν καν την ύπαρξή τους, νομίζω δεν θα πάψει ποτέ να με εκπλήσσει. Περισσότερο δε, ότι υπάρχει ακόμα κόσμος που το χάφτει!

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Γιατί παρά τον άτσαλο και βγάζει-μάτι-ότι-ξέμεινα-από-υλικό τρόπο με τον οποίο βγήκε το ζήτημα στην επιφάνεια (και είναι ευχής έργο που τέθηκε, έστω κι έτσι, από έναν από τους τρεις βασικούς διεκδικητές του προεδρικού θώκου), δεν παύει να είναι σοβαρό, ανησυχητικό και ενδεικτικό της σήψης, που έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε κόγχη του δημόσιου βίου.  Ο Μακάριος Δρουσιώτης έφτιαξε μια τριλογία πολιτικού τρόμου, που έτσι και μεταφερόταν ποτέ στην οθόνη θα ήταν κάτι ανάμεσα στο All the President’s Men, το House of Cards και το The Big Short – βέβαια, με την γκαντεμιά που μας δέρνει, τη βλέπω το πολύ 5λεπτο σκετσάκι στο Casa de Mikel, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, σωστά;

Βασικά δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τα βασικά. Οπουδήποτε αλλού, με το που θα έσκαγε προδημοσίευση οποιουδήποτε από τα τρία βιβλία, θα γινόταν της μουρλής, με τα media να κάνουν follow up με αφιερώματα και συνεντεύξεις και το Προεδρικό να μην προλαβαίνει τις διαψεύσεις. Εδώ δεν άνοιξε ρουθούνι, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης (γιατί, αν θυμάστε, στα δύο πρώτα ο Δρουσιώτης περιλαμβάνει και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Σία) που αισίως ανακάλυψε το τρίτο μέρος της τριλογίας, ωσάν να ξεκινήσει κάποιος τα Star Wars από το Return of the Jedi. Αφήστε, δε, που τα όσα καταλογίζονται στα τρία βιβλία, σε μια σοβαρή χώρα θα έπρεπε ήδη να είχαν προκαλέσει αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, αλλά στη χρυσοπράσινη Μπανανία μας Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός υπήρξαν μέλη της κυβέρνησης, που έπρεπε να διερευνηθεί απ’ αυτούς - συνεπώς οι δύο θεσμοί μάς είναι τόσο χρήσιμοι για το θέμα όσο η επιστήμη και η λογική για τα κηρύγματα του Μόρφου.

Στην επιστολή Μαυρογιάννη έσπευσε να απαντήσει -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου- ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με όλη την άνεση μπαγαπόντη, που ξέρει ότι ξέρουμε τι έκανε, αλλά επίσης ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό γι’ αυτό:

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λοιπόν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Μάριου Πελεκάνου,

“δεν προτίθεται να σχολιάσει ούτε το περιεχόμενο ούτε τις ετεροχρονισμένες ευαισθησίες του εν λόγω κυρίου, εκφράζει ικανοποίηση γιατί η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία και επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά δικαιώματα του να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς".

Σημειώστε πως, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο Νίκος Αναστασιάδης απειλεί με αγωγές τόσο τον Μακάριο Δρουσιώτη όσο και τον Ανδρέα Παράσχο (για το άρθρο για τα 500 εκατομμύρια, που τον οδήγησε σε παραίτηση από την “Καθημερινή”) και με... αρπαγή από δαίμονα όποιον δημοσιογράφο τον ρωτήσει γι’ αυτούς. Για το θέμα ο Ανδρέας Παράσχος έγραψε σχετικά στη στήλη του στον “Φ”: “Γνωρίζει ο Πρόεδρος και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι το παρασκήνιο που ακολούθησε την αποκάλυψη μου και την παραίτηση μου από την Καθημερινή, τον Ιανουάριο του 2021. Από τότε περιμένω τόσο την εφημερίδα όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρο να μου κινήσουν αγωγή… Και Πρόεδρε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είστε μάγιστρος της διαφθοράς παρά τα όσα έχετε πει, επικαλούμενος την αντιπολίτευση, για να πείσετε για το αντίθετο. Ειρήσθω εν παρόδω, η αντιπολίτευση είναι μέρος της διαφθοράς”.

 

Ακόμα και το “καλά μας κάνουν” έχασε το νόημα του. Νομίζω πως Χριστοδουλίδης Πρόεδρος, Μόρφου Αρχιεπίσκοπος και ΑΚΕΛ (μόνη) αντιπολίτευση είναι η... άλλη τριλογία που μας αξίζει.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top