Οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί υπό την ηγεσία του βασιλιά Σαλμάν και του γιου του Μοχάμεντ, του ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, σύμφωνα με δύο οργανισμούς υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο αριθμός των εκτελέσεων στη μοναρχία του Κόλπου έφθασε από τις 70,8 κατ’ έτος, κατά μέσο όρο, μεταξύ του 2010 και του 2014, σε 129,5 κατ’ έτος μετά την άνοδο στην εξουσία του σημερινού βασιλιά το 2015, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από τη βρετανική οργάνωση Reprieve και την Ευρωπαϊκή-Σαουδαραβική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR).
Συνολικά, το σημερινό καθεστώς έχει επιβάλει πάνω από 1.000 θανατικές καταδίκες, σύμφωνα με τις μκο, που υποστηρίζουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τα επίσημα στοιχεία με έρευνες και συνεντεύξεις που έγιναν με δικηγόρους, μέλη οικογενειών και ακτιβιστές.
Η έκθεση κάνει λόγο για 147 εκτελέσεις την περασμένη χρονιά, έναν απολογισμό που συμβαδίζει με την καταμέτρηση που έχει πραγματοποιήσει το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία, μια από τις χώρες που καταφεύγει περισσότερο στη θανατική ποινή, ανακοίνωσε την εκτέλεση 81 ανθρώπων μέσα σε μία μόνο ημέρα για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Το υπερσυντηρητικό βασίλειο γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνοδεύτηκαν από πρωτοφανή καταστολή κάθε πολιτικής διαφωνίας, σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο «μηχανισμός της θανατικής ποινής στη Σαουδική Αραβία συνθλίβει παιδιά, διαδηλωτές, ευπαθείς γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, ανθρώπους που έγιναν ‘βαποράκια’ παρά τη θέλησή τους και ανθρώπους των οποίων το μοναδικό ‘έγκλημα’ είναι ότι έχουν στην κατοχή τους απαγορευμένα βιβλία ή μιλούν σε ξένους δημοσιογράφους», δήλωσε η Μάγια Φόα, διευθύντρια του Reprieve.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα έξι χρόνια με τις περισσότερες εκτελέσεις στην σύγχρονη ιστορία καταγράφηκαν υπό το σημερινό καθεστώς.
Από το 2013, τουλάχιστον 15 άνθρωποι εκτελέστηκαν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν όταν εκείνοι ήταν ανήλικοι. Σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, 31 γυναίκες εκτελέστηκαν μεταξύ του 2010 και του 2021, εκ των οποίων 23 αλλοδαπές και 13 οικιακές βοηθοί.
Η έκθεση των 58 σελίδων κάνει εξίσου λόγο για «συστημικά» βασανιστήρια και παραβιάσεις διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων μη δίκαιης δίκης και βασανισμών παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις