Έντονο προεκλογικό χαρακτήρα είχε η σημερινή (6/12), πρώτη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, με τους πολιτικούς αρχηγούς στις ομιλίες τους να κάνουν αναφορές τόσο σε υποψηφίους όσο και στις θέσεις τους για την Κύπρο του αύριο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άρχισε η 3ήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή
Το ThemaOnline, παρακολούθησε την συζήτηση στη Βουλή και καταγράφει πιο κάτω τις αναφορές που έγιναν και αφορούσαν τις Προεδρικές Εκλογές, από τις οποίες δεν έλειψαν οι... δεσμεύσεις και τα «ευχαριστώ».
Πάντως, ένα άλλο στοιχείο που ξεκαθάρισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σήμερα, είναι ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει προϋπολογισμό για να κυβερνήσει, αφού ο τελευταίος προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εξασφαλίζει πλειοψηφία 29 ψήφων από τον ΔΗΣΥ (17), το ΔΗΚΟ (9) και την ΔΗΠΑ (4).
Αβ. Νεοφύτου: Μπορώ να εγγυηθώ την οικονομική ανάπτυξη και μια αποτελεσματική κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκινώντας την ομιλία του θέλησε αρχικά να απαντήσει σε αναφορές που έγιναν τόσο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, όσο και από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Απαντώντας στον κ. Στεφάνου, υπέδειξε πως «ναι όντως, όταν κάποιος ψηφίσει Αβέρωφ ξέρει τι παίρνει. Παίρνει Αβέρωφ». «Αυτό που δεν ξέρει ο πολίτης είναι όταν ψηφίσει Μαυρογιάννη ή Χριστοδουλίδη. Εγώ ξέρω τι θα πάρουν. Για τον μεν ΑΚΕΛ, για τον άλλο αρκετά κόμματα που μεταξύ τους δεν μιλιούνται. Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την οικονομία, το Κυπριακό, το ΓεΣΥ, τα πάντα», πρόσθεσε.
Για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είπε πως «φυσικά κάποιος πρέπει να διερωτηθεί, τι είναι αυτό που τους ενώνει; Πάλι ξέρω, αλλά το κρατώ για τον εαυτό μου», ενώ επαναρχόμενος στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ και απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειμμα ηθικής, υπέδειξε: «Σίγουρα το δικό μου δεν βρέθηκε και δεν θα βρεθεί ποτέ έξω από Δικαστήρια να χαρακτηρίζει δικαστική απόφαση ως πολιτική καταδίκη».
Σε σχέση με την Cyta, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε: «Λέχθηκε ότι πρόθεσή μας ήταν να ιδιωτικοποιήσουμε την Cyta. Διάλεξε λάθος παράδειγμα. Παρολίγον να κλείσουν την Cyta με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και την Cyta Hellas. 10 χρόνια την στήσαμε στα πόδια της και αυτή», ενώ για την κοινωνική αναλγησία υπέδειξε: «Για την ΑΤΑ, για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, για τον κατώτατο μισθό. Μας ποιος κουτσούρεψε την ΑΤΑ; Ποιος επέβαλε το πέναλτι του 12%; Και ποιοι όταν κυβερνούσαν ανέβαζαν την ανεργία στο 17%, αλλά και δεν τόλμησαν, οι κοινωνικά ευαίσθητοι, να βάλουν τον κατώτατο μισθό;», διερωτήθηκε.
Όσο για το Κυπριακό, επεσήμανε, «πρέπει να μας εξηγήσουν ποιον να πιστέψουμε. Τον υποψήφιο τους, με την δική του θέση για το Γκραν Μοντανά ή το αφήγημα που ακούαμε από το ΑΚΕΛ από τον Ιούλιο του 2017;», διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου και τόνισε «θα ‘ρθει σύντομα η ώρα, γιατί πρέπει να σημειώσω και αυτά που συμφωνώ ότι, θα κριθούμε όλοι επί πολιτικών προτάσεων. Κι αν αυτά που λέμε τα πιστεύουμε και για το Κυπριακό και για την γερή οικονομία. Αργά ή γρήγορα θα κριθούμε στις πολιτικές και ποιες θα είναι οι επιλογές μας».
Κατά την ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι «από την 1η Μαρτίου η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, απέναντι στις απειλές χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση στιβαρή και αποφασιστική. Που να πατά γερά στα πόδια της και να ξέρει πού θέλει να πάει τον τόπο», τονίζοντας πως «μπορώ να εγγυηθώ την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης».
