Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν είμαστε ερωτευμένοι, το ταίρι μας μοιάζει με τον ιδανικό άνθρωπο και με ελάχιστα ελαττώματα. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος εισβάλλει στην καθημερινότητα του ζευγαριού; Αυτό εξέτασε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, διαπιστώνοντας ότι τα ελαττώματα και οι αρνητικές συμπεριφορές τονίζονται περισσότερο λόγω του άγχους.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις των στρεσογόνων παραγόντων στην καθημερινή ζωή των ζευγαριών. Τα 79 ζευγάρια που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν παντρευτεί πρόσφατα και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σχέση τους και τι τους προκαλεί άγχος καθημερινά.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν πόσες αγχωτικές εμπειρίες είχαν αντιμετωπίσει τους τελευταίους έξι μήνες σε διαφορετικούς τομείς της ζωής τους, όπως στην εργασία, σε θέματα υγείας, στα προσωπικά συμβάντα, στα οικονομικά και αναφορικά με τις δυσκολίες με τους φίλους ή την οικογένεια.
Μετά από αυτή την αρχική επαφή με τους επιστήμονες, κάθε άτομο ξεχωριστά συμπλήρωνε μια σύντομη καθημερινή έρευνα για 10 ημέρες. Σε καθημερινή βάση, το κάθε μέλος του ζευγαριού δήλωνε εάν αλληλεπιδρούν με αρνητικά συναισθήματα προς τον/τη σύντροφό του, όπως κάποια κριτική ή παράπονο, ή με θετικές συμπεριφορές, όπως ενδιαφέρον για τη μέρα τους. Ανέφεραν επίσης αν οι σύζυγοι τους είχαν εμπλακεί στις ίδιες θετικές ή αρνητικές συμπεριφορές εκείνη την ημέρα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να ελέγξουν με πόση ακρίβεια οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τις συμπεριφορές των συντρόφων τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγχωτικά γεγονότα της καθημερινότητας επηρέαζαν τα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τους συντρόφους τους. Πιο αναλυτικά, οι σύζυγοι που είχαν βιώσει στρεσογόνες καταστάσεις, ήταν πιο πιθανό να παρατηρήσουν καθημερινές αλλαγές στην αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ήταν πιο πιθανό να λάβουν υπόψη τους αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές.
Αν και τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να παραβλέπουν αυτές τις περιστασιακές κακές συμπεριφορές των συντρόφων τους, οι αγχωμένοι σύζυγοι ήταν λιγότερο πιθανό να το κάνουν.
Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν ο/η σύντροφος παραδεχόταν κάποια κακή συμπεριφορά κατά τη συμπλήρωση της καθημερινής τους έρευνας, ο σύντροφός του συχνά δεν ανέφερε αυτή την αρνητική συμπεριφορά στη δική του έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν την παρατηρούσαν, είτε δε διαρκούσε αρκετά ώστε να τη θυμούνται μέχρι το τέλος της ημέρας. Όμως, εάν ο ένας σύντροφος ήταν αγχωμένος, ήταν πιο πιθανό να παρατηρήσει την αρνητική συμπεριφορά και να την αναφέρει στην καθημερινή του καταγραφή.
Τέλος, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές στα ζευγάρια με υψηλό και χαμηλό στρες ως προς το πόσο ακριβώς αντιλαμβάνονταν τις θετικές συμπεριφορές του άλλου συντρόφου, καθώς το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε μόνο για τις αρνητικές συμπεριφορές.
Καταληκτικά, το άγχος δεν επηρεάζει μόνο το πώς αισθάνονται οι ερωτικοί σύντροφοι σε καθημερινή βάση, αλλά τροποποιεί επίσης τις συμπεριφορές που παρατηρούν για τους συντρόφους τους.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις