ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κενεβέζος: Για τη μη επίλυση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία

Κενεβέζος: Για τη μη επίλυση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία

Την ευθύνη της τουρκικής πλευράς για τη μη επίλυση του Κυπριακού υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο in.gr o Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αμετροέπεια και ως ταραξίας της περιοχής, ο Κύπριος Πρέσβης ανέφερε ότι η Λευκωσία δεν είναι καθόλου ευτυχής με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αφού το μόνο που θα μπορούσε να μας δώσει χαμόγελο και ικανοποίηση θα ήταν η ύπαρξη ουσιαστικών προϋποθέσεων για επανέναρξη διαλόγου και οικοδόμηση προοπτικών επίλυσής του», σημείωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα προκύψει σύντομα διαμόρφωση περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης διαλόγου», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «για τη μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος ευθύνεται η τουρκική πλευρά».

Ωστόσο, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει «ευθύνη και υποχρέωση ακόμα και όταν η Τουρκία με τη στάση της υπονομεύει και ακρωτηριάζει αυτές τις ελπίδες, εμείς να παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο, δηλαδή, την ελπίδα, προσδοκία και σταθερή αγωνία για επίλυση του προβλήματος και απελευθέρωση και επανένωση του τόπου».

Επιπλέον, ερωτηθείς για τη θέση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Κενεβέζος σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα λειτούργησε και λειτουργεί με ιδιαίτερη επιείκεια και ανοχή έναντι της τουρκικής στάσης και επιλογών».

«Δεν θα έλεγα ότι οι συνέπειες που προκύπτουν για την Τουρκία είναι αντίστοιχες με την αμετροέπεια και επιθετική ακόμα και έναντι υποτιθέμενων συμμάχων της εντός ΝΑΤΟ στάση. Σκεφτείτε να είχε και να επιδείκνυε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας την επιθετική συμπεριφορά που η Τουρκία επιδεικνύει έναντι της Ελλάδας τί θα συνέβαινε σήμερα. Αυτή η απλή ρητορική άσκηση είναι αρκετή για να δώσει το συνολικό στίγμα ανοχής έναντι της Τουρκίας», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας σημείωσε ότι η Κύπρος «πήρε τη σωστή θέση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι την έλαβε παρά το ότι θα υπήρχαν και υπήρξαν συνέπειες αρνητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Κάνοντας λόγο για μια διακριτή και ξεκάθαρη θέση καταδίκης της ρωσικής εισβολής, παρά τις όποιες συνέπειες σε διμερές και οικονομικό επίπεδο, ο κ. Κενεβέζος σημείωσε ότι η Κύπρος με τη στάση που τήρησε απέδειξε ότι «ότι παρά το μικρό μας μέγεθος δεν υπηρετούμε πολιτικές “a la carte” ούτε επικαλούμαστε τις αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου μόνο και όταν αφορά εμάς».

Σχολιάζοντας, επίσης, την κλιμάκωση της τουρκικής έντασης έναντι της Ελλάδας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας συνιστούν «προέκταση και συνεπή σχέση της Τουρκίας με την παραβατικότητα και το ρόλο του ταραξία στην περιοχή».

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικά ζωντανό οργανισμό» που συμβάλλει στην ενίσχυση της ήδη στέρεης ιστορικής, αδελφικής, πολιτιστικής σύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top