Αφού παρουσίασε εν συντομία τις θέσεις του για την οικονομία και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι «προσωπικά, μπορώ να εγγυηθώ μια αποτελεσματική κυβέρνηση με ενότητα και σύμπνοια, δίκαιη και δημοκρατική, αξιοποιώντας τους καλύτερους, από κάθε γωνιά της Κύπρου, όπως έκανα πάντα, για το καλό του τόπου, του κάθε πολίτη ξεχωριστά, ανεξάρτητα τι ψηφίζει ή τι εκπροσωπεί, με πολιτικές που ωφελούν το σύνολο».
Στ. Στεφάνου: Τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου κι η στήριξη σε Μαυρογιάννη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως «σε δύο μήνες έχουμε εκλογές. Προεδρικές εκλογές. Ο κάθε ένας και η κάθε μια θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον το δικό του και το δικό της. Ποιο θα είναι το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας. Ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολίτες πρέπει να πάνε στην κάλπη ώστε να μην αποφασίσουν άλλοι ερήμην τους».
Παράλληλα, υπέδειξε πως ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει συνειδητά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο ποιον θα ψηφίσει αλλά τι πραγματικά ψηφίζει. «Δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις Προεδρικές εκλογές, το 2013 και το 2018, η πλειοψηφία των πολιτών ανέδειξε τον Ν. Αναστασιάδη στη βάση ενός προγράμματος το οποίο τελικά δεν τον δέσμευε και τόσο. Οι δεσμεύσεις έγιναν αποδεσμεύσεις και όπως πάντα ‘φταίνε οι άλλοι’», εξήγησε και επεσήμανε: «Οι πολίτες, λοιπόν, καλούνται να κρίνουν την αξιοπιστία, τη συνέπεια, την ειλικρίνεια και το ήθος του κάθε υποψήφιου και μετά να κάνουν την επιλογή τους. Αλλιώς γι’ άλλα θα ψηφίσουν κι άλλα θα τους βγουν τελικά. Το ζούμε αυτό εξάλλου επί δέκα συνεχή χρόνια».
Χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του Άινστάιν ότι, «δεν μπορείς να αλλάξεις τις καταστάσεις και να λύσεις ένα πρόβλημα, όταν συνεχώς χρησιμοποιείς τα ίδια υλικά», ο κ. Στεφάνου τόνισε πως «και στη δική μας περίπτωση, δεν μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα αν στην εξουσία αναδειχθεί υποψήφιος: που δηλώνει ικανοποιημένος από τη διακυβέρνηση, που δηλώνει συνεχιστής της διακυβέρνησης, που δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη διαφθορά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες».
«Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα αυτοί που όψιμα έχουν λύσεις ενώ για δέκα χρόνια όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά υπήρξαν μέρος τους (…)», υπέδειξε περαιτέρω αναφέροντας ότι, η αλλαγή που προτείνει το ΑΚΕΛ ξεκινά από την ανάδειξη ενός Προέδρου που:
• Να είναι ειλικρινής για να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν.
• Να είναι αληθινά και όχι ψεύτικα άμωμος και αμόλυντος, για να μπορεί να κτυπήσει τη διαφθορά.
• Να έχει ήθος, να συνειδητοποιεί τις μεγάλες ευθύνες που έχει έναντι του τόπου και του λαού και να τις αναλαμβάνει, όχι να τις φορτώνει σε άλλους.
• Να είναι προασπιστής και όχι να κάνει απλώς εσωτερική διαχείριση, όταν η χώρα μας διασύρεται διεθνώς κάνοντας.
• Να έχει συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να κρύβεται.
• Να στηρίζει την οικονομία σε γερές βάσεις έτσι που να έχει προοπτική και όχι να περιορίζεται ή να ενθαρρύνει την αρπαχτή και το πρόσκαιρο κέρδος.
• Να είναι κοινωνικά ευαίσθητος, να αντιλαμβάνεται τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τα προβλήματα των πολιτών και να προσπαθεί να τα επιλύσει.
• Να είναι έτοιμος μόλις εκλεγεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν για να μπορέσουμε να διανύσουμε το «τελευταίο μίλι» για επίτευξη λύσης στη συμφωνημένη βάση της ΔΔΟ.
• Να πολιτεύεται προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και προνομιούχων.
«Είναι στη βάση όλων αυτών που καταλήξαμε στις αποφάσεις μας υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ολόκληρο το πολιτικό του φορτίο, ολόκληρη η πορεία του στο δημόσιο βίο εναρμονίζεται με όλα τα πιο πάνω», κατέληξε.
