Κραυγή αγωνίας για ασθενείς με διαβήτη - «Εάν κάποιος θέλει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, πρέπει να έχει πολλά λεφτά»
12.01.2023 - 12:14
Στην αναμονή βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, αφού δεν τους έχει χορηγηθεί ακόμη ο εξοπλισμός.
Ο Κωνσταντίνος Μούσσας, πατέρας ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1 ανέφερε στην εκπομπή «Alpha καλημέρα» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ο εξοπλισμός σε όλους τους δικαιούχους.
«Πάρα πολλά πράγματα λείπουν από την κυπριακή αγορά, όπως οι ινσουλίνες ταχείας δράσεως που υπάρχουν στο εξωτερικό και είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των διαβητικών. Ακόμη και κάποιες σύγχρονες ινσουλίνες που έρχονται στην Κύπρο, διατίθεται με συμπληρωμή. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει τον διαβήτη του αποτελεσματικά, πρέπει να έχει πολλά λεφτά», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας και αυτοί που χειρίζονται τα θέματα, αν ένας από αυτούς ερχόταν μια μέρα να ζήσει την πραγματικότητα ενός διαβητικού θα καταλάβαινε ότι δεν μπορεί να υπάρχει το σιγά-σιγά, δεν θα άντεχε. Ένα πρόβλημα βιώνεται διαφορετικά από κάποιον που είναι μέσα και διαφορετικά από κάποιον που είναι μέσα».
Καταληκτικά ο κ. Μούσας είπε πως ασθενείς που εξασφαλίζουν τους αισθητήρες από το εμπόριο καταβάλλουν από 130-200 ευρώ τον μήνα, ενώ η αντλία pads δεν υπάρχει στην κυπριακή αγορά και κοστίζει μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, ένα κόστος αρκετά μεγάλο για να το επωμισθεί ο πολίτης.
Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.