ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μεγάλη εβδομάδα πριν την κάλπη - Σενάρια τρόμου

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Μεγάλη εβδομάδα πριν την κάλπη - Σενάρια τρόμου

Τελικές συγκεντρώσεις, προτάσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή, πόλεμος ανακοινώσεων, επαφές με οργανωμένα σύνολα και συναντήσεις με προσωπικότητες περιλαμβάνει η ατζέντα των διεκδικητών της προεδρίας, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Η κλεψύδρα αδειάζει και οι υποψήφιοι μαζί με τους συνεργάτες τους, βάζουν τις τελευταίες πινελιές ώστε να αξιοποιήσουν το εναπομείναν χρονικό διάστημα με τον καλύτερο τρόπο ώστε να αποδειχθεί αποτελεσματικός.

Για τους τρεις βασικούς διεκδικητές της προεδρίας το ζητούμενο είναι να κλειδώσουν την εκλογική τους επιρροή ώστε να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο. Τα εισιτήρια είναι δύο αλλά κανένας από τους τρεις υποψήφιους δεν θέλει να βρεθεί εκτός διαδικασίας γιατί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό. Τα σενάρια τρόμου κάνουν πολλά στελέχη στα εκλογικά επιτελεία να χάνουν τον ύπνο τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να επιβεβαιώσει όλες τις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν να προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Στόχος του είναι να κόψει πρώτος το νήμα, με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά από τον δεύτερο ώστε να μην υπάρξει ένα ισοζύγιο τρόμου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλεί τους ψηφοφόρους να του δώσουν ισχυρή λαϊκή εντολή. Με καθαρή επικράτηση στον πρώτο γύρο θέτει τις βάσεις για ευκολότερη πορεία προς το προεδρικό μέγαρο. Εάν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και προκριθεί στον πρώτο γύρο, η στρατηγική του θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως του αντιπάλου με τον οποίο θα αναμετρηθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις όλων των δημοσκοπήσεων για την καθαρή πρωτιά, το επιτελείο του πρώην ΥΠΕΞ και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, εντατικοποιούν την οργανωτική προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η μάχη των μαχών

Η αναμέτρηση ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη εξελίσσεται σε θρίλερ τρόμου, με τους επιτελείς τους να κάνουν λόγο για αντιπαράθεση μέχρι την τελευταία ψήφο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα. Από τα μεσάνυχτα απόψε 28/1 απαγορεύεται η προβολή δημοσκοπήσεων και όλες οι μετρήσεις θα γίνονται για εσωτερική χρήση από τα επιτελεία των υποψηφίων και τα κόμματα. Η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στους υποψήφιους που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οριακή και εντός του στατιστικού λάθους. Αυτό συντηρεί την κόντρα Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία θα κορυφώνεται τις επόμενες μέρες ώστε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ που τους στηρίζουν, να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Η προσπάθεια αυτή αυξάνει την πίεση προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει ερείσματα και στους δύο κομματικούς χώρους.

«Μικροί» με λόγο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκηνικό ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους που διεκδικούν μια αξιοπρεπή παρουσία στην αναμέτρηση της Κυριακής. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Γιώργος Κολοκασίδης, ελπίζουν σε ένα ποσοστό που θα τους επιτρέπει να έχουν ενισχυμένο λόγο ενδεχομένως και κάποιο ρόλο την επομένη των εκλογών. Ο Χρίστος Χρίστου θέλει αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΕΛΑΜ, έχοντας ως βάση το 6.78% (24.255 ψήφοι) των βουλευτικών του 2021 και το 5.65% (21.846 ψήφοι) των προεδρικών του 2018. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θέλει μια κρίσιμη μάζα ψήφων, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως η βάση για τις στοχεύσεις του για την επόμενη μέρα, αφού όπως έχει πει, ήρθε στην πολιτική για να μείνει. Οι Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, θεωρούν ότι επιδόσεις τους στην κάλπη θα διαψεύσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ξεκαθάρισαν πάντως και οι δύο ότι στόχος τους δεν είναι τα ανταλλάγματα αλλά η κατάθεση θέσεων και προτάσεων που να γίνουν μέρος της πολιτικής ατζέντας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top