Ν. Παπαδόπουλος: Το «ευχαριστώ», ο «αχταρμάς» και τα fakenews
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αρχικά αναφέρθηκε στη βοήθεια που το κόμμα του παρείχε στην Κυβέρνηση και στο «ευχαριστώ», όπως είπε, για αυτή τη στήριξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με την καθοδήγηση της τρόικας η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όντως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να οδηγήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κυπριακής οικονομίας. Αυτό το επίτευγμα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. (…) Αλλά, έγινε κατορθωτό και με τη δική μας βοήθεια, γιατί ως ΔΗΚΟ, παρά του ότι είμασταν αντιπολίτευση, αγνοήσαμε το πολιτικό κόστος, και ψηφίσαμε δύσκολα νομοσχέδια, κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία στην οποία βρισκόταν».
«Το ‘ευχαριστώ’ που ακούμε για αυτή την υπευθυνότητα, επί καθημερινής πλέον βάσεως, είναι οι απαξιωτικοί και μειωτικοί χαρακτηρισμοί: είμαστε ‘τοξικοί’, είμαστε ‘αχταρμάς’, είμαστε φόβητρο, ‘θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια’ και άλλα πολλά», συμπλήρωσε τονίζοντας πως «φυσικά, οι πάντες κατανοούν πως τα ακούμε αυτά, επειδή έχουμε κάνει διαφορετικές επιλογές στις προεδρικές εκλογές».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπέδειξε πως «την 1η Μαρτίου θα έχουμε μια νέα διακυβέρνηση του τόπου μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», υποδεικνύοντας ότι «οι προτεραιότητες της επόμενης διακυβέρνησης θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές», καθώς και ότι «οι προσδοκίες των πολιτών επιβάλλουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας».
Παράλληλα εξέφρασε λύπη και απογοήτευση για το χαμηλό, όπως είπε, επίπεδο στο οποίο διεξάγεται αυτή η προεκλογική εκστρατεία. «Αντί για προτάσεις, ακούμε ψέματα, λασπολογία και ύβρεις. Και εκεί που πιστεύουμε πως έχουμε φτάσει στον πάτο, δυστυχώς διαπιστώνουμε πως υπάρχουν και χειρότερα: Από τα fake news για το ‘μνημείο του Γρίβα’ που τελικά ήταν η οικία Αζίνα, την αμφισβήτηση του διδακτορικού του Νίκου Χριστοδουλίδη, την δημοσίευση προσωπικών μηνυμάτων και επικοινωνιών, την πλαστογραφία ψεύτικων εγγράφων για να παρουσιαστούν ως δήθεν ‘μυστικές συμφωνίες’ και οι απειλείς και οι εκβιασμοί κατά ψηφοφόρων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μελανά σημεία αυτής της προεκλογικής», εξήγησε λέγοντας ότι «εμείς επιλέγουμε να μην κατεβαίνουμε σε αυτό το επίπεδο».
«Με ταπεινοφροσύνη και ταπεινότητα απευθυνόμαστε στον κυπριακό λαό και ζητάμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών», επεσήμανε υποδεικνύοντας ότι «οι προτεραιότητες της επόμενης διακυβέρνησης πρέπει να αντανακλούν τις έγνοιες και τις ανησυχίες της κοινωνίας για το κυπριακό, την οικονομία, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό και όλες τις υπόλοιπες σημαντικές προκλήσεις που ορθώνονται σήμερα μπροστά μας. Απαιτείται ενότητα στόχων και ενότητα στην υλοποίηση», υπέδειξε.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, «η συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ή έστω, ευρύτερης αποδοχής είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας. Πιστεύουμε πως μια διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να σφυρηλατήσει αυτή την ενότητα», κατέληξε.
Χρ. Χρίστου: Οι Προεδρικές έχουν την δική τους, μοναδική, ιδιαιτερότητα
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, στην ομιλία του υπέδειξε πως η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνηση. Είναι κοινή διαπίστωση, συνέχισε, πως οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές έχουν την δική τους μοναδική, όπως είπε, ιδιαιτερότητα. «Και οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν υπηρετήσει ο καθένας από το δικό του πόστο τη σημερινή διακυβέρνηση. Πράγμα που κατά την άποψη μας αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως η εκλογή τους δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή που όλοι ευαγγελίζεστε», επεσήμανε.
Βέβαια, επεσήμανε, «στο έντονο προεκλογικό κλίμα των ημερών η κοινωνία γίνεται αποδέκτης σωρείας υποσχέσεων, δεσμεύσεων και προτάσεων για ζητήματα που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν από όσους τα πρότειναν τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας επιβίωσης για τον κάθε άνθρωπο, καθώς και ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε όσα θα αναμέναμε για να μπορέσει η χώρα να πετύχει άλμα προς τα εμπρός».
Μ. Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, από την πλευρά του τόνισε πως, «επειδή τελευταία είμαστε στόχος επιθέσεων από διάφορες πλευρές, με χρήση σκόπιμα παραποιημένων δεδομένων. Κατανοητή η ανησυχία και η αμηχανία κάποιων», είπε και τόνισε: «Δεν πρόκειται να πυροδοτήσουμε αντιπαραθέσεις».
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επειδή δεν περιοριζόμαστε στο σήμερα, αλλά βλέπουμε και το αύριο, δεν θέλουμε να αποκόψουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης. Όμως, προειδοποιούμε ότι εάν αυτή η τακτική συνεχιστεί η ΕΔΕΚ θα απαντήσει όχι με παραποιημένα δεδομένα, αλλά με τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία», επεσήμανε.
Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις της ΕΔΕΚ για αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, και οι οποίες είτε υιοθετήθηκαν είτε μπορούσαν να προωθηθούν, εξέφρασε την ελπίδα και την αισιοδοξία πως «η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται στην επόμενη κυβέρνηση της πατρίδας μας, για να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, την πάταξη της διαφθοράς και την επίλυση του μεταναστευτικού που πέραν των όποιων άλλων επιπτώσεων αποτελεί μορφή υβριδικού πολέμου της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας»
Μ. Καρογιάν: Ευκαιρία για νέα αρχή οι Προεδρικές Εκλογές
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, στη δική του ομιλία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «σε δύο περίπου μήνες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες που θα αναδείξουν τον ηγέτη που θα τους οδηγήσει στη νέα εποχή», υποδεικνύοντας ότι «είναι αδιανόητο ο καθένας να εκδίδει το δικό του δελτίο θυέλλης, ενόψει των αντίξοων περιστάσεων που δημιουργούνται και ουδείς να μην φροντίζει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα επέτρεπαν στην εθνική ενότητα, να λειτουργήσει ως σωσίβια λέμβος».
Όπως είπε, «για εμάς οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ένας ενδιάμεσος, αλλά καθοριστικός σταθμός», σημειώνοντας ότι «αν μπροστά στους κινδύνους, τις απειλές, τα προβλήματα και τις έκτακτες περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κοινωνία μας ΔΕΝ κατορθώσουμε να σταθούμε όρθιοι στο ύψος των περιστάσεων, όσο σκληρό και αν ακουστεί αυτό που θα πω, το μέλλον αυτό δεν θα είναι ευοίωνο για την πατρίδα μας»
Παρά την όποια απογοήτευση, επεσήμανε, «η διαδικασία αυτή αποτελεί για εμάς τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται σε όλους για μια νέα αρχή. Για ένα νέο ξεκίνημα. Η αποδοχή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη της ιδέας σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν για εμάς καταλυτική σ’ ότι αφορά στη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας», εξήγησε υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως «αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι κανένας μας από μόνος του, όσο αξιόπιστος και αν είναι, μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το βάρος της ευθύνης για την μετάβαση της χώρας σε μια νέα πολύ αβέβαιη εποχή, με μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις.
«Η μετάβαση αυτή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε με αυτόκλητους Μεσσίες ούτε με από μηχανής Θεούς», υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν τονίζοντας πως «θα μπορέσει να επιτευχθεί υπό μια προϋπόθεση: Ότι την επομένη των εκλογών η κοινωνία μας θα παραμείνει ενωμένη, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη της ευημερίας και της αυτοπεποίθησής της».
Καταληκτικά ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ ανέφερε τα εξής: «Οι εκλογές θα τελειώσουν. Και για εμάς ούτε μπορεί ούτε πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το μόνο που πρέπει να υπάρχει είναι ένας και μοναδικός νικητής: η Κύπρος μας και το μέλλον της».
Μόνο κριτική για την Κυβέρνηση από Θεοπέμπτου
Σε αντίθεση με τους Προέδρους και Αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ήταν ο μόνος που στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στις Προεδρικές Εκλογές, παρά μόνο άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις