Microsoft: Το Ιράν πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo

Microsoft: Το Ιράν πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo

Κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Microsoft ισχυρίστηκε χθες Παρασκευή ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, η οποία σημειώθηκε μετά τον διαγωνισμό γελοιογραφίας που χαρακτηρίστηκε «προσβλητικός» για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα χάκερ «Holy Souls». Ωστόσο, ο Κλιντ Γουότς, κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής εταιρίας, υποστηρίζει σε διαδικτυακή ανάρτησή του ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ιρανική Emennet Pasargad, την οποία η Microsoft αποκαλεί συχνά με την ονομασία Neptunium.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι χάκερ «Holy Souls» ανακοίνωσαν ότι απέσπασαν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 200.000 συνδρομητών του Charlie Hebdo, στα οποία έβαλαν «πωλητήριο» έναντι 20 bitcoins (περίπου 340.000 δολάρια), σύμφωνα με τη Microsoft.

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό.


«Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για τις εκδοτικές επιλογές του Charlie Hebdo, η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων συνδρομητών του αποτελεί σοβαρή απειλή», υπογραμμίζει η Microsoft.

To Charlie Hebdo είχε προκηρύξει «διεθνή διαγωνισμό» για «την πιο παράξενη και απαίσια γελοιογραφία του Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», που συγκλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η κουρδικής καταγωγής Ιρανή βρήκε τον θάνατο μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Τα «προσβλητικά» σκίτσα του Χαμενεΐ προκάλεσαν διπλωματική κρίση μεταξύ Παρισιού και Τεχεράνης.

Δύο εργαζόμενοι στην Emennet Pasargad κατηγορήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπλοκή σε επιχείρηση παραπληροφόρησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ – «Νέα τετελεσμένα» με υποθαλάσσιο αγωγό στα κατεχόμενα

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ – «Νέα τετελεσμένα» με υποθαλάσσιο αγωγό στα κατεχόμενα

Επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλει το παράνομο μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, έστειλε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κα Μαρία Μιχαήλ.

BEST OF TOTHEMAONLINE