ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχιλλέας Δημητριάδης για υπόθεση Θανάση Νικολάου: «Τώρα η Γενική Εισαγγελία καλείται να κάνει το αντίθετο από τη δική της γνωμάτευση»

Αχιλλέας Δημητριάδης για υπόθεση Θανάση Νικολάου: «Τώρα η Γενική Εισαγγελία καλείται να κάνει το αντίθετο από τη δική της γνωμάτευση»

«Η ποινική έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου είναι το χειροπιαστό παράδειγμα γιατί το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει. Με συνταγματική αναθεώρηση, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, από τη μια ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και από την άλλη υπεύθυνου για την ποινική δίωξη, πρέπει να διαχωριστούν», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας  Αχιλλέας Δημητριάδης για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου για αξιοποίηση.

Συνεχίζει αναφέροντας πως«στη συγκεκριμένη υπόθεση που προκάλεσε τόσο ανθρώπινο πόνο, η Αστυνομία κάτω από την εποπτεία της Γενικής Εισαγγελίας έκανε την ποινική έρευνα για τον Θανάση. Δεν βρήκε στοιχεία ότι υπήρξε εγκληματική πράξη και συμπέρανε ότι ήταν αυτοκτονία.

Το ΕΔΑΔ, όμως, αποφάσισε το αντίθετο. Έκρινε ανεπαρκή την έρευνα αυτή και παρόλη την υποστήριξή της που έγινε από την Γενική Εισαγγελία, δικαίωσε την μάνα Ανδριάνα Νικολάου και τους συγγενείς.

Τώρα η Γενική Εισαγγελία καλείται να κάνει το αντίθετο από τη δική της γνωμάτευση!

Πώς μπορεί, όμως να κάνει αποτελεσματική ποινική διερεύνηση της υπόθεσης όταν απέτυχε προηγουμένως να το πράξει;

Η απόφαση του ΕΔΑΔ βρίσκεται σε σύγκρουση με τη θέση της Γενικής Εισαγγελίας που προσπάθησε να υπερασπιστεί τις πράξεις της. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτική για την Κύπρο και η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης απαιτεί τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην γίνει ξανά κουκούλωμα.

Συμφωνώ και προσυπογράφω τη θέση της οικογένειας του Θανάση που, με ανοιχτή επιστολή της προς όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία, ζητά το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στις πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μου στην περίπτωση που εκλεγώ. Στις προτάσεις μου για το Τίμιο Κράτος, υποστηρίζω επίσης νέο σύστημα διορισμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, ώστε να υπάρξουν διαδικασίες δημόσιας ακρόασης στη Βουλή σχετικά με τα πρόσωπα που επιλέγονται. Το σύστημα διορισμού του Επιτρόπου Διοικήσεως επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σε αυτά τα καίρια ζητήματα θα έπρεπε να υπάρξει καθαρή τοποθέτηση και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δυστυχώς, κανένα δεν το έχει πράξει και βλέπουμε να ανέχονται τις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος διόρισε πρώην υπουργούς, παραμορφώνοντας εντελώς την ανεξαρτησία του θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας για να εδραιώσει συνθήκες αδιαφάνειας και συγκάλυψης.»

Τέλος τονίζει ότι«στο ΕΔΑΔ έδωσα για δεκαετίες αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βίωσα τον πόνο των ανθρώπων που αδικήθηκαν και στέκω με σεβασμό δίπλα στην Ανδριάνα Νικολάου. Οι θέσεις που εκφράζει σε σχέση με την πρόσβαση των συγγενών στα πορίσματα των ποινικών ανακριτών και την εφαρμογή κώδικα και ενισχυμένων διαδικασιών, με εκφράζουν και συνάδουν με σύγχρονες αντιλήψεις διαφάνειας, λογοδοσίας και εμπέδωσης της ευθύνης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της. Αυτά συνθέτουν ένα Τίμιο Κράτος, που είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top