ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άστραψε και βρόντηξε ο Χριστοδουλίδης – Πώς απαντά στις επικρίσεις για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του, τα ρωσικά κεφάλαια και τις κατηγορίες Μαυρογιάννη - Βίντεο

Άστραψε και βρόντηξε ο Χριστοδουλίδης – Πώς απαντά στις επικρίσεις για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του, τα ρωσικά κεφάλαια και τις κατηγορίες Μαυρογιάννη - Βίντεο

Ιδιαίτερα έντονος αναφορικά με τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, τα ρωσικά κεφάλαια και τη στήριξη της υποψηφιότητάς του από μεγάλη κυπριακή εταιρεία, εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας, παράλληλα, και στον ανθυποψήφιο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος τον κατηγόρησε χθες (31/1) για λογοκλοπή.

Σε συνέντευξή του και ερωτηθείς αρχικά εάν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχει αγωνία, κάτι που όπως είπε είναι φυσιολογικό, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα υπάρχει και «αρκετή αισιοδοξία στη βάση και της καθημερινής μας επαφής με την κοινωνία». «Εμείς θέλουμε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει γιατί δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς και αναφορές περί ρωσικών κεφαλαίων και εμβάσματα στον λογαριασμό του πριν να εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του, τόνισε: «Ξέρετε, και τι δεν έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Άρχισα να διερωτώμαι, διαβάζοντας κάποιους τι γράφουν, και για τον εαυτό μου πλέον. Ότι παίρνω λεφτά απ’ τους Ρώσους, ότι είναι οι Ρώσοι πίσω μου. Ξέρετε, κάποιοι υποτιμούν την νοημοσύνη του κυπριακού λαού. Έχουν τέτοιο πάθος, που καθημερινά, εργολαβικά, κτυπούν τη δική μας υποψηφιότητα. Εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια γι’ αυτό που κάνουν, γιατί μας βοηθούν πάρα πολύ στο να εργαστούν ακόμη περισσότερο οι δικοί μας υποστηρικτές, γιατί αντιλαμβάνεται ο κόσμος, αντιλαμβάνεται η κοινωνία», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως «εγώ πριν να υποβάλω υποψηφιότητα, συναντήθηκα με τον Γενικό Ελεγκτή. Ρώτησα συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνω, τι πρέπει να ακολουθήσω και στη βάση της σχετικής νομοθεσίας, μετά τις Προεδρικές θα τα δημοσιοποιήσω όλα», εξήγησε υποδεικνύοντας: «Εγώ σε αντίθεση με τους βασικούς ανθυποψηφίους μου, δεν πήρα ούτε ένα ευρώ από τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη. Και δεν πήρα εισφορά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία από κανένα από το εξωτερικό, μη Κύπριο. Έχω πάρει από τις κυπριακές παροικίες στη Βρετανία και στην Αμερική και είμαι περήφανος που οι παροικίες μας στηρίζουν τη δική μας υποψηφιότητα. Αλλά, επαναλαμβάνω δεν πήρα ούτε ένα σεντ, ούτε ένα ευρώ από τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη».

Σε σχέση με τις αναφορές ότι η εταιρεία Columbia έκανε εισφορά 200.000 ευρώ στον λογαριασμό του, αφού πρώτα δεν τις διέψευσε σημειώνοντας ότι είναι στη τράπεζα, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα δεν μπήκαν στον προσωπικό του λογαριασμό, αλλά στον λογαριασμό του Επιτελείου του. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν εντυπώσεις, είναι δικαίωμά τους. Εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω, ειλικρινά το λέω, δημόσια, γιατί βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε».

Με αφορμή αυτό, όμως, διερωτήθηκε «πώς γίνεται αυτό το πράγμα;». «Μπορεί ο οποιοσδήποτε, σκεφτείτε τι έκαναν κάποιοι, κι εδώ έχει ευθύνη και η τράπεζα και αναμένω και απ’ την τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα να λάβουν μέτρα, μπαίνουν στον λογαριασμό του οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη και δημοσιοποιούν στοιχεία», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «όλα, όπως ο Γενικός Ελεγκτής μου έχει υποδείξει, θα δημοσιοποιηθούν».

«Είναι κακό να έχεις φίλους;»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Σταύρου Κυπριανού ότι, όταν έρχεται μία εταιρεία και χορηγεί το ένα πέμπτο των προβλεπόμενων δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας, αν αυτό θα δημιουργήσει κάποια εξάρτηση, καθώς και κληθείς να σχολιάσει τη νομοθεσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Γιατί τα κόμματα δεν άλλαξαν την νομοθεσία; Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα το παίζουν ότι είναι της διαφάνειας; Εγώ δεν πήρα ούτε από τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη, ούτε από τα διαβατήρια, ούτε ένα σεντ. Πρώτο αυτό. Γιατί δεν άλλαξαν την νομοθεσία; Τρίτον, είμαι περήφανος που μία εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1970 στηρίζει, ναι πιστεύει, σε αυτή την υποψηφιότητα. Και επαναλαμβάνω, όλα στη δημοσιότητα βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Δεν έχω, σας βλέπω στα μάτια, τίποτα απολύτως να ανησυχήσω ή να φοβηθώ για την χρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι «καμία σχέση εξάρτησης δεν έχω, ούτε από ξένες κυβερνήσεις, που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν, και να είστε σίγουροι ως την Κυριακή θα δούμε κι άλλα. Είναι κάποιοι που εργάζονται εργολαβικά ενάντια στη δική μας υποψηφιότητα και μέχρι την Κυριακή, μέχρι εκεί που δικαιούνται την Παρασκευή το βράδυ, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουν κι άλλα».

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της «Αλήθειας», το οποίο επικαλείται πληροφορίες του «Πολίτη» ότι συναντούσε τους επιχειρηματίες χρηματοδότες του ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών, ο ανεξάρτητος υποψήφιος υπέδειξε: «Είναι φίλος μου από το 1999. Δικαιούμαι να τρώω με κάποιον που είναι φίλος μου; Ή επειδή είμαι Υπουργός Εξωτερικών δεν έχω φίλους ή προηγουμένως; Σας είπα, είναι φίλος μου από το 1999. Και πριν να μιλούν για κάποιες εταιρείες στην Κύπρο, είναι καλά να ψάχνουν», τόνισε.

«Εγώ σε αντίθεση με κάποιους άλλους, επαναλαμβάνω, και δεν το βλέπω να είναι πρωτοσέλιδο, δεν ξέρω γιατί δεν είναι πρωτοσέλιδο, δεν πήρα λεφτά από άτομα οι οποίοι έκαναν αίτηση μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων. Να μας απαντήσουν κάποιοι. Δεν πήρα, σε αντίθεση με τους δυο βασικούς ανθυποψηφίους μου, ούτε ένα σεντ, ούτε ένα ευρώ από τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη. Αν αυτοί νιώθουν καλά που τα πήραν και τα χρησιμοποιούν στην προεκλογική εκστρατεία, είναι δικαίωμά τους», επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το κάλεσμα σε δημοσιογράφους

Με αφορμή, δε, το πιο πάνω δημοσίευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε και δημόσιο κάλεσμα προς τους δημοσιογράφους. «Θέλω να πω και κάτι άλλο και είναι δημόσιο κάλεσμα σε δημοσιογράφους, να παν να κοιτάξουν από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η προεκλογική εκστρατεία, ποιοι έκαναν τις περισσότερες προεκλογικές διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους, είτε στο ραδιόφωνο, γενικότερα. Ποιος είχε τις περισσότερες διαφημίσεις και θα δείτε ότι δεν ήμουν εγώ. Εμείς είχαμε τις λιγότερες διαφημίσεις, ακριβώς γιατί δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα που έχουν οι άλλοι δύο βασικοί ανθυποψήφιοι μου», είπε.

Σε ερώτημα γιατί δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του για να κλείσει στόματα, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε: «Όλοι αυτοί που λεν αυτό το πράγμα, γιατί δεν άλλαξαν τη νομοθεσία; Είναι τακτικές του χθες. Ξέρετε τι μου θυμίζει και τι θα δούμε μέχρι την Κυριακή; Θυμάστε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πράκτορας των Ναζί; Ε, τέτοια πράγματα βλέπουμε. Τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες προσεγγίσεις. Επαναλαμβάνω, εμείς δεν έχουμε τίποτα απολύτως να ανησυχήσουμε σε σχέση με την χρηματοδότηση της προεκλογικής μας εκστρατείας. Κανένα σεντ από τον Κύπριο φορολογούμενο, κι ας απαντήσουν αυτοί που κατηγορούν, και κανένα σεντ από πολιτογραφήσεις, από άτομα που κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων», υπογράμμισε περαιτέρω.

Όσον αφορά τις απειλές που δέχονται υποστηρικτές του και κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, αρκέστηκε στο να αναφέρει τα εξής: «Από την αρχή αυτής της προεκλογικής εκστρατείας γίνονται πάρα πολλά και συνειδητά έχω επιλέξει να μην μπω σε αυτό το παιχνίδι, γιατί για κάποιους είναι παιχνίδι. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση, να βάλουν διαχωριστικές γραμμές, κοκ. Εγώ εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι εάν ο κυπριακός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφράζεται δημόσια, να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Αυτό μπορώ να το υποσχεθώ. Εάν ο κυπριακός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, θα κάνω το παν για να μπορούν οι πολίτες, εν έτη 2023, σε κράτος-μέλος της ΕΕ, να εκφράζονται δημόσια».

Απάντηση σε Μαυρογιάννη

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τους διορισμούς, τόσο αξιωματούχων όσο και στην Αστυνομία, ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπέδειξε ότι «στο θέμα γενικότερα των διορισμών, προωθούμε αυτό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που ο κ. Μαυρογιάννης θεωρεί ότι είναι δική του ιδέα. Έχει από τον Νοέμβριο που βγήκαμε δημόσια για αυτό το πράγμα, έχει απ’ τον Ιούλιο που παρουσιάζουμε τις θέσεις μας συγκεκριμένα σε σχέση με τους διορισμούς. Διορισμοί, οι οποίοι θα γίνονται εισηγήσεις προς την Εκτελεστική Εξουσία, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισηγήσεις τις οποίες εάν ο Πρόεδρος δεν τις ακολουθήσει, θα πρέπει δημόσια να δικαιολογήσει την απόφασή του που δεν υιοθέτησε την εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου», εξήγησε.

Σημειώνεται πως, κατά τη συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε τόσο σε σχέση με την ακρίβεια και την ΑΤΑ όσο και για το Κυπριακό.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ στο βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top