ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστουγεννιάτικες Αγορές: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην την…πατήσουμε – Χρήσιμες συμβουλές

Χριστουγεννιάτικες Αγορές: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην την…πατήσουμε – Χρήσιμες συμβουλές

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και ήδη πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τα καταστήματα και τις υπεραγορές για αγορές προϊόντων και δώρων. Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, για να διασφαλιστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Προκειμένου, όμως, οι καταναλωτές να μην την… πατήσουν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το ThemaOnline ζήτησε και καταγράφει χρήσιμες συμβολές για ασφαλείς αγορές, τόσο από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή όσο και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Σάββας Σάββα, αφού ανέφερε ότι η Υπηρεσία είναι σε εγρήγορση κάλεσε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.

«Δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης που διανύουμε, καλούμε τους καταναλωτές να μην κάνουν βιαστικές αγορές και να κάνουν πάντα έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που χρειάζονται ή που σκοπεύουν να αγοράζουν, για να μπορέσουν να αξιολογήσουν τιμές σε πανομοιότυπα προϊόντα και να συγκρίνουν την ποιότητα προϊόντων, και να προχωρούν στην πιο συμφέρουσα αγορά και όχι να αγοράζουν ένα προϊόν με μόνο κριτήριο την τιμή».

Παράλληλα ο κ. Σάββα προέτρεψε τους καταναλωτές να καθορίζουν εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό τους και να προβαίνουν σε αγορές βάσει αυτού. «Συστήνουμε στο κοινό να περιορίσει τις αγορές του στα όσα χρειάζεται πραγματικά και όχι να προβαίνει σε αλόγιστες αγορές, επειδή πιθανότατα να έχουν αυξημένο προϋπολογισμό λόγω της καταβολής του 13ου μισθού», εξήγησε τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να σπαταλάμε αυθαίρετα τα χρήματα μας».

Την ίδια ώρα και με δεδομένα ότι είναι περίοδος που κάνουμε δώρα, ο κ. Σάββα υπέδειξε πως πρέπει να ξέρουμε από που αγοράζουμε και ποια είναι η τακτική του καταστήματος σε ό,τι αφορά τις επιστροφές ή τις αλλαγές προϊόντων, προκειμένου εάν ένα δώρο δεν μας κάνει ή δεν μας είναι χρήσιμο, να μπορούμε να το αλλάξουμε ή να αγοράσουμε κάτι άλλο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά παιχνιδιών, ιδιαίτερα για παιδιά, ο κ. Σάββα τόνισε πως οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν ότι τα παιχνίδια έχουν σήμανση CE για την ασφάλεια παιχνιδιών, καθώς και τους ηλικιακούς περιορισμούς, αγοράζοντας παιχνίδια με βάση την ηλικία των παιδιών. Επίσης, τόνισε πως πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί για προειδοποιήσεις που αφορούν την ασφάλεια παιχνιδιών, όπως κράνος πατίνια, κ.ά.».

14 Συμβουλές από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

Από πλευράς του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, η Νομική Λειτουργός του Συνδέσμου, Βιργινία Χρίστου, ανέφερε στο ThemaOnline ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, καλό είναι να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε στις αγορές μας».

Ερωτηθείσα τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, η κ. Χρίστου παρέθεσε τις εξής γενικές συμβουλές:

1/ Οι καταναλωτές να καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους από πριν, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν και καταλήγουμε να αγοράζουμε περισσότερα, πολλές φορές αχρείαστα.

2/ Να ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβούν σε αγορά.

3/ Να ενημερωθούν κατά πόσο το κατάστημα που θα κάνουν αγορές, εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, ο οποίος προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη προστασία και ρυθμίζει την συμπεριφορά του καταστήματος έναντί τους σε σειρά θεμάτων που δεν καλύπτονται από κάποια ειδική νομοθεσία.

4/ Να ενημερωθούν, επίσης, εάν το κατάστημα συμμετέχει στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών ή άλλο παρόμοιο μηχανισμό όπως είναι ο μηχανισμός επίλυσης καταναλωτικών διαφορών που προσφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Ειδικές συμβουλές για παιχνίδια

Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια, η κ. Χρίστου αφού τόνισε πως τα παιχνίδια συγκαταλέγονται ανάμεσα στις συνηθισμένες αγορές μας κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, υπέδειξε ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιο κάτω:

1/ Να επιλέξουμε το παιχνίδι που είναι κατάλληλο για την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του παιδιού.

2/ Τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, η οποία είναι και αυτή υποχρεωτική από τη νομοθεσία.

3/ Να φέρουν τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους και στα ελληνικά

4/ Τα υλικά συσκευασίας του παιχνιδιού πρέπει να απομακρύνονται αμέσως, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών γιατί τα υλικά αυτά δεν προορίζονται για χρήση από τα παιδιά. Τα νάιλον τεμάχια και άλλα υλικά συσκευασίας μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή ακόμα ασφυξία στα παιδιά, τόνισε.

Τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε είδη ένδυσης

Σύμφωνα, εξάλλου, με την κ. Χρίστου, ένα από τα συνηθισμένα δώρα που γίνονται κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων είναι και τα είδη ένδυσης για τα παιδιά. Όπως είπε,. υπάρχουν και εδώ σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών κι έτσι πρέπει να προσέξουμε τα πιο κάτω.

1/ Για παιδιά μέχρι 7 χρόνων απαγορεύονται οποιαδήποτε ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή του λαιμού και του στήθους. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

2/ Για την περιοχή στήθους και μέσης απαγορεύονται οποιαδήποτε ελεύθερα κορδόνια μήκους μεγαλύτερου των 20 εκατοστών.

3/ Ελεύθερα κορδόνια περιοχής μέσης και κάτω από τη μέση για παιδιά με ηλικία μέχρι 14 χρόνων, δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το κατώτερο άκρο του ενδύματος.

4/ Ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή των μανικιών για παιδιά μέχρι 14 χρόνων, δεν πρέπει να ξεπερνούν το μήκος των 7,5 εκατοστών.

5/ Τα ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή περίσφιξης της πλάτης δεν πρέπει να δένουν στο πίσω μέρος του ενδύματος.

6/ Τα κορδόνια δεν πρέπει να φέρουν τρισδιάστατα διακοσμητικά αντικείμενα ή κόμπους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top