Η Κύπρος έχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο κ. Πετρίδης μιλούσε τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση με θέμα «To Κυπριακό Όραμα για το 2035: Η πορεία προς την ανάπτυξη» (Cyprus Vision 2035: The path to Growth), την οποία διοργάνωσε το Κύπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham Cyprus) στο Chateau Status, στη Λευκωσία.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ο Ανδρέας Ασσιώτης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου και ο Φοίβος Στασόπουλος, Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικής, της Ελληνικής Τράπεζας.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η οικονομία είναι ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο και είναι καλό να υπάρχει σχέδιο. Όλα θεωρούνταν δεδομένα πριν μερικές δεκαετίες, ανέφερε, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στο 2022 και ήδη είμαστε κάτω από μια δεύτερη κρίση, μια οικονομική παγκόσμια κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, ανέφερε, όλες οι στρατηγικές και όλα τα μοντέλα ανάπτυξης πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
«Μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο που κανείς δεν περίμενε πριν μερικά χρόνια, με νέα χαρακτηριστικά», δήλωσε. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, συνέχισε, είναι το τέλος της εποχής του «φτηνού χρήματος», ένα άλλο είναι ότι πλέον δεν υπάρχει φτηνή ενέργεια, και ένα τρίτο είναι το τέλος του φτηνού εργατικού δυναμικού. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κρίσιμες υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη πολλών οικονομιών.
Το τέταρτο χαρακτηριστικό, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η μεγαλύτερη σημασία της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Πιστεύω, είπε, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή η βιωσιμότητα θα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και ότι ο συνδυασμός του τέλους της εποχής του φτηνού χρήματος και των επικίνδυνων δημόσιων οικονομικών, αλλά και το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες κρίσεις απαιτούν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακραία αντίδραση από τις αγορές όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, και φάνηκε αυτό με το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχουμε αυτή τη νέα οικονομική περίοδο και δεν είναι μόνο να έχουμε οράματα, αλλά να έχουμε τη σωστή οικονομική πολιτική, τη δύναμη και τον ορθολογισμό για να προχωρήσουμε, σημείωσε.
Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Πετρίδης έχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. «Έχουμε αποδείξει την ανθεκτικότητα της οικονομίας όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέμενα ότι η λύση είναι η ανάπτυξη», είπε. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο, υπογράμμισε, γιατί υπήρχε σχέδιο. «Έχουμε σχέδιο, έχουμε την οικονομική δυνατότητα και έχουμε δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η οικονομία έχει διαφοροποιηθεί και έχουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ναυτιλίας και αυτό δεν ήταν τυχαίο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι το «Όραμα 2035» είναι ένα διαφορετικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει οδικό χάρτη εφαρμογής με πρακτικές δράσεις. Το όραμα, είπε, είναι μια κατάλληλη για το μέλλον κοινωνία με οικονομία βασισμένη στη γνώση, που ενεργοποιείται από ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική ευημερία και στην ανταγωνιστικότητα.
Αυτά, είπε, θα έρθουν μέσω της ψηφιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας, που έχει ήδη αρχίσει, μέσω των ασφαλών και σταθερών ψηφιακών υποδομών, μέσα από την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, και μέσα από ένα ψηφιακά καταρτισμένο πληθυσμό με υψηλής ειδίκευσης ψηφιακούς επαγγελματίες.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια τέθηκαν τα θεμέλια για μια ολιστική αλλαγή σε όλη την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και την κοινωνία, ανέφερε. Έγινε διαχείριση των προκλήσεων που προκλήθηκαν από την Covid-19 και «ξεκινήσαμε την πύλη gov.cy με πάνω από 350 ψηφιακές υπηρεσίες με την πλοήγηση να είναι με βάση την καθημερινότητα ή τις επιχειρηματικές καταστάσεις», είπε.
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης για ενίσχυση της ψηφιακής ικανότητας με προγράμματα για όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων περιοχών και των ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Επιδόσεων Καινοτομίας για το 2022, η Κύπρος εκτοξεύτηκε στα ύψη μπαίνοντας στην κατηγορία «ισχυροί καινοτόμοι».
Από την πλευρά του, ο κ. Ασσιώτης, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση, μίλησε για το «Όραμα 2035» του Συμβούλιου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και δήλωσε ότι μόλις διορίστηκε το Συμβούλιο το πρώτο πράγμα που πίστευαν ότι θα πρέπει να γίνει ήταν δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Κύπρο.
Η πρώτη φορά που είχε γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Κύπρο, ανέφερε, ήταν μετά την τουρκική εισβολή το 1974, όταν η Παγκόσμια Τράπεζα, ήρθε στην Κύπρο και παρουσίασε ένα στρατηγικό σχέδιο. Με τη στήριξη της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικού έγινε κατορθωτό όχι μόνο να ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο, αλλά να συνδεθεί αυτό το σχέδιο, με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτή η στρατηγική, συνέχισε ο κ. Ασσιώτης δεν είναι το προϊόν μόνο του Συμβουλίου Οικονομίας ή μιας ομάδας ατόμων, αλλά για τη διαμόρφωση της στρατηγικής έγιναν πάνω από 200 συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους, πάνω από 5 εργαστήρια με την εμπλοκή και των ανατροφοδότηση των πολιτικών κομμάτων, συναντήσεις με τους εκτελεστικούς διευθυντές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Κύπρο και συζητήσεις με όλα τα υπουργεία μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.
Σημείωσε ότι δεν είναι μια θεωρητική μελέτη, αλλά μια μελέτη η οποία σχετίζεται με πρακτικές εισηγήσεις. Πρόκειται, είπε, για ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και είναι συνδεδεμένο με χρήματα. Για πρώτη φορά, δήλωσε, «ενώνουμε αυτή την προσπάθεια με χρήματα, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα διαρθρωτικά ταμεία ή συνδέονται με τον προϋπολογισμό». Όπως σημείωσε, 92 από τις 240 δράσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό.
Ο κ. Στασόπουλος στη δική του παρέμβαση εξήγησε πώς ο τραπεζικός τομέας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας, δεδομένων των προκλήσεων που υπάρχουν. Δήλωσε ότι o τραπεζικός τομέας συμβάλει στην ανάπτυξη, ενώ ο δανεισμός για το 2016 μέχρι το 2020 έφτασε γύρω στα 14 δισεκατομμύρια. Σημείωσε ότι η επιτυχία και η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έγκειται σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό τομέα. Πρόσθεσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε πληθωριστικές τάσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά και υπηρεσίες. Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ήδη άρχισε να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις το τελευταίο διάστημα. Για μια ανθεκτική οικονομία στην Κύπρο, σημείωσε, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις