ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σοφοκλέους: Η… μάντρα και ο πυροσβέστης, οι ευθύνες για τη διάσπαση του ΔΗΣΥ και η κάθαρση – Θα βρεθεί απέναντι στον Αβέρωφ;

Μ. Σοφοκλέους: Η… μάντρα και ο πυροσβέστης, οι ευθύνες για τη διάσπαση του ΔΗΣΥ και η κάθαρση – Θα βρεθεί απέναντι στον Αβέρωφ;

Ιδιαίτερα έντονος ως προς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΔΗΣΥ, εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Παράταξης, Μιχάλης Σοφοκλέους, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα τόσο στα στελέχη και μέλη του ΔΗΣΥ όσο και στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και όσους Συναγερμικούς θα συμμετάσχουν στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε εάν τελικά θα βρεθεί απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου, διεκδικώντας την θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, καθώς και τα κριτήρια που θα κρίνουν εάν θα θέσει γενικά υποψηφιότητα για μία θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος.

Όλες οι τοποθετήσεις του κ. Σοφοκλέους στο βίντεο:

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Alpha, ο κ. Σοφοκλέους συνεχάρη αρχικά τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το επιτελείο του και τα κόμματα που τον στήριξαν, σημειώνοντας ότι «έχουν κερδίσει μία μεγάλη και δύσκολη εκλογική μάχη, και ευχόμαστε για το καλό του τόπου να φέρει αυτή η Κυβέρνηση μία Κύπρο καλύτερη από αυτή που παραλαμβάνει». Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για την όλη του παρουσία και το ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΗΣΥ είπε ότι «κάναμε μία δύσκολη μάχη, φέραμε ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή (5/2), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ήταν μία ήττα και δεν μας επέτρεψε να είμαστε στον δεύτερο γύρο. Ένας δεύτερος γύρος που σε κάθε Συναγερμικό προκάλεσε αβάσταχτα διλήμματα, απίστευτα διλήμματα. Ήταν πολύ η θέση του κάθε Συναγερμικού χθες και μεγάλη ευθύνη, πιστεύω, και με πολύ βασανισμένη συνείδηση προσήλθαν στις κάλπες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση που έκανε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τόνισε ότι «είχε ως στόχο να διατηρήσουμε την ενότητα και την φυσιογνωμία του ΔΗΣΥ, για να μπορέσει ο ΔΗΣΥ, ως ένας κύριος πόλος, να συνεχίσει την πορεία του στην αντιπολίτευση τα επόμενα 5 χρόνια. Στην εποικοδομητική αντιπολίτευση για να μπορέσει να προωθήσει τις πολιτικές του και να συμφωνεί και να στηρίζει οτιδήποτε, κατά τη δική μας γνώμη, λειτουργεί προς την ορθή κατεύθυνση και να αντιπαρατίθεται σε οτιδήποτε, κατά τη δική μας γνώμη, λειτουργεί στην λανθασμένη κατεύθυνση. Είτε αυτό αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, κοκ, είτε αυτό αφορά την εξωτερική θέση της χώρας», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι αυτή γίνεται για να θέσει την διαδικασία που θα οδηγήσει το κόμμα στην Εκλογική Συνέλευση και θα αποφασιστεί εάν θα είναι μία ή δύο. Αυτό, εξήγησε, θα εξαρτηθεί από το εάν θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας (Αναπληρωτής Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι).

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσήλθε μόνος του στην κάλπη, χωρίς τη συνοδεία στελεχών του κόμματος υπέδειξε με νόημα ότι «η φράση ‘η νίκη έχει πολλούς πατεράδες και η ήττα είναι ορφανή’, ισχύει παντού».

«Ο κόσμος δεν αγωνιά για τον έναν ή τον άλλο»

Σχολιάζοντας, εξάλλου, μηνύματα τηλεθεατών κι ειδικότερα ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι η ηγεσία, αλλά ο κόσμος του, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ υπέδειξε: «Όταν τσακώνονται οι από πάνω, θα πρέπει να σκέφτονται ότι έχει κόσμο από κάτω που δεν αγωνιά για τον έναν ή τον άλλο, αλλά αγωνιά για τον ρόλο του ΔΗΣΥ και το μέλλον του. Αυτό πρέπει να έχουν υπόψην. Κι όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να νιώθει αυτή την ευθύνη. Έγιναν πράγματα την περασμένη εβδομάδα, από όλες τις πλευρές, τα οποία έπρεπε να αποφευχθούν. Και δεν αναφέρομαι στο εάν κάποιος δημοσιοποίησε το τι ο ίδιος θα ψήφιζε. Από την ώρα που είπαμε κατά συνείδηση, αυτή η ελευθερία υπήρχε πλήρως. Το λάθος έγινε όταν ο ένας καταφερόταν εναντίον του άλλου που είπε κάτι διαφορετικό από τον ίδιο», υπογράμμισε περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, συνέχισε, «εγώ προσπαθούσα και θα συνεχίσω να κρατώ τον πυροσβεστήρα και όχι το μπιτόνι της βενζίνης να την ρίχνω στην φωτιά», τονίζοντας πως «ο ΔΗΣΥ θα περάσει μία περίοδο όχι εύκολη, για πάρα πολλούς λόγους και ευθύνες υπάρχουν από όλους ανεξαίρετα. Είναι εδώ και καιρό που κάποια πράγματα πήγαιναν λάθος. Και ασφαλώς θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και πρωτίστως είναι καθαρτήριο πάντα, έχουμε μία εκλογική διαδικασία για να λύσει αυτά τα προβλήματα, τα οποία λέμε», είπε.

Θα είναι υποψήφιος για μία θέση στον ΔΗΣΥ;

Ερωτηθείς εάν θα υποβάλει υποψηφιότητα για κάποια θέση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο κ. Σοφοκλέους υπέδειξε ότι «εμένα με ενδιαφέρουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ενότητα της Παράταξής μου για να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο της. Το δεύτερο είναι η προσήλωση της Παράταξης μου στην διακήρυξη αρχών του 1976 από την οποία ξεκίνησε και το ιδεολογικό μανιφέστο που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο, για να μπορεί να ασκεί τον ρόλο της με τον σωστό χαρακτήρα».

«Εγώ θα κάνω οτιδήποτε λειτουργεί προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι σε μένα αρκετοί βλέπουν μία έννοια, απ’ ό,τι μου λένε, του αυθεντικού Συναγερμού, του παλιού που λένε πολλοί ότι χάθηκε, αλλά από την άλλη η ευθύνη των αποφάσεων, των δικών μου τουλάχιστον, είναι με γνώμονα αυτά τα δύο που σας είπα. Δεν είσαι μόνος σου σε μία διαδικασία, είναι όλοι σε μία διαδικασία. Αν μία δική μου υποψηφιότητα, και δεν μιλώ για την θέση του Προέδρου, λειτουργεί προς την ενότητα και την προσήλωση στις αρχές μας, ναι θα την προχωρήσω. Εάν μία υποψηφιότητα δική μου δεν βοηθά σε αυτά τα δύο ή μπορεί να τα διαταράξει, όχι δεν θα κάνω κάτι τέτοιο», διευκρίνισε.

Στο ενδεχόμενο τι θα πράξει ο ΔΗΣΥ, εάν κάνει κρούση και θέλει κάποιο άτομο από τον ΔΗΣΥ για το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Σοφοκλέους έστειλε το εξής μήνυμα στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θα ζητούσα από τον κ. Χριστοδουλίδη, που με θλίψη το λέω, δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα, να σεβαστεί τις αποφάσεις αυτού του κόμματος».

«Ικανοί υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο, δεν είναι μόνο ένας. Εμείς θέλουμε να γίνει μία καλή Κυβέρνηση, γιατί αυτό θα βοηθήσει την πορεία του τόπου. Δεν θέλουμε να γίνει μία κακή κυβέρνηση. Όμως, εμείς απέναντι σε αυτή την Κυβέρνηση θα είμαστε υπεύθυνοι, θα στηρίζουμε την κάθε πρωτοβουλία και πολιτική που είναι κατά τη γνώμη μας προς την ορθή κατεύθυνση και θα αντιστεκόμαστε σε κάθε πρωτοβουλία και κάθε πολιτική που κατά τη γνώμη μας είναι προς την λάθος κατεύθυνση», επεσήμανε ακόμη.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιο μέλος ή στέλεχος του ΔΗΣΥ ενδεχομένως να θέλει να γίνει Υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη, υπέδειξε με νόημα πως «δεν κρατούμε κανένα με τις αλυσίδες. Μπορεί να πάει να γίνει, αλλά δεν θα είναι πλέον μέλος αυτής της κοινής προσπάθειας που ονομάζεται ΔΗΣΥ. Είναι αυτονόητα αυτά τα πράγματα. Εμείς δεν είμαστε κάποια μάντρα και έχουμε τον κόσμο διμμένο μέσα».

Στο καταληκτικό του σχόλιο, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις: «Το τι πρεσβεύει αυτή η Παράταξη είναι πολύ πάνω από τον οποιονδήποτε. Είναι πολύ πιο πάνω και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, και από τον οποιονδήποτε άλλο. Και αυτή είναι η έκκλησή μου προς όλους. Να αντιληφθούν αυτήν την πραγματικότητα, ασφαλώς έγιναν λάθη και υπάρχουν ευθύνες. Υπάρχουν ευθύνες από όλους και καλό θα είναι πριν πιάσει κάποιος την πέτρα να την ρίξει απέναντι να αναλάβει πρώτα την δική του την ευθύνη», κατέληξε ο κ. Σοφοκλέους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top