ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακός Τουρισμός: Οι προβλέψεις για το 2023 και τα «αγκάθια» που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία

Κυπριακός Τουρισμός: Οι προβλέψεις για το 2023 και τα «αγκάθια» που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία

Θετικά είναι τα μηνύματα για τον κυπριακό τουρισμό και τη ξενοδοχειακή βιομηχανία για το 2023.

«Είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2022», δήλωσε στο ThemaOnline o Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Ερωτηθείς για το τι προβλέπει για το 2023, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε πως «το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της βιομηχανίας. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε σε ποιο βαθμό επηρέασαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα στο 2022».

«Το μόνο που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι θα έχουμε σημαντική τουριστική κίνηση ιδιαίτερα από τη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με εταίρους μας, με τους οποίου συναντηθήκαμε πριν από ένα περίπου μήνα στο World Travel Market, μας είπαν ότι οι κρατήσεις για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, που ξεκινά τον Απρίλιο, κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα», σημείωσε.

Απαριθμώντας τις προκλήσεις για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία τη νέα χρονιά, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ άρχισε από το ενεργειακό κόστος, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν τον «καλπάζων» πληθωρισμό, την έλλειψη προσωπικού, τις αυξήσεις σε επιτόκια που επηρεάζουν το κόστος των επενδύσεων σε ανακαινίσεις και νέες μονάδες και τέλος τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Θα πορευτούμε βάσει της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030 προς πλήρη ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης», σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης ενώ πρόσθεσε πως «εντός 2023 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το καζίνο-θέρετρο στη Λεμεσό και σε συνδυασμό με τις μαρίνες θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νέες αγορές

Ακόμη και αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ενός του 2023, σύμφωνα με τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, θα χρειαστούν από δύο μέχρι τρία χρόνια, ανάλογα φυσικά με τις πολιτικές εξελίξεις, για να γίνει ανάκτηση ταξιδιωτικής κίνησης ιδιαίτερα από την Ουκρανία που υπέστη σοβαρές ζημιές σε υποδομές και οικονομία αλλά και από τη Ρωσία.

«Πρέπει να στοχεύσουμε σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψουμε μέρος του χαμένου εδάφους. Ήδη φέτος ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον από Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία, χώρες από τις οποίες προσελκύουμε, όπως διαφάνηκε, τουρίστες με υψηλά εισοδήματα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top