ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός και ΓεΣΥ έπληξαν τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ – Πόσο μειώθηκαν οι επισκέψεις και οι εισαγωγές το 2020 – Πίνακες

Κορωνοϊός και ΓεΣΥ έπληξαν τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ – Πόσο μειώθηκαν οι επισκέψεις και οι εισαγωγές το 2020 – Πίνακες

Το 2020, τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ βρέθηκαν ενώπιον δύο σημαντικών προκλήσεων, την έναρξη της δεύτερης φάσης ΓεΣΥ και τη διαχείριση κορωνοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τόσο ο αριθμός των επισκεπτών όσο και ο αριθμός των εισαγωγών και κατ’ επέκταση των επεμβάσεων στα νοσηλευτήρια του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα για την Υγεία, τα οποία δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, κατά το 2020, 59.533 ασθενείς νοσηλεύτηκαν και απολύθηκαν από τα γενικά νοσοκομεία, ενώ 1.045 ασθενείς νοσηλεύτηκαν και απολύθηκαν από τα Αγροτικά Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλης.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση της Στατιστικής, η μείωση που παρατηρείται δεν οφείλεται μόνο στην αλλαγή του συστήματος υγείας και της εφαρμογής του ΓεΣΥ αλλά, και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις απολύσεις ασθενών την τριετία 2018-2020 στον πίνακα:

Βάσει των ίδιων δεδομένων, τα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, συμπεριλαμβανομένου του Αγροτικού Νοσοκομείου Κυπερούντας, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό εσωτερικών ασθενών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της επαρχίας τους που ήταν 39,0% η Λευκωσία και 28,0% η Λεμεσός.

Την ίδια ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και τα νοσοκομεία της Πάφου, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Πόλης, είχαν μικρότερο ποσοστό εσωτερικών ασθενών από το ποσοστό πληθυσμού της επαρχίας που ήταν 16,7%, 5,5% και 10,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα Γενικά Νοσοκομεία, κατά το 2020, 33,4% των ασθενών νοσηλεύτηκαν και απολύθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 10,6% από το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ στη Λευκωσία, 11,6% από το Γενικό Λάρνακας, 5,0% από το Γενικό Αμμοχώστου, 27,6% από το Γενικό Λεμεσού και 10,1% από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ στα Αγροτικά Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλης νοσηλεύτηκε το 1,7% του ολικού αριθμού των απολυθέντων ασθενών.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στα Γενικά Νοσοκομεία, στο Τμήμα Γενικής Χειρουργικής νοσηλεύτηκαν οι περισσότεροι ασθενείς με ποσοστό 14,2% και ακολουθούν της Παθολογίας με 13,8%, της Αιματολογίας με 11,7%, της Παιδιατρικής με 9,2%, της Γυναικολογίας-Μαιευτικής με 8,4%, της Καρδιολογίας με 7,6%, της Ορθοπεδικής με 6,6%, της Ογκολογίας με 5,3% και στα διάφορα άλλα 23,2%.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό καταλήψεως κλινών το 2020, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έφθασε το 68,3%, στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ το 57,5%, στο Γενικό Λάρνακας το 54,8%, στο Γενικό Αμμοχώστου το 55,0%, στο Γενικό Λεμεσού το 70,7% και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου το 59,6%, ενώ στο Αγροτικό Νοσοκομείο Κυπερούντας έφθασε το 34,3% και στο Νοσοκομείο Πόλης το 32,7%.

Όσον αφορά τον μέσο όρο παραμονής ασθενών σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία, σύμφωνα με τα δεδομένα, ήταν 5,2 μέρες, ενώ το 2019 ήταν 4,7 μέρες. Στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ οι ασθενείς παρέμειναν τον περισσότερο χρόνο, 6,2 μέρες και ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με 5,6 μέρες, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με 5,0 μέρες, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και το Γενικό Λάρνακας με 4,7 μέρες και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με 4,5 μέρες, ενώ ο μέσος όρος παραμονής των ασθενών στα αγροτικά νοσοκομεία ήταν 6,1 μέρες, σε αντίθεση με 7,9 μέρες το 2019.

Αναλυτικά τα ποσοστά καταλήψεως κλινών και μέσος όρος παραμονής κατά νοσοκομείο, την περίοδο 2018-2020, στον πίνακα:

Αναφορικά με την ηλικία των ασθενών, από ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, οι ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω, καθώς και κάτω του ενός έτους παρουσίασαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο παραμονής στα γενικά νοσοκομεία.

Επίσης, η μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στα γενικά νοσοκομεία παρατηρήθηκε για διανοητικές διαταραχές και διαταραχές στη συμπεριφορά (16,0 μέρες), ασθένειες κατά την περιγεννητική περίοδο (15,2 μέρες), ασθένειες του δέρματος και του υποδόριου ιστού (7,6 μέρες), ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού (7,4 μέρες), ασθένειες του νευρικού συστήματος (7,1 μέρες), του κυκλοφορικού συστήματος (6,4 μέρες),ενώ για τα τραύματα, δηλητηριάσεις και συγκεκριμένα άλλα επακόλουθα από εξωτερικές αιτίες η διάρκεια παραμονής ήταν χαμηλότερη (6,2 μέρες).

Από τους ασθενείς που απολύθηκαν από τα Γενικά και Αγροτικά Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, 57,7% παρέμειναν για νοσηλεία στα νοσοκομεία μέχρι 3 μέρες, 24,1% από 4-7 μέρες, 11,3% από 8-14 μέρες, 4,9% από 15-30 μέρες και 2,0% 31 μέρες και άνω.

Σε σχέση με τη διάγνωση, τα νεοπλάσματα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό 10,3% των απολυθέντων ασθενών από τα γενικά νοσοκομεία, ακολουθούν οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος με 7,4%, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και τα τραύματα, δηλητηριάσεις και συγκεκριμένα άλλα επακόλουθα από εξωτερικές αιτίες με 6,4% και οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος και οι ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος
με 5,0%.

Σημειώνεται ότι, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες συγκεντρώνουν ποσοστό 22,1%, ενώ για το 37,4% των περιπτώσεων η διάγνωση δε δηλώθηκε.

Στον πίνακα το ποσοστό απολυθέντων ασθενών από τα γενικά νοσοκομεία κατά επιλεγμένη κατηγορία ασθενειών, την τριετία 2018-2020:


Οι εγχειρήσεις

Όσον αφορά τις εγχειρήσεις, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα γενικά νοσοκομεία 22.511 εγχειρήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.

Αναλυτικά οι εγχειρήσεις κατά νοσοκομείο:


Τονίζεται πως, η μείωση που παρατηρείται όπως έχει ήδη αναφερθεί και πιο πάνω, οφείλεται τόσο στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID19, όσο και στην εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Από τα στοιχεία, πάντως, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είχε το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 28,8% του ολικού αριθμού εγχειρήσεων και ακολουθεί το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ με 22,9%, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με 18,3%, το Γενικό Λάρνακας Μακάριος Γ΄ με 17,4%, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με 9,0% και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με 3,6%.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, η ειδικότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό εγχειρήσεων που έγιναν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς ήταν αυτή της γενικής χειρουργικής με 17,3% και ακολουθούν οι εγχειρήσεις της ορθοπεδικής με 16,6%, της οφθαλμολογίας με 16,5%, της γυναικολογίας και μαιευτικής με 16,1% και οι εγχειρήσεις της ουρολογίας με 11,5%. Όλες οι άλλες ειδικότητες κατέχουν το υπόλοιπο 22,0%.

Επισκέψεις εξωτερικών ασθενών

Κατά το 2020, πραγματοποιήθηκαν 6.016.478 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών από τις οποίες 982.563 έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας που υπάγονται στον ΟΚΥπΥ και 5.033.915 σε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ.

Όσον αφορά στο είδος επίσκεψης, 2.769.908 επισκέψεις έγιναν σε προσωπικούς ιατρούς και 3.246.570 επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς, ενώ σε ό,τι αφορά στον πάροχο ιατρικής φροντίδας, από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε προσωπικούς ιατρούς, ποσοστό 16,8% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 83,2% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.

Αντίστοιχα, από τις επισκέψεις των εξωτερικών ασθενών σε ειδικούς ιατρούς, ποσοστό 15,9% αφορούσε επισκέψεις που έγιναν σε νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ, ενώ το υπόλοιπο 84,1% σε ιδιώτες ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.

Οι επισκέψεις εξωτερικών ασθενών κατά τύπο επίσκεψης και τύπο παρόχου το 2020, στον πίνακα:


Τονίζεται ότι, οι επισκέψεις των γυναικών ασθενών σε ειδικούς ιατρούς ήταν κατά πολύ περισσότερες από αυτές των ανδρών με ποσοστό 59,8% έναντι 40,2% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα.

Για παράδειγμα, περισσότεροι άνδρες με ποσοστό 56,9% έχουν επισκεφθεί ιατρό καρδιολόγο, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών που ήταν 43,1%, ενώ σε άλλες ειδικότητες οι γυναίκες ασθενείς παρουσιάζουν ψηλότερα ποσοστά επισκέψεων σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, εξάλλου, οι επισκέψεις στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των γενικών νοσοκομείων (ΟΚΥπΥ) το 2020 ήταν 166.890 σε σύγκριση με 249.851 το 2019, σημειώνοντας μείωση 33,2%, που ίσως να οφείλεται στους περιορισμούς λόγω πανδημίας COVID-19.

Επίσης, το 2020 έγιναν 48.979 οδοντιατρικές επισκέψεις σε σύγκριση με 92.093 το 2019, με τη μείωση να αποδίδεται στους περιορισμούς λόγω πανδημίας COVID-19.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

• Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων

• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top