ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Eκλογές που θα κρίνουν πολλά για την επόμενη μέρα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Eκλογές που θα κρίνουν πολλά για την επόμενη μέρα

Η πρώτη από τις δύο πράξεις που οδηγούν στην εκλογή του όγδοου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, σε μια εκλογική αναμέτρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρωταγωνιστές της διαδικασίας είναι οι 561 χιλιάδες εκλογείς, οι οποίοι θα αναδείξουν τους δύο από τους 14 υποψήφιους που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Δέκα τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, από το 1960 μέχρι και σήμερα. Αναλυτικά οι υποψήφιοι, με τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο, έχει ως εξής:

1.Αβέρωφ Νεοφύτου,

2.Χρίστος Χρίστου

3.Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός

4.Χαράλαμπος Αριστοτέλους

5.Αχιλλέας Δημητριάδης

6.Ανδρέας Ευστρατίου

7.Ανδρόνικος Ζεβρίδης

8.Γιώργος Κολοκασίδης

9.Ανδρέας Μαυρογιάννης

10.Τσελεστίνα Ντε Πέτρο

11.Αλέξιος Σαββίδης

12.Λουκάς Σταύρου

13.Νίκος Χριστοδουλίδης

14.Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Οι πρώτοι τρεις

Ως βασικοί διεκδικητές της προεδρίας θεωρούνται οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, λόγω της εκλογικής επιρροής των κοινοβουλευτικών κομμάτων που τους στηρίζουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, του οποίου είναι πρόεδρος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επίσης ανεξάρτητος, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, καθώς και το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών. Μέχρι τις 8 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να ξεκαθαρίσουν δύο από τα κρίσιμα ερωτήματα των εκλογών, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως το δίδυμο που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο και η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο.

Η κατάταξη των πρώτων τριών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αποκλείεται να φέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το κόμμα ή τα κόμματα που θα δουν τον υποψήφιό τους να μείνει εκτός διαδικασίας και εκ των πραγμάτων θα κληθούν να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση ενόψει του δεύτερου γύρου της 12ης Φεβρουαρίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το σενάριο αποκλεισμού υποψήφιου που στηρίζεται από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ορατό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για πρωτόγνωρη εξέλιξη, η οποία θα έχει πολιτικές προεκτάσεις, που θα καταλάβει κυρίαρχη θέση στην κομματική και πολιτική επικαιρότητα.

Οι «μικροί»

Πέραν όμως των βασικών διεκδικητών της προεδρίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη της κατάταξης για τους υπόλοιπους διεκδικητές της προεδρίας και ειδικότερα για τους υποψήφιους οι οποίοι καταγράφουν ερείσματα ανάμεσα στο εκλογικό σώμα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Οι υποψήφιοι αυτοί είναι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο επίσης δικηγόρος Γιώργος Κολοκασίδης και ο πρώην πρύτανης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Η εκλογική επιρροή των εν λόγω υποψηφίων έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει του σκηνικού που θα διαμορφωθεί για τον δεύτερο γύρο. Στα κάτω διαζώματα της κατάταξης τοποθετούνται οι μεμονωμένοι υποψήφιοι, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρέας Ευστρατίου, Ανδρόνικος Ζεβρίδης, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Αλέξιος Σαββίδης και Λουκάς Σταύρου.

Αναποφάσιστοι και αποχή

Στο εύρος της αποχής εστιάζουν την προσοχή τους τα επιτελεία των υποψηφίων, αφού θεωρούν ότι ο τελικός αριθμός των εκλογέων που θα πάνε στην κάλπη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο των καλπών. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 στον πρώτο γύρο, από τους 550.876 ψηφοφόρους ψήφισαν 395.949 (71.88%). Δηλαδή 154.927 εκλογείς (28.12%) δεν πήραν μέρος. Στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους Νίκο Ανατασιάδη και Σταύρο Μαλά, η αποχή ανήλθε σε 143.401 ψηφοφόρους (26.03%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top