Το ντόντο, καθώς και το τεράστιο μαμούθ αποτελούν δύο ζώα που έχουν εξαφανιστεί εδώ πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, καθώς μια εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επιστήμη για να επαναφέρει τα δύο είδη στη ζωή.
Ο λόγος για την Biosciences, εταιρεία πίσω από τη σχεδιαζόμενη αναβίωση που ιδρύθηκε το 2021 από τον γενετιστή του Χάρβαρντ, Τζορτζ Τσερτς και τον επιχειρηματία Μπεν Λαμ, η οποία εξασφάλισε πάνω από 150 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί σε 225 εκατ. δολάρια από το 2021.
Το πουλί ντόντο κατοικούσε στο νησί Μαυρίκιος του Ινδικού Ωκεανού και εξαφανίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1662 και 1690 για διάφορους λόγους, όπως το κυνήγι του πουλιού από τον άνθρωπο, η εισαγωγή νέων ζώων (και θηρευτών) στο νησί και η απώλεια του ενδιαιτήματός του.
Ήταν το 1500 όταν οι άνθρωποι συνάντησαν για πρώτη φορά το πτηνό που δεν πετούσε, ύψους ενός μέτρου, το οποίο ήταν ατρόμητο απέναντι στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα, αφού προηγουμένως είχε ελάχιστους έως καθόλου θηρευτές στο νησί. Μέσα σε λιγότερο από 200 χρόνια το είδος εξαλείφθηκε.
Πώς θα το καταφέρουν
Η Beth Shapiro Ph.D., μέλος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Colossal και επικεφαλής παλαιογενετιστής δήλωσε «Το Dodo είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός είδους που εξαφανίστηκε επειδή εμείς – οι άνθρωποι – του κάναμε αδύνατη την επιβίωση στο φυσικό του περιβάλλον. Έχοντας επικεντρωθεί στις γενετικές εξελίξεις στο αρχαίο DNA για όλη μου την καριέρα και ως ο πρώτος που αλληλουχούσε πλήρως το γονιδίωμα του Dodo, είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ με την Colossal και τους ανθρώπους του Μαυρίκιου για την απεξάρτηση και την ενδεχόμενη επαναδημιουργία του Dodo.
Ανυπομονώ ιδιαίτερα να προωθήσω τα εργαλεία γενετικής διάσωσης που επικεντρώνονται στα πτηνά και τη διατήρηση των πτηνών».
Οι επιστήμονες δεν έχουν την ακριβή απάντηση στο γιατί το μαλλιαρό μαμούθ εξαφανίστηκε, αλλά πιστεύουν ότι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το κυνήγι τους από τους ανθρώπους, καθώς και η κλιματική αλλαγή που επηρέασε τη βλάστηση.
Σε μια προσπάθεια να επανέλθει το είδος, έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς μπορεί να τροποποιηθεί το DNA των υπαρχόντων ζώων, ώστε να μπορούν να γεννήσουν τα ζώα που έχουν εξαφανιστεί.
Για παράδειγμα, το DNA των μαμούθ που είχαν παγώσει στους πάγους για χιλιάδες χρόνια συγχωνεύεται με τους σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες.
Αν και δεν πρόκειται να δούμε σύντομα να εμφανίζεται ένα ντόντο ή ένα μαλλιαρό μαμούθ, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμη στην αρχή του – αλλά ίσως έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον που θα περιφέρονται και πάλι στη Γη.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις